Avi/ujkelet.live

Vaskardok-67. nap: Kora délután is folytatódtak a gázai rakétatámadások a többnyire kiürített Nachal Oz és Kiszufim kibucok ellen, sérülés nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők felvételeket tett közzé, amelyeken a Golani-dandár csapatai láthatók harc közben Gázaváros Sedzsaijja negyedében.

A dandár az elmúlt héten azon munkálkodott, hogy megtisztítsa a negyedet a Hamász infrastruktúrájától. A hadsereg szerint ez a művelet „egyik előrehaladott szakasza”, amelynek célja, hogy megfossza a terrorcsoportot képességeitől és megölje az operatívjait.

A kaszba, a fő kereskedelmi terület Sedzsaijja szívében, „sűrű és összetett terület a manőverezéshez”, jegyezte meg a hadsereg, hozzátéve, hogy a Hamász civil helyszíneket használ a területen, és a negyed alatt számos alagút fut.

Tegnap kilenc katona esett el a Hamász-operatívok elleni csatában a térségben. A 36. hadosztály parancsnoka Dado Bar Kalifa dandártábornok: „A Golani teszi, amit a Golani tesz: a parancsnokok elől vannak, vezetik a rohamot, és senkit sem hagynak hátra.”

Terrorista a kórházban: Végtagsérülései miatt kedden egy terrorista a Petah Tikva-i Hasaron Kórházba került. Az intézmény illetékesei elmondták, hogy az egészségügyi minisztérium irányelve szerint Izrael minden kórházának rotációs alapon terroristákat kell fogadnia.

Ennek részeként a terroristák kórházba helyezéséről az izraeli hadsereg dönt, annak megfelelően, hogy a hadsereg képes-e ellátást biztosítani számukra a létesítményeiben.

Titkos ülés: Éles bírálatok érkeztek a jövő heti Kneszet bizottság titkos meghallgatása kapcsán, mely a terroristák hozzátartóinak deportálásával foglalkozik, jelentette reggel a Kan közrádió.

Annak ellenére, hogy Ofir Katz (Likud), a Kneszet Bizottság elnöke azt állította, hogy a megbeszélést bizalmasnak minősítették, hogy a biztonsági tisztviselők teljes körű véleményt nyilváníthassanak, a Kneszet nem kapott kérést a Sabak belbiztonsági szolgálattól, hogy titkos vitát folytassanak a témában.

A bizottság munkáját ismerő források szerint közjelentőségű, alkotmányos kérdéseket felvető vitáról van szó, és aggasztó, hogy egy ilyen vita valódi indoklás nélkül nem kerülhet nyilvánosságra. A baloldali ellenzéki Munkapárt képviselője, Gilad Kariv a vita törlésére és arra szólított, hogy ne foglalkozzanak a háború alatt a szóban forgó törvényjavaslattal.

A bizottságban tartott korábbi meghallgatáson Katz azt mondta, hogy a bizalmas meghallgatásról szóló döntést indokolta az ügy érzékenysége a túszok családjai számára, utalva a terroristák halálbüntetésének kérdésében folyó heves vitára, ahol az elhurcoltak családtagjai azt állították, hogy egy ilyen törvény előmozdítása a hadművelet során árthat a szeretteik kiszabadítására tett erőfeszítéseknek.

Az oroszok megoldást akarnak: Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a világhatalmak, valamint az Arab Liga, az Iszlám Együttműködési Szervezet és az Öbölmenti Együttműködési Tanács országainak képviselőivel nemzetközi konferencia összehívására szólít az izraeli-palesztin konfliktus végleges megoldása érdekében.

„Az egyetlen módja annak, hogy ezt a problémát örökre és igazságos módon megoldjuk, az az, ha nemzetközi konferenciát tartunk az ENSZ Biztonsági Tanácsának mind az öt állandó tagjával” – mondta Lavrov orosz szenátoroknak.

A „folytonos igazságtalanság a palesztin néppel szemben, amelynek megígérték a palesztin állam létrehozását… nagyon súlyos terrorista és szélsőséges érzelmeket szít”.

Lavrov azzal vádolta Izraelt, hogy „szétzúzza” Gáza lakóterületeit, „borzalmasnak” nevezve az ottani helyzetet, és kétségbe vonta Izrael azon állításait, hogy hány harcost ölt meg a civilekkel szemben.

The post Vaskardok: Titkos vita és az oroszok megoldást akarnak first appeared on Új Kelet online.