Avi/ujkelet.live

Vaskardok-69. nap: 13 óra csend után reggel 7-kor megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a gázai határ melletti Szufa közösségben, sérülés nem történt.

116. Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy a 38 éves Elisa Loewenstern főtörzsőrmester a tartalékosoknál Harisból, tegnap elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 116-ra emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma. Loewenstern a 179. tartalékos páncélos dandár 8104. zászlóaljában szolgált.

Déli front: Az izraeli hadsereg szerint a Hamász terrorszervezet 116 rakétát lőtt ki a Gázai övezet déli részén fekvő al-Mawaszi humanitárius övezetből Izraelre. Közülük 38 sikertelen indítás volt és a Gázai övezetben landolt.

Képek a frontról

Telepesek: A Biden-kormány ismét felfüggeszti az engedélyeket több mint 20 000 amerikai gyártmányú puska eladására Izraelnek, szélsőséges izraeli telepesek palesztin civilek elleni támadásai miatt Júdea és Szamáriában, idézett a Walla hírportál két amerikai tisztviselőt.

A Biden-kormányt továbbra is aggasztja, hogy az izraeli kormány nem tesz eleget a szélsőséges telepesek erőszakának megfékezésére.

Az izraeli kérelmet a Biden-kormány óvatosan kezelte, attól tartva, hogy Itamar Ben-Gvir, a rendőrséget felügyelő ultranacionalista nemzetbiztonsági miniszter a fegyvereket Júdea és Szamáriában élő szélsőséges telepeseknek adja.

A Biden-kormány szintén vészjelzésként vette az izraeli sajtóban megjelent titkos dokumentumot, amelyet az Izraeli Védelmi Erők Központi Parancsnokságának vezetője írt, azt állítva benne, hogy Ben-Gvir parancsot adott a rendőrségnek, hogy ne tartóztassák le az erőszakos telepeseket Júdea és Szamáriában.

  • A múlt héten a külügyminisztérium bejelentette, hogy szankciókat vezetett be több tucat izraeli telepes ellen, akikről úgy gondolják, hogy részt vettek a palesztinok elleni támadásokban, megtiltva beutazásukat az Egyesült Államokba.
  • A Clinton-kormány óta ez volt az első alkalom, hogy az Egyesült Államok szélsőséges telepeseket szankcionált.

Szaúdik: Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerdán Szaúd-Arábiába utazott, és találkozott Mohammed bin Szalmán trónörökössel (MBS), hogy megvitassák a gázai válságot és a térségben egy szélesebb körű háború megakadályozására tett erőfeszítéseket, idézett a Walla két amerikai tisztviselőt.

Az amerikai tisztviselők kulcsfontosságúnak tekintik Szaúd-Arábiát a gázai válság további kiterjesztésének megakadályozásában, és fontos partnernek tekintik a következő lépésekre vonatkozó bármely stratégiában.

,,Szaúd-Arábia normalizálni akarja kapcsolatait (Izraellel)… lehetőségünk van elkezdeni a régió egyesítését, és ők továbbra is meg akarják tenni. De meg kell győződnünk arról, hogy [Binjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök] megértse, hogy tennie kell néhány lépést a palesztin hatóság megerősítése érdekében. Nem mondhatsz olyat, hogy egyáltalán nem lesz palesztin állam a jövőben” – mondta Joe Biden amerikai elnök kedden.

The post Vaskardok: A telepesek miatt késlekednek az amerikai M16-os fegyverek first appeared on Új Kelet online.