ujkelet.live

Binjámin Netanjahu miniszterelnök tegnap a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottság zárt ülésén, médiajelentések szerint, azt mondta, hogy az Oslói Megállapodások annyi halálos áldozatot követeltek, mint az október 7-i mészárlás, „bár hosszabb idő alatt”.

A bizottság egyik tagja, a likudos Dani Danon reggel a Kan közrádióban bírálta Netanjahut, mondván „nincs helye az összehasonlításnak. Egy háború kellős közepén nincs mit összehasonlítani, már azért sem, mert a Fekete Szombat eseményei néhány órán belül történtek – és annyi halott és sebesült volt, amelyet Izrael megalakulása óta nem látott.”

Jáir Lapid ellenzéki vezető is kritizálta Netanjahut a megjegyzés miatt.

,,Izrael állam háborúban áll. Mindannyian egyik temetésről a másikra megyünk, siváról sivára. A katonák hősiesen harcolnak. A szív minden reggel újra megszakad a megöltek képei láttán” – irta Lapid X-en. „Lehetetlen megérteni a miniszterelnök [valóságtól való] elszakadásának és cinizmusának mértékét, aki háborús időszakban gonosz politikai kampányt folytat, amelynek célja, hogy felmentse magát a felelősség alól, másokat vádoljon és gyűlöletet keltsen. A nemzet alternatív vezetést érdemel.”

A védelmi és biztonsági szervezetek vezetőitől eltérően Netanjahu próbálja elhárítani magáról a felelősséget az október 7-i támadásért, amikor a Hamász mintegy 3000 terroristája megrohamozta a határ melletti izraeli közösségeket, lemészárolt 1200 embert, többségében civileket, és mintegy 240-et túszul ejtett.

The post A Likud részéről is kritika érte Netanjahut a Fekete Szombat-Oslo összehasonlításért first appeared on Új Kelet online.