Avi/ujkelet.live

Vaskardok-67. nap: Délelőtt folytatódtak a gázai rakétatámadások a határ melletti izraeli közösségeket valamint Szderot es Askelon városok ellen, sérülés nem történt. A média szerint Askelonban a Vaskupola elfogott négy lövedéket.

Sírgyalázás: Megrongálták a gázai harcokban novemberben elesett tartalékos katona, Jáákov Ozeri főtörzsőrmester sírját.

Édesanyja piros X-eket talált az izraeli zászlókon és a hadsereg síron lévő szimbólumán. A rendőrség nyomozást indított az ügyben.

A 28 éves Ozeri Kfar Samai, egy észak-izraeli mosáv lakosa volt, és a közeli Meronban temették el.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők által közzétett új adatok szerint a gázai szárazföldi offenzíva során megölt 105 katona közül 20 vesztette életét baráti tűzben és egyéb balesetekben.

A katonák közül 13-an vesztették életüket baráti tűzben téves azonosítás miatt, többek között légicsapásokban, tanktűzben és lövöldözésben. Egy katona életét vesztette egy nem szándékos lövöldözésben, másik kettő pedig véletlenül elsült fegyver következtében.

Két katona életét vesztette a csapatokon áthajtó páncélozott járművekkel kapcsolatos incidensekben.

Két katonát pedig az izraeli erők által szándékosan élesített robbanóanyagok srapneljai öltek meg.

A hadsereg hangsúlyozta, hogy folyamatosan elemzi a a harcokat, beleértve a baráti tűz eseteit is, és gyorsan alkalmazza a levont tanulságokat.

Fegyverek: A Nahal Gyalogdandár csapatai lőfegyvereket, RPG-ket, robbanószerkezeteket és felszereléseket találtak épületekben Dzsabalija egyik lakónegyedében. A fegyverek egy részét megsemmisítették, másokat pedig további vizsgálat céljából elvittek.

A csapatok találtak egy lakást is, amelyet a Hamász elit Nukba erői használtak, és amelyet a katonák megtámadására szolgált. A csapatok a lakásban dokumentumokat és laptopokat találtak, amelyek az október 7-i támadások terveit tartalmazták.

Hamász: A Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium szerint az izraeli erők behatoltak a Kamal Adwan kórházba az övezet északi részén.

,,Az izraeli megszálló erők megrohamozzák a Kamal Adwan kórházat, miután napokig ostromolták és bombázták” – mondta Asraf al-Kudra, a minisztérium szóvivője.

Az izraeli hadsereg még nem nyilatkozott az ügyben.

WHO: Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állítása szerint egy beteg, akit egy gázavárosi kórházból szállítottak sürgősségi konvojban, meghalt az ismételt és hosszadalmas izraeli ellenőrzések során.

Az izraeli hadsereg még nem nyilatkozott.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO vezetője a hétvégén azt mondta, hogy az ENSZ egészségügyi ügynökségének és partnereinek sikerült alapvető trauma- és sebészeti felszerelést szállítani az Al-Ahli kórházba, és átszállítottak oda 19 válságos állapotban lévő beteget.

Északi front: Két rakétát lőttek ki kedden Libanonból a Malkia közösség melletti területre, a lövedékek nyílt területen landoltak. A tüzérség válaszolt a támadásra.

Délelőtt Galilea felső és nyugati részén a drónbehatolásra figyelmeztető szirénák ,,gyanús légi célpont” miatt aktiválódtak, amely Libanonból lépett be Izrael légterébe. A célpontra számos elfogórakétát lőttek ki, véget vetve az incidensnek.

Júdea és Szamária: A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint az izraeli erők megöltek négy palesztint kedden a szamáriai Dzseninben. A Palesztin Vörös Félhold azt állítja, hogy egy dróntámadásban vesztették életüket az óvárosban.

Az izraeli csapatok Dzseninben és a szomszédos menekülttáborban voltak bevetésen, hogy terrorista tevékenységgel gyanúsított palesztinokat tartóztassanak le. A művelet során sszecsapásokra került sor a katonák és a palesztin fegyveresek között. Az izraeli hadsereg dróntámadást hajtott végre palesztinok egy csoportja ellen, akik lövöldöztek és robbanóanyagokkal dobálták a csapatokat.

A hadsereg jelezte, hogy tisztában van vele, hogy több terrorista meghalt és megsebesült az összecsapásokban és a légicsapásban.

Az erők lőfegyvereket és robbanóanyagokat is lefoglaltak a razzia során.

Hútik: A jemeni húti lázadók vállalták a felelősséget az egy nappal korábbi, norvég lobogó alatt közlekedő tankerre mért rakétacsapásért Jemen partjainál a Vörös-tengeren.

,,A jemeni fegyveres erők haditengerészeti erői minőségi hadműveletet hajtottak végre az olajjal megrakott norvég Strinda hajó ellen”, mely Izraelbe tartott, mondta Yahya Saree katonai szóvivő.

The post Vaskardok: Adatok, sírgyalázás és összecsapások first appeared on Új Kelet online.