ujkeletlive

Háború és politika

Gazdaság

Szavazás nélkül

A Júdea és Szamária területéről alkalmazható palesztin munkavállalók izraeli beutazásának engedélyezéséről szóló politikai-biztonsági kabinetvita, hétfő hajnalban megállapodás nélkül ért véget. Látván, hogy nem lesz meg a többség a határozat elfogadásához, Binjámin Netanjahu miniszterelnök több miniszter tiltakozását követően úgy döntött, hogy az ülés a javaslat szavazásra bocsátása nélkül ér véget.

Az esti vitát megelőzően, Betzalel Szmotrich pénzügyminiszter tegnap délben összehívta a szociális kabinet minisztereit, hogy megvitassák a Nemzetbiztonsági Tanács ajánlását a 35 év feletti palesztin munkavállalók beengedéséről. A megbeszélés végül egyhangúlag a Júdea és Szamáriai munkavállalók izraeli beutazását elutasító döntéssel végződött, olymódon, hogy Avi Dichter mezőgazdasági miniszter tartózkodott a szavazástól, tekintettel a döntés következményeire a súlyos károkat elszenvedett mezőgazdasági szektort illetően.

Annak ellenére, hogy korábban a Szmotrich vezette szociális kabinet megszavazta a javaslat elutasítását, határozathozatali jogkörrel kizárólag a kibővített politikai-biztonsági kabinet rendelkezik.

Biztonsági források szerint a Júdea és Szamáriai palesztin munkások izraeli foglalkoztatása révén megelőzhető a Palesztin Hatóság területén kialakult gazdasági válság, ellenkező esetben a régióban további biztonsági kockázattal kell szembenéznie az országnak. A Kan közszolgálati csatorna kormányzati forrásokra hivatkozva úgy tudja, miszerint a palesztinok izraeli foglalkoztatása a közvélemény széleskörű ellenállása miatt nem történhet meg, esetleg később kerülhet sor rá.

A háború miatt megnőtt izraeli munkaerőhiány részbeni leküzdése érdekében a kormány elvileg bővítené a külföldről érkező munkavállalók kvótáját, például az ápolás, és az egészségügy területén.

A szociális kabinet tegnapi vitája során többen is felszólaltak elutasítva a Nemzetbiztonsági Tanács ajánlását, amely hangsúlyozza, miszerint az építőipar, és az infrastruktúra megbénítása havonta tízmilliárd sékel értékű kárt jelent, így legalább ennek a két ágazatnak szüksége lenne a munkások beengedésére.

A hadikabinetbe, Beni Gantz és Nemzeti Egység frakciója révén belépő Gideon Sza’ar tárca nélküli miniszter érvelése szerint a koncepció, miszerint a munkások beengedése javítaná a gázai gazdasági helyzetet, és biztonságot hozna, – október 7-én összeomlott.

Nir Barkat gazdasági miniszter hasonló gondolatokat osztott meg, mint Sza’ar, azzal érvelve, hogy ami október hetedike előtt megtörtenhetett már nem releváns, azok a napok, amikor Izrael a palesztin munkaerőre támaszkodott, már elmúltak.

Az elmúlt napokban látványosan a miniszterelnök, és Szmotrich gazdasági politikáját támadó Barkat hirtelen átváltozása, annak köszönhető, hogy éppen tegnap rendezte vitáját az államháztartás módosításával kapcsolatban, így ellentétben korábbi nyilatkozataival, a módosított költségvetés második, és harmadik olvasatát úgy tűnik meg fogja szavazni.

Örömmel jelentem be, hogy megállapodásra jutottunk a Pénzügyminisztériummal 240 millió sékeles kiegészítésről a periférián lévő vállalkozások támogatására, illetve a háború alatti gazdasági növekedésre, ahogy kértem. A csatatéren aratott győzelem mellett a gazdasági szféra győzelmét tűztem ki célul. Feladatunk a periférián, és a harci területeken lévő vállalkozások megmentése a háborúból erősebben kilépő gazdaságunk megőrzése érdekében,” – közölte Barkat miközben köszönetét fejezte ki a miniszterelnöknek, a pénzügyminiszternek, a tárca költségvetési osztályának, illetve a gazdasági bizottság elnökének, David Bitanak.

Saját szűkkörű kabinetének egyhangú döntése után Szmotrich elégedetten könyvelte el a tagok hozzáállását, és nyilvánosan köszönte meg “kabinetbeli barátainak, hogy nem engedték be a zöld vonalon túlra a Júdeából és Szamáriából érkező arab munkásokat. A korábbi koncepciónk összeomlásának jelentős része volt annak felismerése, hogy nem folytathatjuk azt, ami eddig volt. Pénzzel és építési engedélyekkel nem lehet nyugalmat vásárolni. Aki pénz nélkül gyilkol, az pénzzel is megteszi.”

Emellett Szmotrich hangsúlyozta az [izraeli] polgárok biztonságát, és olyan foglalkoztatási alternatívák előterjesztését ígérte a később összeülő kiterjesztett biztonsági kabinet elé, ami megfelel a gazdaság igényeinek. Továbbá felhívta a figyelmet arra is, hogy a Júdeán és Szamárián belüli munkára hasonló feltételeknek kell teljesülnie, ezért a miniszterelnököt azonnali tanácskozásra szólította fel a területekről származó arabok Júdea és Szamária városaiba való átirányításának kiegyenlítő kritériumairól.

