ujkeletlive

Orosz rulett a gázában fogvatartott túszok életben maradása

Azt követően, hogy a hadsereg egy nappal korábban bejelentette, hogy az övezetben megtalálták Eden Zacharia és Ziv Dado zászlós holttestét, akiket a Hamász október 7-én túszul ejtett, tegnap újabb két meggyilkolt túsz – Tal Chaimi, a Nir Jichák kibuc, és Josua Luito Mollel, a Nahal Oz kibuc lakóinak holttestét azonosították Gázában.

A Túszok és Eltűnt Személyek Családjai Fóruma szerda este közleményt tett közzé, amelyben éles kritikát fogalmazott meg Binjamin Netanjahu miniszterelnökkel szemben, majd a 13-as csatorna jelentése is megerősítette a közleményben elhangzottakat, miszerint a miniszterelnök megtagadta a Moszad vezetőjének, David Barneának kiküldését Katarba a Hamász által fogva tartott túszok szabadon bocsátása érdekében történő tárgyalások felújítása végett.

A családokat sokkolta a Moszad vezetőjének a túszok szabadon bocsátásáról szóló megállapodás kidolgozására vonatkozó kérése elutasításáról szóló jelentés. Ez a bejelentés csatlakozik az anyáknak a miniszterelnökkel való találkozójára, valamint az apáknak a védelmi miniszterrel való találkozójára vonatkozó kérésének figyelmen kívül hagyásához, amelyekre eddig nem kaptak választ,” – áll a közleményben.

A túszok hozzátartozóit képviselő fórum azt is hozzátette, miszerint – “a családok sürgős tájékoztatást kérnek, tekintettel arra, hogy a túszok szabadon bocsátásáról szóló tárgyalások teljes mértékben stagnálnak, miközben azt érezzük, hogy minden este orosz rulett zajlik, amely során a családokat a fogságban lévő túszok meggyilkolásáról tájékoztatják.”

A 13-as csatorna riportja azt állítja, hogy a napokban lezajlott megbeszélésen a Moszad vezetője, David Barnea azt javasolta, hogy a foglyok ügyében a hírszerzést vezető Nitzan Alon nyugdíjazott vezérőrnaggyal együtt utazzanak Katarba egy újabb túszalku megtárgyalása végett. A riport szerint azonban Netanjahu a háborús kabinet döntésére hivatkozva elutasította.

A családok azonnali magyarázatot követelnek a miniszterelnöktől és a kabinet tagjaitól, illetve azt hogy oldják fel a tárgyalások holtpontját,” – áll a közleményben.

A kétségbeesett családok a legutóbbi legutóbbi sikeres túszalkura hivatkoznak, amely során az október hetedikén elhurcolt 240 túsz majdnem felét sikerült hazahozni. Amint azonban az idő telik a Gázába hurcolt további 135 túsz életben maradása egyre inkább kétségessé válik. Azt követően, hogy négy túsz halálát már bejelentették, a hadsereg hírszerzési információi alapján állítólag további húszan már nem élnek azok közül, akiket  a Hamász tart fogva.

Beni Gantz hadikabinet miniszter támogatja az új túsztárgyalásokra vonatkozó izraeli kezdeményezést, míg Netanjahu és Joáv Gallant védelmi miniszter úgy véli, hogy Izraelnek meg kell várnia a Hamász jelentkezését, hogy a katonai nyomás hatására újabb megállapodás iránt érdeklődjön, közölte a 13-as csatorna.

Joe Biden amerikai elnök szerdán a Fehér Házban találkozott a Gázába elhurcolt amerikai túszok családaival.

Eddig is tudtuk, de további megerősítést kaptunk arról, hogy a Biden-kormányzat – az elnök, a külügyminiszter – teljes mértékben elkötelezett az összes túsz szabadon bocsátása mellett, beleértve az amerikaiakat is,” – mondta Jonathan Dekel-Chen, akinek fia a Hamász által még mindig fogva tartott 135 túsz között van.

Minden tőlük telhetőt megtesznek, minden csatornán keresztül, és minden eszközzel, ami rendelkezésükre áll, hogy ezt elérjék,” – nyilatkozta Dekel-Chen a Times of Israel izraeli hírportálnak.

A találkozót az elnök is megerősítette mondván – “hogy továbbra is mindent megteszek szeretteik szabadon bocsátása érdekében,” – majd hozzátette, hogy ne adják fel a reményt.

Diplomácia

A Fehér Ház szerint Izrael igyekszik mindent megtenni a gázai civilekért

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője szerdán kiemelte az izraeli hadsereg által a gázai polgári áldozatok megelőzése érdekében tett lépéseket.

