ujkeletlive

ENSZ – a többség a gázai tűzszünet és a túszok szabadon engedése mellett szavazott

Az ENSZ Közgyűlése kedden nagy többséggel elfogadott egy határozatot, amely a gázai övezetben azonnali humanitárius tűzszünetet, illetve az összes túsz azonnali, és feltétel nélküli szabadon bocsátását követeli.

A 193 tag közül 153-an szavaztak mellette, 10-en ellene, és 23-an tartózkodtak. Az Egyesült Államok, és Izrael mellett – Ausztria, Csehország, Guatemala, Libéria, Mikronézia, Nauru, Pápua Új-Guinea és Paraguay, – szavazott a határozat ellen.

Az egyébként nem kötelező érvényű állásfoglalás nem említi, hogy a túszokat a Hamász tartja fogva, és nem ítéli el a szervezet terroristái által Izrael ellen elkövetett október hetedikei mészárlást.

A szavazásra azt követően került sor, hogy az Egyesült Államok pénteken megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amely azonnali humanitárius tűzszünetet követelt az övezetben.

A szavazás előtt Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete szólalt fel, mondván – “mit tennének az Önök országai, ha Izrael helyében lennének? Tűzszünetet követelnének? Mit tenne Moszkva? Peking? Isztambul? Hogyan reagálnának? Itt mindenki pontosan tudja.”

Erdan, továbbá felmutatott egy táblát a Hamász gázai irodájának telefonszámával, – “ha valódi tűzszünetet akarnak, itt a megfelelő cím. Ez a Hamász gázai irodájának telefonszáma. Mindannyian felhívhatják, és kérhetik Jahije Szinwart. Mondják meg a Hamásznak, hogy tegye le a fegyvert, adja meg magát, és adja vissza a túszainkat. Ez teljes tűzszünetet fog eredményezni, amely örökké tart! Miért nem teszik ezt? Miért nem vonják felelősségre a Hamászt?

Egyetlen papírdarab – különösen egy olyan, amelyet egy elfogult, politizált többség fogad el – nem fogja megakadályozni Izraelt abban, hogy megvédje magát azokkal szemben, akik megsemmisítésünkre törekszenek. Izrael háborút vív a jövőjéért! Nincs itt egyetlen tagállam sem, amely hasonló helyzetben másként cselekedne. A tűzszünet csak a Hamász rémuralmának meghosszabbítását szolgálja, ezért arra kérek minden tagállamot, hogy szavazzanak a határozat ellen,” – tette hozzá Erdan.

Netanjahu ismét az oszlói megállapodás hibáját hangsúlyozta, a korábbihoz képest kis módosítással

Azt követően, hogy az ellenzék előre borítékolható kritikája mellett, Binjámin Netanjahu miniszterelnök tegnapi megjegyzése saját pártján belül sem aratott sikert, a kedd este közzétett felvételen kissé átfogalmazta korábbi kijelentését.

Nagyra értékelem az amerikai támogatást a Hamász elpusztítása, és túszaink visszaszolgáltatása érdekében. Biden elnökkel, és kormányával folytatott intenzív párbeszédet követően teljes támogatást kaptunk a szárazföldi behatoláshoz, és a háború leállítására irányuló nemzetközi nyomás blokkolásához,” – kezdte Netanjahu a beszédet, majd elismerte a ‘Hamász utáni napot‘ illetően a nézeteltérést, abban a reményben, hogy egyetértésre fognak jutni az amerikai elnökkel.

Szeretném tisztázni álláspontomat: nem engedem, hogy Izrael megismételje az oszlói hibát. Civileink és katonáink nagy áldozatvállalása után nem fogom megengedni, hogy a Gázai övezetbe belépjenek azok, akik terrorizmusra nevelnek, támogatják a terrorizmust, és a terrorizmust finanszírozzák. Gáza nem lesz sem Hamasztán, sem Fatahsztán,” – közölte Netanjahu, de ezúttal kihagyta az október hetedikei áldozatok számának összehasonlítását. 

