Avi/ujkelet.live

Vaskardok-66. nap, déli front: A Nahal Gyalogdandár csapatai a Hamász terrorszervezet gyakorló bázisára bukkantak egy mecsetben az észak-gázai Dzsabalijában.

A hadsereg által közzétett felvételen egy tiszt látható, aki körbejárja a mecsetet, és a harmadik emeleten felfedi a Hamász által harci szimulációra használt helyiséget. A helyiségben géppuska és RPG-vető, valamint számítógép és projektor volt.

Egy szomszédos helyiségben robbanószerkezetek gyártásához használt felszerelést találtak.

A mecsetben több lőfegyvert, gránátot és katonai felszerelést is találtak.

Helyzet: ,,Bekerítettük a Hamász utolsó erődítményeit Dzsabalijában és Sedzsaijjában, a legyőzhetetlennek tartott zászlóaljak, amelyek évekig készültek a harcra ellenünk, a szétesés küszöbén állnak” – mondta Joáv Gallant védelmi miniszter egy hétfői sajtótájékoztatón.

Gallant szerint a Hamász több száz operatívja megadta magát az izraeli csapatoknak, ami ,,mutatja, mi történik”.

,,Aki megadja magát, annak az életét megkímélik” – hangsúlyozta Gallant, hozzátéve, hogy a letartóztatottak között vannak olyan terroristák, akik részt vettek az október 7-i támadásban.

,,Nagyon érdekes dolgokat mesélnek nekünk.

Gallant a Hamász vezetőjét, Jechíje Szinwart is megfenyegette, mondván az ő sorsa és ,,a Hamász bármely más magas rangú parancsnokának sorsa, és a terroristák sorsa ugyanaz: megadás vagy halál, nincs harmadik lehetőség”.

Bár micva: A tegnap elesett 46 éves Roman Bronshtein őrnagy fiának ma volt a bár micvája Re’im kibucban. Bronshtein az 5. dandár 8111. zászlóaljában szolgált, és bajtársai jelen voltak fia nagy napján.

Északi front: Az izraeli légierő csapást mért egy terrorsejtre Dél-Libanonban, miután rakétákat lőttek ki Stula térsége felé.

A légierő percekkel később megsemmisített egy rakétavetőt, amivel Jiftach térségére lőttek ki rakétákat korábban.

Továbbá este aknavetőgránátot lőttek ki Libanonból Stulára, a lövedék nyílt területen landolt.

Blinken és Gantz: A hadikabinet minisztere, Beni Gantz hétfőn telefonon beszélt Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel, és megköszönte neki, hogy az Egyesült Államok megvétózta a tűzszüneti határozatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában, valamint tájékoztatta a gázai háború fejleményeiről.

Gantz továbbá közölte Blinkennel, hogy Izraelnek el kell távolítania a Hezbollah terrorszervezet által jelentett fenyegetést az északi határ mentén, a nemzetközi közösség intézkedését sürgetve az ügyben.

Gantz üzenete része Izrael azon kísérletének, hogy rávegye az Egyesült Államokat és a világ más országait, hogy olyan diplomáciai megoldást találjanak, amely távol tartja a Hezbollahot az izraeli határtól – egyelőre azonban nincs ilyen megoldás.

Júdea és Szamária: A Palesztin Hatóság területén és Kelet-Jeruzsálemben ma zárva voltak az üzletek, iskolák és kormányhivatalok, mivel a palesztinok általános sztrájkot hirdettek, tiltakozva Izrael Hamász elleni háborúja ellen a Gázai övezetben.

Mi a különbség: Binjámin Netanjahu miniszterelnök azt mondta a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottságának, hogy a Palesztin Hatóság „fokozatosan” akarja elpusztítani Izraelt. Az ülés zárt ajtók mögött zajlott, de szivárogtattak az elhangzottakról a sajtónak.

„A Hamász és a Palesztin Hatóság között csak az a különbség, hogy a Hamász itt és most akar elpusztítani minket, a Palesztin Hatóság pedig fokozatosan akarja megtenni”.

Castleman: Amit Aiszman államügyész este utasította a katonai rendőrség bűnügyi nyomozó részlegét, miután egyeztetett annak vezetőjével, hogy indítson vizsgálatot a néhai Juval Doron Castelman halála körülményeinek vizsgálatát végző nyomozócsoport magatartását illetően.

Az államügyész egyúttal este tájékoztatta a rendőrség nyomozási és hírszerzési osztályának vezetőjét, és a fentiekre tekintettel azt kérte, hogy az ügyben a rendőrség nevében ne folytassanak nyomozást, amíg a katonai rendőrség bűnügyi nyomozó részlegének vizsgálata be nem fejeződik.

Castleman holttestének boncolásakor, amelyet vasárnap végeztek az Igazságügyi Orvostani Intézetben, egy M16-os puskából származó golyót, valamint két golyórepeszt találtak. Castleman temetése előtt a rendőrség azt állította, hogy nincsenek golyók a testében, ezért a boncolás nem szükséges, és nem is végezték el. Castelman családja beleegyezett, hogy exhumálják.

  • Castleman 1,5 hete munkába menet észlelte, hogy terrortámadás zajlik Jeruzsálem bejáratánál. Leállította autóját, és kiszállt, hogy ártalmatlanítsa a terroristákat. Két katona szintén részt vett a terroristák ártalmatlanításában, és egyikük terroristaként azonosította Castlemant.
  • Castelman hiába vette le a kabátját, hogy mutassa nincs rajta robbanóeszköz, hiába tette le a fegyvert, hiába emelte fel a kezeit és könyörgött, hogy ne lőjék le, a katona lelőtte és súlyosan megsebesítette. Utolsó erejével még elővette a tárcáját benne a személyivel, bizonyítva, hogy izraeli, és a katonák felé dobta.
  • Aznap belehalt sérüléseibe. Családja a történtekről azt mondta, hogy ,,ez egy kivégzés volt”.

The post Vaskardok: Valamit kezdeni kell a Hezbollah terrorszervezettel first appeared on Új Kelet online.