Avi/ujkelet.live

Vaskardok-66. nap: Napközben folytatódtak a gázai rakétatámadások a határ melletti izraeli közösségeket célozva, sérülés nem történt.

Déli front: Gázai lakosok megpróbaltak kifosztani egy humanitárius segélyeket szállító teherautót Rafahban, a Hamász rendőrei tüzet nyitottak rájuk.

Harcok: A Jeruzsálem Dandár tartalékosai tegnap este meghiúsították a Hamász azon kísérletét, hogy megtámadja táborukat a Gázai övezetben. A szárazföldi erők figyelmeztetést kaptak a Hamász tervezett támadásáról. A Jeruzsálem Dandár csapatai felszámolták táborukat, és felkészültek az ütközetre.

A légierő csapásokat hajtott végre a térségben, és a szárazföldi csapatok tüzet nyitottak az alagútból kilépő Hamász-operatívokra. A fegyveres ütközet és a csapások közepette egy robbanószerkezet robbant fel a Hamász alagútbejáratában, ami több másodlagos robbanáshoz vezetett.

A hadsereg később megsemmisítette a támadási kísérlethez használt alagút bejáratát, valamint a környéken talált egyéb alagút-infrastruktúrát.

Északi front: A hadsereg légicsapást hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet katonai létesítménye ellen Libanon déli részén, válaszul a mai Galileát célzó rakétatűzre.

Ezenkívül számos rakétát lőttek ki Libanonból a hadsereg határ menti állásaira. Sérülésről nem érkezett jelentés. A közlemény szerint a csapatok tüzérségi lövedékekkel válaszoltak a támadás területét célozva.

WSJ: Izrael az Egyesült Államoktól származó fehér foszfor lőszereket használt egy októberi támadáshoz Dél-Libanonban, amelyben legalább kilenc civil megsebesült, állítja a Washington Post, egy kis faluban talált lövedék maradványok elemzésére hivatkozva.

  • A The Post egyik újságírója három 155 milliméteres tüzérségi lövedék maradványaira bukkant, amelyeket az izraeli határ közelében lévő Dheirába lőttek ki, és legalább négy otthon leégett miatta.
  • A lövedékek gomolygó füstöt keltenek, hogy elfedjék a csapatok mozgását. Tartalma rátapadhat a bőrre, ami halálos égési sérüléseket és légúti károsodást okozhat, és a polgári területek közelében történő bevetését a nemzetközi humanitárius jog tilthatja.

Az Izraeli Védelmi Erők közleménye szerint a fehér foszfortartalmú lövedékeket füstfüggöny létrehozására használják, nem célzásra vagy tűz okozására. Továbbá, a fegyver használata „megfelel a nemzetközi jog követelményeinek, és túlmutat rajtuk”.

Stratégia: „Mind délen, mind északon egy másik helyzetbe kell kerülnünk, és a biztonságot és a biztonságérzetet egyaránt vissza kell hoznunk” – mondta az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy az északi határnál tett látogatásán.

„Izrael Állam soha nem mondta, hogy a háború az első megoldás, de tisztában vagyunk azzal, hogy az itteni helyzettel [északon] nagyon-nagyon egyértelmű helyzetváltozással kell végződnie” – teszi hozzá Halevi.

Diplomácia: Egy nappal azután, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök telefonon beszélt Binjámin Netanjahu miniszterelnökkel, Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes beszélt a Hamász képviselőivel, és követelte a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátását.

Az orosz állami TASS hírügynökség szerint Bogdanov beszélt a Hamász politikai szárnyának elnökhelyettesével, Musza Abu Marzukkal, a Palesztin Demokratikus Unió főtitkárával, Szaleh Rafattal és a Népfront Palesztina Felszabadításáért vezető tisztviselőjével, Maher Taherrel.

,,Ugyanakkor az orosz fél megerősítette azt az elvi álláspontját, hogy be kell fejezni az ellenségeskedést, és azonnali megoldást kell találni minden felmerülő humanitárius problémára, beleértve a túszok szabadon bocsátását is” – áll a közleményben.

Szexuális bántalmazás: Chen Goldstein-Almog, akit három gyermekével 51 nap fogság után engedtek szabadon Gázából, azt mondta, hogy találkozott szexuálisan bántalmazott túszokkal.

„Három történetet hallottunk első kézből, és egy másikat, amelyet elmeséltek nekünk” – nyilatkozta Goldstein-Almog a Kan közrádiónak hétfőn. „Ami néhány héttel azután történt, hogy megérkeztek Gázába. Fizikailag sérültek.”

„Nem tudják, hogyan fognak megbirkózni azzal, ahogy szexuálisan bántalmazták őket és megszentségtelenítették a testüket. Ha korábban szabadultak volna, megkímélték volna őket ettől. Láttunk egy srácot is, akit megvertek” – mesélte. „Mindent meg kell tenni, hogy kiszabadítsuk őket”.

A 48 éves Goldstein-Almogot és négy gyermeke közül hármat, a 17 éves Agamot, a 11 éves Galt és a 9 éves Talt november 26-án engedték szabadon az ideiglenes tűzszüneti megállapodás keretében. Férjét, Nadavot és legidősebb lányát, Jamot október 7-én meggyilkolták.

The post Vaskardok: Stratégia és az oroszok követelése a Hamásztól first appeared on Új Kelet online.