Avi/ujkelet.live

Vaskardok-65. nap: Délután folytatódtak a gázai rakétatámadások a határ melletti izraeli közösségeket célozva, sérülés nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők a háború kezdete óta több mint 22 000 célpontot támadott a Gázai övezetben, ebből 3500-at a tűzszünet december 1-jei lezárása óta.

,,A pusztítás és a károk mértéke irányítási problémákat okoz [a Hamásznak]. Vannak olyan területek a Gázai övezetben, amelyeket a Hamász már nem tart katonai ellenőrzés alatt” – mondta egy magas rangú katonatiszt.

,,Az eredmények ellenére még messze járunk a harcok végétől. Továbbra is nagy intenzitással működünk, és azon dolgozunk, hogy a Hamász zászlóaljait teljes egészében felszámoljuk” – mondta, hozzátéve, hogy a 24 Hamász zászlóalj parancsnokának körülbelül a felét likvidálták.

Támadásban: A hadsereg felvételeket tett közzé, amelyeken a Golani Gyalogdandár csapatai láthatók, amint a Hamász terroristái ellen harcolnak Gázaváros Sedzsaijja negyedében.

A csapatok eddig mintegy 15 alagútbejáratot tártak fel, fegyvereket foglaltak le, és számos Hamász-operatívot öltek meg a környéken.

A harcosok konfrontálódtak a Hamász fegyvereseinek egy csoportjával, akik tüzet nyitottak rájuk egy iskolából. Az iskolakomplexum területén robbanóeszközöket rejtettek el, és a terroristák megpróbálták csapdába csalni a katonákat. A csapatok megölték a terroristákat.

Északi front: Harckocsik és egy vadászrepülőgép csapást mért a Hezbollah terrorszervezet több dél-libanoni posztjára válaszul az Észak-Izraelt célzó támadásokra.

Különálló eseményként páncéltörő rakéták indítására készülő terrorsejtet likvidált egy támadóhelikopter Jiftach közelében.

A Libanonból a határ menti területekre irányított több rakétára válaszul a tüzérség ágyúzta a területet ahonnan a támadásokat végrehajtották.

Egy másik incidensben a tüzérség lövéseket adott le egy területre Libanon déli részén, Menara izraeli közösség közelében, miután gyanús mozgást azonosítottak.

Putyin VS Netanjahu: A Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatása szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott mai telefonbeszélgetése során elégedetlenségét fejezte ki a moszkvai tisztviselők a Hamász elleni háború kapcsán az ENSZ-ben és más fórumokon képviselt Izrael-ellenes álláspontja miatt.

A nyilatkozat szerint Netanjahu ,,határozott bírálatát fejezte ki Oroszország és Irán együttműködésével kapcsolatban”.

Hangsúlyozta, hogy bármely más ország, amely a Hamász október 7-i rohamával egyenértékű terrortámadást szenvedett volna el, legalább olyan erővel reagált volna rá, mint Izrael.

Netanjahu miniszterelnök elismerését fejezte ki az orosz erőfeszítésekért, amelyek egy orosz izraeli állampolgár szabadulását eredményezték, és kijelentette, hogy Izrael minden diplomáciai és katonai eszközt bevet, hogy kiszabadítsa az összes túszt.

  • Két izraeli-orosz nőt is szabadon engedtek Moszkva nyomására, de Netanjahu nem említette őket, mivel Izrael palesztin biztonsági foglyokat engedett ki a börtönből értük.

Netanjahu arra is megkérte Putyint, hogy gyakoroljon nyomást a Vöröskeresztre, hogy meglátogassák és gyógyszerrel lássák el a Gázában lévő túszokat.

A TASS állami hírügynökség szerint a beszélgetés a Gázai övezet katasztrofális humanitárius helyzetére összpontosított, mondván, hogy Izrael katonai válasza a Hamász terrortámadására nem vezethet „ilyen súlyos következményekhez a polgári lakosságra nézve”.

Putyin elnök telefonbeszélgetésükben azt mondta Netanjahu miniszterelnöknek, hogy Moszkva elutasítja a terrorizmust, de nem tudja támogatni a „szörnyű” helyzetet, melybe a gázai civilek kerültek.

Moszkva „készen áll minden segítséget megadni a polgári lakosság szenvedésének enyhítése és a konfliktus deeszkalálása érdekében”. Oroszország és Izrael is folytatni kívánja az „együttműködést” mind az oroszok Gázából való evakuálásában, mind a Gázában fogva tartott izraeli túszok kiszabadításában.

The post Vaskardok: Izrael elégedetlen, Oroszország kritizál first appeared on Új Kelet online.