Avi/ujkelet.live

Vaskardok-68. nap: 9 óra szünet után reggel fél 7 körül újraindultak a gázai rakétatámadások a határ melletti izraeli közösségeket célozva, sérülés nem történt.

113. Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy nyolc katonája tegnap elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálukkal 113-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

  • A 35 éves Tomer Grinberg alezredes Almogból, a Golani-dandár 113. zászlóaljának parancsnoka.
  • A 23 éves Roi Meldaszi őrnagy Afulából, a Golani-dandár 13. zászlóaljának századparancsnoka.
  • A 23 éves Mose Avram Bar On őrnagy Ra’ananából, a Golani-dandár 51. zászlóaljának századparancsnoka.
  • A 19 éves Achia Daszkal őrmester Haifáról, a Golani-dandár 51. zászlóaljában szolgált.
  • A 22 éves Liel Hajo százados Sohamból, 22, a Golani-dandár 51. zászlóaljának szakaszparancsnoka.
  • A 26 éves Ben Shelly őrnagy Kidronból, a légierő 669-es egységének osztagparancsnoka.
  • A 20 éves Rom Hecht főtörzsőrmester Givatajimból, a légierő 669-es egységeben szolgált.
  • A 19 éves Orija Jáákov törzsőrmester Askelonból, a Harcmérnöki Hadtest 614. zászlóaljában szolgált.

A nyolc katonából hét robbanások sorozatában halt meg, miközben épületeket kutattak Gázaváros Sedzsaijja külvárosában – derül ki a Golani-dandár héber médiában idézett közleményéből.

A média szerint a katonák kezdetben heves lövöldözésre reagáltak a bombákkal csapdába ejtett épületből. Az erők kettéválva behatoltak a létesítménybe. A művelet során egy másik erő érkezett, amely szintén bement az épületbe, ahol bomba robbant és megölte őket. Később újabb bomba robbant. Az eset után légi segítséget kértek a sebesültek kimentéséhez. A csapatok a helyszín átfésülésekor találtak egy alagútbejáratot benne sok fegyverrel.

Videó: Az izraeli hadsereg tegnap este közzétette az eddigi ,,legvagányabb” videóját a Gázában zajló harcokról.

A Harcmérnöki Hadtest elit Jahalom egységének egyik tartalékos harcosának sisakkamera felvételén látszik, ahogy megöl egy hamászos terroristát egy lakásban, Sedzsaijjában, majd egy másik terrorista gránátot dob rá. A harcos a sérülései ellenére feláll és a második terrorista után ered és közvetlen közelről megöli.

Riport: A The Wall Street Journal keddi jelentése szerint az izraeli hadsereg megkezdte tengervíz szivattyúzását a Hamász földalatti alagútrendszerébe Gázában, amelynek célja a palesztin terrorcsoport földalatti átjáró- és búvóhely-hálózatának megsemmisítése, valamint operatívjainak előcsalogatása.

Az izraeli hadsereg hadműveleteiről tájékoztatott amerikai tisztviselőkre hivatkozva a lap arról számolt be, hogy a hadművelet korai stádiumban van, és még mindig mérlegelik a taktika hasznosságát. A módszer egyike azon néhánynak, amelyeket az alagutak kezelésére mérlegelnek, beleértve a légicsapásokat, a folyékony robbanóanyagok használatát, valamint kutyák, drónok és robotok beküldését az alagútrendszerbe.

  • Az izraeli hadsereg parancsnoka, Herci Halevi altábornagy a múlt héten azt mondta, hogy az alagutak elárasztása „jó ötlet, de nem megyek bele konkrétumokba”.
  • Joe Biden amerikai elnököt kedden megkérdezték a jelentésről: „Az alagutak elárasztásával kapcsolatban… Vannak olyan állítások, amelyek szerint egyik alagutakban sincsenek túszok, de ezt nem tudom biztosra” – mondta Biden egy kérdésre válaszolva a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón.

Északi front: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy légi járművek és tankok csapást mértek Dél-Libanonban és Szíriában, válaszul az Izrael északi részét ért rakétatámadásokra.

Szíriában a szíriai hadsereg infrastruktúráját támadták, köztük egy megfigyelőállomást, Libanonban pedig a Hezbollah terrorszervezet rakétavetőjét.

A Hezbollah tegnap több, Libanonból indított rakétatámadásért vállalta a felelősséget. Míg Szíriából három rakétát lőtt ki valószínűleg egy Irán által támogatott milícia.

Túszok: A Hamász október 7-i, Izrael elleni támadása során Gázába hurcolt túszokat bedrogozták, hogy engedelmesek legyenek a fogságban, valamint pszichológiai és szexuális bántalmazásnak voltak kitéve, mondta egy szakember hétfőn.

„Soha nem láttam még ilyet” traumás áldozatok kezelésének 20 éve alatt, mondta Renana Eitan, a Tel Aviv-i Ichilov Orvosi Központ pszichiátriai részlegének igazgatója.

„A visszatért túszok fizikai, szexuális, mentális és pszichológiai bántalmazása szörnyű” – tette hozzá. ,,Át kell írnunk a tankönyvet”.

„Irányítani akarták a gyerekeket, és néha nehéz a kisgyermekeket, serdülőket irányítani. És ők tudták, hogy ha bedrogozzák őket, akkor csendben lesznek” – mondta Eitan.

,,Az egyik lány hetekig ketamint kapott” – folytatta, utalva egy erős disszociatív érzéstelenítőre, amelyről ismert, hogy a szedőjében a környezetétől való elszakadás érzetét kelti. ,,Döbbenetes ilyet művelni egy gyerekkel.”

The post 8 katona esett el a tegnapi harcokban, támadás Szíriából, túszok és egy videó first appeared on Új Kelet online.