Netanjahu megjegyzései egy nappal azután hangzottak el, hogy felszólalt a Kneszet külügyi, és védelmi bizottságának ülésén, ahol korábbi álláspontját ismételve az oszlói szerződést nevezte meg minden bűnök forrásának, és ismételten elutasította a Palesztin Hatóság által vezetett gázai övezet háború utáni tervét.

A zártkörű bizottsági meghallgatást illetően, később kiszivárgott miszerint a miniszterelnök azt állította, hogy az oszlói megállapodások áldozatainak száma “megegyezik az október 7-i áldozatok számával, csak hosszabb idő alatt.”

A Likud néhány törvényhozója, közöttük Dani Danon elhatárolódott az oszlói megállapodások, és a Hamász mészárlása közötti miniszterelnöki összehasonlítástól, mondván „egy háború kellős közepén nincs mit összehasonlítani, már azért sem, mert a Fekete Szombat eseményei néhány órán belül történtek –  annyi halott és sebesült volt, amelyet Izrael megalakulása óta nem látott.

A nézeteltérés

Az Izrael iránti globális támogatás csökkenőben van a “válogatás nélküli bombázások” miatt, közölte Joe Biden amerikai elnök, hozzátéve azt is, hogy szerinte Binjámin Netanjahu miniszterelnöknek támogatnia kellene a kétállami megoldást, majd kormányának radikális tagjait kritizálva, arra utalt, hogy Netanjahunak kormányváltásra van szüksége.

Netanjahu “jó barát, de úgy gondolom, hogy változtatnia kell, és… ez az izraeli kormány nagyon megnehezíti mozgását,” – mondta Biden egy washingtoni kampányrendezvényen, miközben név szerint bírálta a szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági minisztert, azt emelve ki, hogy az egyébként jogos Hamász elleni megtorlást a palesztinokra is ki akarja terjeszteni. Biden megismételte az amerikai álláspontot, miszerint a Hamász nem képviseli általában a palesztinokat, ugyanakkor  vezetőikre is célzott, bár azt nem pontosította, hogy a Hamászra vagy a Palesztin Hatóságra gondolt, amikor elismerte, – “a palesztinokat egyáltalán nem kormányozták jól.”

Emellett, az Indiát a Közel-Kelettel és Európával összekötő tervezett vasúti és hajózási folyosóra utalva, amelynek Netanjahu által támogatott tervét az Egyesült Államok szeptemberben mutatta be, Biden azt mondta, hogy továbbra is “lehetséges a régió egyesítésének elkezdése,” hangsúlyozva az izraeli fél részéről elvárt lépések szükségességét.

Az amerikai elnök továbbá felidézte, hogy az októberi mészárlások óta folytatott számos beszélgetésük egyikén Netanjahu felidézte, hányan haltak meg a Pearl Harbor japán bombázására adott amerikai válaszlépés során, összehasonlítva azt a gázaiakkal.

Szőnyegbombáztátok Németországot. Ti dobtátok le az atombombát. Rengeteg civil halt meg,” – idézte Biden Netanjahut, mire “azt mondtam: “igen, ezért hozták létre azon az intézményeket a második világháború után, hogy gondoskodjanak arról, hogy ez ne ismétlődjön meg.”

Ne kövessük el ugyanazokat a hibákat, amelyeket 9/11 után elkövettünk. Nem volt okunk arra, hogy háborút folytassunk Afganisztánban. Semmi okunk nem volt arra, hogy megtegyünk néhány dolgot, amit megtettünk,” – tette hozzá az elnök.

Az egyik dolog, amit Bibi megért – de nem vagyok benne biztos, hogy Ben-Gvir, és a háborús kabinetje megérti – Izrael biztonsága az Egyesült Államokon múlik. De jelenleg az Egyesült Államokon kívül több is van neki – ott van az Európai Unió, ott van a világ nagy része, amely támogatja. De kezdik elveszíteni ezt a támogatást a válogatás nélküli bombázások miatt,” – mondta Biden.

The post Nem kötelező érvényű – az ENSZ megszavazta a tűzszünetet és a túszok elengedését first appeared on Új Kelet online.