ujkelet.live

A 12-es csatorna szerdán palesztin forrásokat idézve arról számolt be, hogy a BND, a Német Szövetségi Hírszerző Szolgálat részt vesz az Izrael és Hamász terrorszervezet közötti új túszmegállapodásra irányuló tárgyalásokon. Szerepük még Katarnál is jelentősebb lehet, hiszen Németország is benne volt a Ron Arad-ügyben és a Salit-megállapodásban.

  • Ron Arad navigátor 1986. október 16-án tűnt el, miután ő és Jisáj Aviram pilóta katapultált repülőjükből Dél-Libanon felett. Aviramot nem sokkal később kimentették, de Aradot nem találták meg. Fogsága első két évében több életjel is érkezett róla, köztük fényképek és levelek, de az utolsót 1988. május 5-én küldték.
  • Gilád Salitot a katonai szolgálata közben 2006. június 25-én egy határokon átnyúló rajtaütés során rabolták el a Hamász terroristái. A Hamász 2011. október 18-án 1027 izraeli börtönben ülő terroristáért cserébe végül hajlandó volt szabadon engedni Salitot. Izraelben a fogolycsere megállapodás mind a mai napig viták tárgyát képezi.

Arab források szerint az új megállapodás utáni tapogatózás során Izrael első javaslata a következő: 50 túsz – katonanők, sebesültek és idősek – szabadon bocsátása a Hamász fogságából, 150 beteg és idős palesztin fogoly szabadon bocsátásáért az izraeli börtönökből. Fontos megjegyezni, hogy a Hamász már világossá tette, hogy ebben a szakaszban nem foglalkozik a harcok során Gázában elfogott terroristákkal.

Gáza de-facto ura, Jechíje Szinwar végső célja a túlélés, és az adúász hozzá a túszok Gázában. Izraelben két forgatókönyvet vázoltak fel Szinwar szempontjából, állítja a 12-es csatorna riportja.

  • A nagy terv, amely szerint a harcok leállnak és uralma megmarad Gázában – hosszú tűzszünetet jelent. A nagy fogolycsere, ,,mindenkit mindenkiért” esélye a közeljövőben nagyon alacsony. Szinwar sem számol vele, és Izraelnek is nehéz lenne belemennie a harcok leállításába.
  • A második egy átmeneti tűzszünetről szól, az izraeli harcokkal szembeni szervezkedésről és időnyerésről. Az intézkedés egy korlátozott humanitárius ösztönző – a betegek és a nők szabadon bocsátása, amely néhány napot ad a Hamásznak. Mérsékelt az esély, hogy ez a következő hónapban megtörténik.

Egy izraeli forrás szerint Szinwar ,,még mindig az előző fegyverszünet benzingőzén él”, és megállapodásra csak akkor kerülhet sor, ha érzi a nyomást. Az a tény, hogy Szinwar úgy fogja venni, hogy ha ideiglenes fegyverszünetet köt, akkor ismét időt nyerhet és túlélheti, ellentétes Izrael többször hangoztatott álláspontjával, hogy napjai meg vannak számlálva. Ezért Izraelben a hivatalos álláspont az, hogy az ajánlatnak Szinwartól kell érkeznie.

The post A németek is belefolynak a túsztárgyalásokba – riport first appeared on Új Kelet online.