Avi/ujkelet.live

Vaskardok-67. nap: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy megtalálta Eden Zacharia és Ziv Dado zászlós holttestét, akiket a Hamász október 7-én túszul ejtett. Maradványaik Gázai övezetből való kihozatalát a Katonai Hírszerzési Igazgatóság 504-es egysége és az 551. dandár végezte.

A 27 éves Zachariát a Re’im melletti Supernova zenei fesztiválon ejtették túszul, a 36 éves Dadót, a Golani-dandár 51. zászlóaljának logisztikai felügyelőjét az október 7-i támadás során ölték meg. Dadot egészen a közelmúltig „terrorcsoport által fogva tartott elesett katona”-ként regisztrálták.

Miután holttestüket hazahozták Izraelbe, és az orvosi és rabbinikus hatóságok azonosították őket, értesítették családjukat.

A holttestek kimentésére irányuló művelet során Gal Meir Eisenkot törzsőrmester (tartalékos) – Gadi Eisenkot hadikabinet-miniszter fia – és Ejál Meir Berkowitz törzsőrmester (tartalékos) elesett, más katonák pedig megsebesültek.

Déli front: Az izraeli hadsereg kedden beszámolt az Ejtőernyős-dandár legújabb hadműveleteiről Gázaváros Zeitun és Sedzsaijja negyedeiben.

A csapatok számos Hamász-operatívot megöltek, másokat őrizetbe vettek, valamint alagútbejáratokat és -hálózatokat fedeztek fel és semmisítettek meg.

Egy elhomályosított képen három terrorista holtteste látható egy izraeli harckocsi közelében. A terroristákat az Ejtőernyős-dandár 202. zászlóaljának katonái tűzharcban ölték meg.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A 202. zászlóalj csapatai memóriakártyákat is találtak a Hamász október 7-i, Dél-Izrael elleni támadásai során készített felvételekkel.

A Kirjati-dandár 7421. zászlóaljának csapatai rakéták gyártására használt esztergagépet, több száz robbanószerkezetet, több tucat lőfegyvert és rakétát találtak a területen.

Bevetésre kész: Az izraeli haditengerészet több mint két évvel a leszállítás után üzemképesnek nyilvánította negyedik, egyben utolsó Sza’ar 6-osztályú korvettjét.

  • A közel 2000 tonnás hajók 20 rendszerrel vannak felszerelve, amelyek közül 18 izraeli gyártmány.
  • A rendszerek között megtalálható a C-Dome néven ismert Vaskupola módosított tengeri változata, valamint a Gabriel V és az LRAD rakétarendszerek, amelyek közül ez utóbbi képes lelőni a robotrepülőgépeket és ballisztikus rakétákat.
  • A korvettek legénysége körülbelül 80 tengerészből áll.

A Sza’ar 6 osztályú korvetteket a Gázai övezetben tevékenykedő szárazföldi erők segítésére, valamint a Hamász operatívjai, köztük a terrorcsoport haditengerészeti erőinek több tucat tagjának likvidálására használják. A haditengerészet megölte a Hamász haditengerészeti erőinek többségét.

Fotó: Izraeli Védelmi Erők

A haditengerészetnek sikerült elfognia számos robbanóanyaggal megrakott autonóm tengeralattjárót vagy víz alatti drónt, amelyeket terrorcsoportok küldtek a Gázai övezetben izraeli „stratégiai eszközökre”, azaz a tengeri gázmezőire. A Hamász korábban is tett ilyen kísérleteket.

A haditengerészet korvettjeit a Vörös-tengeren is bevetik. Az Irán által támogatott hútik a Hamász-Izrael háború alatt rakéta- és dróntámadásokat hajtottak végre Jemenből Izrael legdélibb városa, Eilat ellen. A hadsereg szerint az INS „Magen” a héten dokkolt először Eilat kikötőjében.

Segély: A Világbank bejelentette, hogy egy 35 millió dolláros támogatási csomag részeként 20 millió dollár új sürgősségi segélyt nyújt Gáza lakosságának.

A bank szerint ez 10 millió dollár új finanszírozást tartalmaz élelmiszerutalványokra és csomagokra, ami a becslések szerint 377 000 emberhez fog eljutni. Mindez a Világélelmezési Programon keresztül történik.

A Világbank azt is közölte, hogy egészségügyi vészhelyzeti és felkészültségi alapja 10 millió dollárt különített el egészségügyi ellátásra és humanitárius célú ellátásra, amelyet az UNICEF-en és az Egészségügyi Világszervezeten keresztül juttatnak célhoz.

Adatok: A Hamász terrorszervezet vezette gázai egészségügyi minisztérium azt állítja, hogy a háború áldozatainak száma legalább 18 412, a sérültek száma pedig 50 000 feletti.

Északi front: A hadsereg elfogórakétát indított Libanonból Nyugat-Galileára kilőtt rakétákra, aktiválva a szirénákat Akkón. A rakétákat nem a városra irányították, a szirénákat a lehulló Vaskupola-törmelékek miatti aggodalomból aktiválták.

A tüzérség válaszul célba vette a területet ahonnan a támadást végrehajtották.

The post Vaskardok: A hadsereg megtalálta 2 túsz holttestét Gázában first appeared on Új Kelet online.