Avi/ujkelet.live

Vaskardok-69. nap: A mai második gázai rakétatámadásra röviddel fél 11 előtt került sor, mely aktiválta a szirénákat a határ melletti Nirim és Ein Haslosa közösségekben, sérülés nem történt.

Déli front: Éjszaka és reggel folytatódtak a harcok a Gázai övezet északi részén lévő Sedzsaijjában és Dzsabalijában valamint a déli Khan Juneszben.

Északon „sok terroristát” likvidáltak. Az egyik incidensben a páncélos csapatok azonosították az őket nyomon követő Hamász-operatívokat és lövésekkel megölték őket. Egy másikban az erők rajtaütöttek egy iskolaépületen, ahonnan a Hamász fegyveresei katonákra lőttek, a terroristákat megölték és felszámolták az iskolában talált „terror infrastruktúrát”.

Khan Juneszben a Maglan elit egység csapatai több helyen razziáztak, és fegyvereket találtak, köztük gránátokat és Kalasnyikov puskákat. A katonák két alagútbejáratot, egy fegyverraktárt és egy rakétakilövő gödröt is megsemmisítettek.

Sedzsaijjában a páncéloshadtest 460. dandárjának harcosai több akció során fegyvereket találtak, és terroristákat likvidáltak. A Határvédelmi Hadtest 414. Harci Hírszerzési katonái észlelték, hogy a Hamász orvlövésze a csapatokra lő, és egy helikoptert irányítottak a helyszínre, hogy csapást mérjen az épületre, megölve a terroristát.

CNN: Az amerikai hírszerzés becslése szerint a légierő által a háború kezdete óta a Gázai övezetben ledobott bombák csaknem fele irányítatlan, “buta” bomba volt, jelentette a CNN. A becslések szerint a 29 000 bomba körülbelül 40-45%-a irányítatlan volt és nagy területet érintettek, míg a többi pontosabb és célzottabb volt.

Az Izraeli Védelmi Erők nemzetközi médiáért felelős egyik sajtószóvivője, Karen Hadzsioff őrnagy közölte, hogy a nemzetközi jog és az erkölcsi kódexek iránt elkötelezett hadseregként az Izraeli Védelmi Erők hatalmas erőforrásokat fordít a károk minimalizálására a civilek esetében, és Izrael háborúja a Hamász ellen folyik, nem pedig a gázai lakosok ellen, akiket a Hamász élő pajzsként használ.

Szakértők a CNN-nek azt mondták, hogy ha Izrael az Egyesült Államok becslései szerint irányítatlan lőszert használ, az aláássa Izrael azon állítását, hogy megpróbálja minimalizálni a polgári áldozatok számát.

Kurzus: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató esti jelentése szerint ma indul az izraeli hadsereg valaha volt legnagyobb századparancsnoki kurzusa, hogy a gázai háború közepette gyorsan kiképezzék a közép rangú parancsnokokat.

Míg az ilyen tanfolyamok általában 100 új potenciális parancsnokból állnak, a jelenlegi 130-ból áll, akik közül néhányat a hírek szerint a frontvonalról vontak ki, hogy részt vegyenek rajta.

Ilyen kurzus általában nem indul háború idején, de több századparancsnok és helyetteseik elestek vagy megsebesültek a Hamász elleni háborúban a Gázai övezetben.

Izrael elismerése: Musza Abu Marzuk, a Hamász magas rangú tisztviselője elhintette, hogy a palesztin egység felé tett lépésként a terrorcsoport első ízben elismerné Izraelt, ami jól mutatja, hogy jelenleg milyen nyomás nehezedik a Hamászra Izrael katonai kampánya során, mely a terrorszervezet felszámolására irányul a Gázai övezetben.

Tegnap a Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije kijelentette, hogy nyitott a tárgyalásokra a folyamatban lévő háború befejezéséről és „a palesztin otthon rendbetételéről mind a Palesztin Hatóság területén, mind a Gázai övezetben”, ami potenciálisan olyan „politikai úthoz vezethet, biztosítja a palesztin nép jogát független államához, amelynek fővárosa Jeruzsálem.”

The post Pontatlan bombázások, kurzus és a Hamász “nagy gesztusa” first appeared on Új Kelet online.