Avi/ujkelet.live

Vaskardok-67. nap: Nyolc óra szünet után reggel 7 körül újraindultak a gázai rakétatámadások a határ melletti izraeli közösségeket célozva, sérülés nem történt.

105: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 30 éves Cvika Lavi törzsőrmester a tartalékosoknál Eliből, belehalt múlt hónapban szerzett sérüléseibe. A katona az 551. dandár 699. zászlóaljában szolgált. Halálával 105-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az izraeli légierő az elmúlt nap során megsemmisített számos rakétavetőt a Gázai övezetben. A 162. hadosztály katonái és a Határvédelmi Hadtest 636. hírszerző egységének katonáival együttműködve azonosítottak egy kilövőhelyet, ahonnan éppen rakétákat lőttek ki Szderot felé. Az erők egy drónt küldtek rá, hogy megsemmsítse.

A Duvdevan elit kommandós egység rajtaütést hajtott végre a Hamász terroristáinak egyik épületén, ahol 250 rakétát, aknavetőgránátot és RPG-t találtak, melyek használatra készek voltak. A helyszínen találtak még fegyvereket és más katonai felszereléseket.

A Givati dandár harcosai megsemmisítettek egy fegyvergyártó műhelyt, és több száz gránátot és rakétát találtak.

A haditengerészet erői azonosítottak és megtámadtak egy terrorista osztagot, amely a manőverező erőkre lőtt a Gázai övezetben.

Számok: Az izraeli hadsereg és a Sabak belbiztonsági szolgálat tegnap közölte, hogy az elmúlt hónapban a csapatok több mint 500 terroristát – kb. 350 a Hamász és 120 a Palesztin Iszlám Dzsihád tagja – tartóztattak le a Gázai övezetben, akiket átadtak kihallgatásra a Katonai Hírszerzési Igazgatóság 504-es egységének és a biztonsági szolgálatnak.

A közös közlemény szerint a tűzszünet december 1-jei összeomlása óta több mint 140 operatívot tartóztattak le.

Képek a frontról

,,Az izraeli csapatok az elmúlt napok csatái során vették őrizetbe az operatívokat, néhányuk önként megadta magát, és a helyszíni kihallgatók elvitték őket további nyomozás céljából”.

A hadsereg szerint az elfogott operatívok közül néhány polgári épületekben, köztük iskolákban és civilek menedékhelyein rejtőzött el.

Helyzetértékelés: Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy és a Sabak vezetője, Ronen Bar helyzetértékelést tartott tegnap a dél-gázai Khan Juneszben.

„Megszilárdítjuk az elért eredményeket a Gázai övezet északi részén, délen és a föld alatt” – utalt Halevi a Hamász alagúthálózatára az övezetben.

Északi front: Terroristák az éjszaka páncéltörő rakétákat lőttek ki Libanonból Metula térsége felé, sérülés nem történt. A tüzérség válaszul célba vette a területet, ahonnan a támadást végrehajtották.

A Hezbollah terrorszervezet közölte, hogy a rakétákkal válaszolt Husszein Ali Manszur tajbei polgármester halálára, akit állítólag egy izraeli tüzérségi támadás ölt meg. A terrorszervezet tovabbá azt állította, hogy a házat, amit Metulában eltaláltak, az izraeli hadsereg használta.

Segély: Mától megnyílik a Kerem Salom átkelő az Al-Arisból származó segélyszállítmányok biztonsági ellenőrzésére, jelentette a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken, mely katonai összekötőként szolgál a palesztinokkal. A Kerem Salom és a Nitzana átkelőhelyeken végzett egyidejű biztonsági ellenőrzés megkétszerezi az egyiptomi Rafah átkelőn keresztül szállított és a Gázai övezetbe beengedett segélyek mennyiségét.

Túszok: A katari közvetítők felvették a kapcsolatot Izraellel a hétvégén, hogy csekkolják, érdekelt-e a közvetett tárgyalások újraindításában a Hamászszal a Gázában fogva tartott izraeli túszok szabadon bocsátását célzó új megállapodásról, idézett a Walla riportere két izraeli forrást.

  • A katariak egy olyan formulát vetettek fel, amely lehetővé teszi a női túszok szabadon bocsátását, de más elemeket is tartalmaz, hogy megállapodás szülessen, amely a harcok egy napnál hosszabb szünetéhez vezet.
  • Az egyik forrás szerint egy ilyen megállapodás „humanitárius elemeket” tartalmazhat, mint például a túszként fogva tartott idős és beteg férfiak vagy a súlyosan megsebesült túszok szabadon bocsátását.
  • Ellentétben korábbi álláspontjával, amely az összes női túsz szabadon bocsátását követelte, mielőtt bármilyen további megállapodásról tárgyalna, Izrael hajlandóságot mutatott egy új megállapodás megvitatására, amely magában foglalja azokat a nőket is, akiket az előző megállapodásban szabadon kellett volna bocsátani.

A források szerint a közvetítőkkel újraindított megbeszélések „csupán előzetesek”, és még nem érettek olyan szintre, amely lehetővé tenné a tárgyalások újraindítását. „De a következő napokban beérhet” – mondta az egyik forrás.

Joáv Gallant védelmi miniszter esti sajtótájékoztatóján egy kérdésre válaszolva a Hamásszal kötött potenciális új túszmegállapodássq kapcsolatban a következőt válaszolta: ,,Úgy gondolom, hogy ha növeljük a katonai nyomást, további ajánlatok lesznek a túszokra vonatkozóan, és ha lesznek ajánlatok, akkor fontolóra vesszük őket.”

The post Harcok, 500 terrorista letartóztatása, segély és tárgyalások first appeared on Új Kelet online.