“A szárazföldön sokkal kisebb mértékben vonultak be a Gázai övezet déli részére, mint ahogyan azt tervezték. Úgy gondoljuk, hogy ez a városi hadviseléssel kapcsolatos néhány tanácsunk eredménye volt,” – közölte Kirby újságírókkal, majd hangsúlyozta, hogy az izraeli hadsereg  online térképeket tett közzé azokról a helyekről, ahol az emberek biztonságban lehetnek. “Nagyon kevés modern katonaság van a világon, amely ezt tenné. Nem tudom, hogy mi megtennénk ezt.”

A továbbiakban a CNN kérdésére, miszerint a Fehér Ház folyamatosan  ragaszkodik ahhoz, hogy Izrael szándékában áll a civil áldozatok minimalizálása, Kirby azt válaszolta, hogy a háborúban a legjobb tervek végrehajtása sem alakul úgy, ahogyan szeretnénk.

Ezt keserű, és a saját hadseregünk tapasztalataiból tudjuk, függetlenül attól, hogy milyen precízen, és célzottan próbáltunk cselekedni Irakban és Afganisztánban. Voltak olyan időszakok, amikor civil áldozatokat is okoztunk,” – mondta, hozzátéve azt is, hogy “az izraeliek egyértelmű szándéka – amelyet nyilvánosan is elismertek -, hogy mindent megtesznek a civil áldozatok számának csökkentése érdekében.”

Likudos nagykövet megvédte Netanjahu összehasonlítását az oszlói megállapodással

Azt követően, hogy az ellenzék előre borítékolható kritikája mellett, Binjámin Netanjahu miniszterelnök korábbi  megjegyzése saját pártján belül sem aratott sikert, a likudos Cipi Hotoveli, Izrael londoni nagykövete kiállt a miniszterelnök véleménye mellett.

Úgy vélem, itt az ideje, hogy a világ felismerje, az oszlói paradigma október 7-én megbukott, és egy újat kell építenünk,” – nyilatkozta Hotoveli a Sky News csatorna riporterének, majd arra a kérdésre, hogy az új paradigma tartalmazna-e egy palesztin államot, a nagykövet azt válaszolta, hogy “egyáltalán nem.”

Izrael ma már tudja, és a világnak is tudnia kell, hogy az oszlói megállapodások azért buktak meg, mert a palesztinok soha nem akartak államot Izrael mellett, ők a folyótól a tengerig tartó államot akarnak,” – közölte Hotoveli, majd arra kérdésre, hogy miért nem támogatna egy kétállami megoldást azt mondta – “miért vagy megszállottja egy olyan formulának, amely soha nem működött, és amely létrehozta ezeket a radikális embereket a másik oldalon?”

Az izraeli nagykövet szerint a megoldás nem egy különálló állam, hanem a gázaiak “átnevelése“, emellett szerinte a Németországhoz és Japánhoz hasonlítható állapotoknak kellene megtörténnie a háború utáni övezetben.

Az a két társadalom jó nyugati országgá vált. Jelenleg az ENSZ neve alatt az UNRWA iskolái terror-iskolákká válnak. Ahol az ENSZ közreműködik, felejtsd el a menekülttáborokat. Miért lennének menekültek 70 évnyi önálló élet után? Felépíthették volna a saját életüket, de nem tették,” – közölte Hotoveli.

Továbbá, amikor a riporter készítője arra kérdezett rá, hogy a nagykövet szerint Izrael azt tenné a gázai palesztinokkal amit Kína tett az ujgurokkal, akiket úgynevezett “átnevelő táborokba” helyezett, azt válaszolta “Egyáltalán nem. Ezt tették a náci Németországban,” – majd tovább folytatva Hotoveli hangsúlyozta miszerint “nyilvánvalóan nem érdekel bennünket a palesztinok kormányzása, az viszont igen, hogy Gáza ne váljon újabb terrorközponttá.”

Demilitarizálni fogjuk Gázát, és hisszük, hogy szövetségeseinkkel, illetve a mérsékelt arab országokkal együtt egy jobb jövőt építhetünk,” – tette hozzá, annak ellenére, hogy a szaúdi ellenkező vélemény mellett, az Ábrahám Egyezmény kapcsán Izraellel normalizációs megállapodást kötött Egyesült Arab Emírségek tegnap bejelentette, hogy nem fogja támogatni a Gázai övezet háború utáni újjáépítésére irányuló erőfeszítéseket, amennyiben a kezdeményezés nem tartalmaz egy szélesebb körű kétállami megoldást.

The post Túszok fóruma – orosz rulett zajlik miközben a családokat értesítik szeretteik haláláról first appeared on Új Kelet online.