Szmotrich, a költségvetés és minisztériumának antiszemita pénzügyi szakértői

A többek között az előbb említett kormánytag Barkaton kívül, a pénzügyi szakma, Gantz, és az ellenzék kritikáját kiváltó végső plenáris szavazás előtt álló ominózus háborús, kibővített költségvetéssel kapcsolatban a tegnapi kormányülésen Szmotrich kijelentette, hogy a költségvetés keretein belül nem terveznek változást. Továbbá, a pénzügyminiszter arra kérte a minisztereket, hogy telefonos szavazáson bólintsanak rá a koalíciós pénzek elosztására, így a pénzügyi bizottság kedden reggel újra összeülne, hogy folytassa a költségvetési törvény jogalkotásának előmozdítását, melynek célja a Kneszet plénuma előtti utolsó két olvasatban történő jóváhagyása.

Szmotrich a telefonos szavazáson a kabinet jóváhagyására – azaz a fennmaradó diszkrecionális alapból több száz millió sékel átutalására tesz javaslatot, amely különböző célokat szolgál Júdeában és Szamáriában, így kerülve meg saját minisztériuma szakértőinek álláspontját, akik további jogi lépésekre hivatkozva ellenezték az átutalást.

A plénum végső szavazását kikerülve, a pénzalapok saját frakcióján belüli minisztériumokhoz való átutalására – feltételezhetően különböző tárcák költségvetéséből történő átszervezése révén történne, de Szmotrich pénzügyminiszteriumi jogi és szakmai tanácsadói szerint ezt az új átrendezést a kormánynak kellene jóváhagynia.

A pénzügyminiszter szerint tanácsadói antiszemita módon működnek, mivel szerinte akadályozzák a pénzügyek átutalását Júdea és Szamáriába, – jelentette hétfő este a Kan.

A terv szerint 255 millió sékelt a Belügyminisztériumtól Orit Sztruk (Vallásos Cionizmus) Telepesügyi Minisztériumához kell átutalni “Júdea és Szamária megerősítésére“, valamint további 75 millió sékelt a “vidéki biztonsági elemek” finanszírozására

A pénzügyminisztérium jogi tanácsadója a hétvégén azonban úgy döntött, hogy új kormánydöntésre van szükség a költségvetés átrendezésének jóváhagyásához, mivel ezekről a konkrét igényekről korábban nem számoltak be a minisztereknek, amikor jóváhagyták a 2023-as állami költségvetést. A források konkrét célját csak a hétvégén hozták nyilvánosságra, amikor a tárca hivatala meghatározta azok konkrét célját, és ezt követően döntött Szmotrich a kikerülő telefonos megerősítés mellett, egyúttal késleltetve a költségvetés Kneszet szavazását is.

Hivatala jogi véleményére reagálva Szmotrich erősen támadta saját szakembereit, mondván – “számos tisztviselő, és jogi tanácsadó nyilvánvalóan úgy döntött, hogy a telepesek vére kevésbé fontos, és hogy amit az egész országban professzionális pénzként határoznak meg, és elég könnyen átutalják – Júdeában és Szamáriában koalíciós pénzként határozzák meg, és egy sor eljárást, illetve véleményt igényel, amelyeket még nem hajtottak végre,” – mondta hozzátéve, hogy a megjegyzések alaptalanok mivel, a telepeseknek szánt pénzek biztonsági célokat szolgálnak, holott a Szmotrich által idézett határozat szövege azt sugallja, hogy a pénzt más célokra is fel lehet használni.

Gazdaság – költségvetési hiány

Izrael költségvetési hiánya november végére a GDP 3,4%-ára nőtt, ami számszerűen 62,3 milliárd sékelt jelent az elmúlt 12 hónapra vetítve, – jelentette a Pénzügyminisztérium főkönyvelői osztálya.

A hiány a szeptember végi 1,5%, majd az október végi 2,6%-ról nőtt annak is köszönhetően, mivel a háború kezdete óta a kormányzati kiadások növekednek, a bevételek pedig csökkennek. Ilymódon a költségvetési hiány 2023 végére várhatóan eléri a 4%-ot, miközben az eredeti költségvetésben mindössze 0,9%-ra számítottak.

A novemberi hónapban a költségvetési hiány 16,7 milliárd sékel volt, a tavaly hasonló időszakban regisztrált 1,7 milliárd sékellel szemben, míg az év eleje óta a költségvetési hiány összesen 43,8 milliárd sékelre emelkedett.

A kormányzati kiadások 2023 novemberében 47 milliárd, míg az év eleje óta összesen 445 milliárd sékelre növekedtek, míg a háborús kiadások novemberben 5,8 milliárd sékelt jelentettek.

Ezzel szemben a kormányzati bevételek 2023 eleje óta 401,5 milliárd sékelt jelentettek, ami 6,2%-os csökkenés a tavaly év hasonló időszakában regisztrált 427,9 milliárd sékelhez képest.

The post Gazdaság, háború és politika – biztonsági kabinet szavazás nélkül first appeared on Új Kelet online.