Avi/ujkelet.live

Vaskardok-69. nap: Az Izraeli Védelmi Erők este közölte, hogy a nap folyamán a Harcmérnöki Hadtest 603. zászlóaljának négy katonája és a Golani Gyalogdandár 12. zászlóaljának egy katonája súlyosan megsebesült a dél-gázai harcokban.

  • A Golani-dandár kiképzőbázisának parancsnoka, Sahar Barkai alezredes ma közepesen súlyosan megsebesült, amikor a csapatok közelében robbanószerkezetet robbant.
  • Barkai a Golani 12. zászlóaljának parancsnokát helyettesítette, aki a háború elején megsebesült Dél-Izraelben. Omer Szulejmán alezredes vissza tér a zászlóalj élére.

A Kommandós Dandár Maglan Egységének két katonája szintén súlyosan megsérült Gáza déli részén.

Míg Gáza északi részén a 7. páncélosdandár 82. zászlóaljának egyik tisztje sebesült meg súlyosan.

A Hamász elleni szárazföldi offenzíva kezdete óta 116 katona esett el, további 648-an pedig megsebesültek.

Déli front: Az izraeli légierő több mint 500 légicsapást hajtott végre a Gázai övezetben a héten a szárazföldi erők irányításával.

Ezeket a vadászgépekkel, támadóhelikopterekkel és drónokkal végrehajtott légi csapásokat a légierő 5620-as egysége vezette, amely a légi és a szárazföldi erők közötti műveleteket koordinálja a manőverek során.

Harcok: A Nahal-dandár felderítő egysége az elmúlt héten az észak-gázai Dzsabalija menekülttáborban terror infrastruktúrát semmisített meg, fegyvereket foglalt le és több tucat Hamász-operatívot ölt meg.

Az egyik ütközet során a Hamász fegyveresei gépfegyverrel tüzet nyitottak, robbanóanyagokat robbantottak fel és két irányból páncéltörő rakétákkal célozták a csapatokat.

„A terroristákat a csapatok lőfegyverrel és a felderítő egység parancsnoksága alatt álló páncélosok tankjainak pontos tüzelésével likvidálták” – jelentette a hadsereg.

Még messze a vége: Joáv Gallant védelmi miniszter csütörtökön találkozott Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval.

„A Hamász egy terrorista szervezet, amely több mint egy évtizede építi magát a harcra Izraellel, infrastruktúrát épített ki a föld alatt és a föld felett, és nem könnyű elpusztítani őket. Ez egy bizonyos ideig eltart – jóval több mint néhány hónap, de győzni fogunk, és elpusztítjuk őket” – mondta Gallant.

Riport: A 12 csatorna riportja szerint Izrael arra készül, hogy bemutassa a Hamász elleni háború fokozatos befejezésének ütemtervét az Egyesült Államoknak.

  • A háború intenzív szakasza a menetrend szerint január végére zárul le.
  • Ezt követően több hétbe fog telni, amíg az izraeli hadsereg kivonja erőit Gáza szívéből, és az övezeten belüli és azon kívüli védelmi vonalakra helyezi át őket.
  • A harmadik és leghosszabb ideig tartó szakasz várhatóan 2024 nagy részét lefedi és helyi razziákból és műveletekből áll majd, amelyek célja a Hamász enklávé feletti uralmának megdöntése.

A jelentés szerint Izrael a belátható jövőben meg akarja őrizni az ellenőrzést Gáza felett.

Északi front: Az izraeli hadsereg délután csapást mért egy terrorsejtre, mely páncéltörő rakétákat készült kilőni Dél-Libanonból Izraelre. Harckocsik pedig a Hezbollah terrorcsoporthoz tartozó infrastruktúrát támadták Libanonban.

A nap folyamán Libanonból több rakétát lőttek ki a határon lévő Jiftach és Margaliot területekre, a lövedékek nyílt területeken landoltak, sérülés nem történt. A támadásra a tüzérség válaszolt.

Szamária: Az izraeli hadsereg csütörtökön lezárta 60 órája tartó terrorelhárító műveletét Dzseninben és a dzsenini menekülttáborban.

Az akció során a csapatok több száz házat fésültek át, letartóztattak 50 keresett palesztint és lefoglaltak 50 fegyvert és több száz robbanóeszközt.

Az erők továbbá találtak több mint tíz alagútbejáratot, hét bombagyártó labort, öt hadműveleti központot, melyet a helyi terrorista operatívok használtak az izraeli katonák műveleteinek megfigyeléséhez. A helyszínek egy részét az izraeli csapatok felrobbantották.

A művelet során két dróncsapást hajtottak végre terroristák ellen, akik a lövöldözés mellett robbanóeszközökkel dobálták az izraeli erőket.

10 terroristát öltek meg az akció alatt, hetet dróncsapásokkal.

Az izraeli erők körében hét sérült volt.

The post 8 katona súlyosan megsérült Gázában és a nagy dzsenini hadművelet first appeared on Új Kelet online.