Avi/ujkelet.live

Vaskardok-66. nap: Öt óra csend után röviddel reggel 9 előtt megszólaltak a szirénák a Gázával határos izraeli közösségekben és Szderot városában, sérülésről nem érkezett jelentés..

101: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy három katonája elesett a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal 101-re nőtt az szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A katonák: a 35 éves Gideon Ilan törzsőrmester a tartalékosoknál Asza’el telepről, az 55. Ejtőernyős dandár 2855. zászlóaljában szolgált. A 36 éves Etay Perry törzsőrmester a tartalékosoknál Modi’inből, az 5. dandár 8111. zászlóaljában szolgált. A 42 éves Eviatar Cohen őrnagy a tartalékosoknál Kfar Szavából, az 5. dandár 8111. zászlóaljában szolgált.

A 34 éves Gal Becher őrnagy Oranitból a 36. hadosztályban szolgált, katonai hátterű közlekedési balesetben halt meg Izrael déli részén.

Déli front: A szárazföldi erők irányításával az izraeli légierő likvidált több tucat Hamász-operatívot az elmúlt nap folyamán a Gázai övezetben.

Az egyik incidensben a Biszlamach-dandár és a Határvédelmi Hadtest 636. Harci Hírszerző csapatai fegyveres Hamász-operatívokat azonosítottak Sedzsaijjában, és dróncsapást irányítottak rájuk.

Egy másik incidensben a 7. páncélos dandár csapatai azonosítottak egy fegyveres csoportot, akik kiléptek egy egészségügyi intézményből, és csapást mértek rájuk.

A 460. páncélosdandár csapatai robbanószerkezeteket és fegyvereket fedeztek fel egy otthonban az észak-gázai Dzsabaliában. A fegyverek egy részét UNRWA logóval ellátott zacskókba rejtették.

A csapatok egy nagy hatótávolságú rakétákkal teli teherautót is találtak egy környékbeli iskola közelében.

Eközben az 551. dandár egy rakétakilövő helyet fedezett fel Dzsabalijában, mintegy 50 kilövővel, amelyek közül néhány meg van töltve.

Likvidálás: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy légicsapással megölte a Hamász Sedzsaijja zászlóaljának új parancsnokát. Emad Krikae nem rég váltotta a december 2-án likvidált Wisszam Farhatot.

Október 7: Joáv Gallant védelmi miniszter a brit Daily Mail-nek azt nyilatkozta, hogy a Hamász terrorszervezet alábecsülte az Izraeli választ az október 7-i mészárlására.

,,Nehéz a demokráciákat háborúba vinni, de ha már egybe benne vagyunk, sokkal erősebbek leszünk, mert az értékeink megvédéséért harcolunk” – mondta Gallant.

Fotók a frontról

Palesztina tér: Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este elárulta, hogy a csapatok feltártak egy nagy alagúthálózatot Gázavárosban, az úgynevezett Palesztina tér alatt.

A 401. páncélosdandár, a haditengerészet Sajetet 13 kommandós egysége és a légierő Saldag egysége nemrég fejezte be a tér elfoglalását.

,,A Palesztina tér környékén van Jechíje Szinwar irodája, kormányhivatalok, a Hamász magas rangú tisztviselőinek eszközei, és van egy terroralagút-hálózat”, mely a Sifa Kórházzal van összekötve, mondta Hagari.

,,Ez a fő parancsnoki központ területe, ahol október 7-én a Hamász magas rangú tagjai tartózkodtak, és a harcok alatt más területekre költöztek át”.

Északi front: Legalább nyolc rakétát lőttek ki reggel Libanonból Ma’alot-Tasihára, a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogott hat lövedéket, a maradék nyílt területen landolt. Sérülésről nem érkezett jelentés. A tüzérség válaszolt a támadásra.

Szíria: A SANA szír állami média éjszaka azt állította, hogy Izrael légicsapást hajtott végre Damaszkusz területén, károkat okozva.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

The post Vaskardok: Likvidálás és állítólagos támadások Szíriában first appeared on Új Kelet online.