Avi/ujkelet.live

Vaskardok-60. nap: Az Izraeli Védelmi Erők délelőtt bejelentette, hogy a 23 éves Sáj Uriel Pizem főtörzsőrmester a tartalékosoknál Ein HaNatzivból, aki 401. páncélos dandár 9. zászlóaljában szolgált, elesett a harcokban a Gázai övezet déli részén. Halálával 118-ra emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az izraeli hadsereg egy sorozat légicsapást hajtott végre a Hamász belbiztonsága által használt helyszínek ellen a gázai-egyiptomi határon.

A vadászgépekkel, támadóhelikopterekkel és drónokkal végrehajtott csapások a Hamász belbiztonsági erőihez tartozó katonai létesítményeket, őrállásokat, megfigyelőállomásokat, fegyverraktárakat és parancsnoki központokat vették célba.

„A Rafah térségében támadott helyszínek, ahol a Hamász terroristái tevékenykedtek, segítették a Hamász terrorszervezet által vezetett csempészetet, és olyan fegyvereket tartalmaztak, amelyek veszélyeztetik a Gázai övezetben bevetett izraeli katonákat és Izrael polgárait” – közölte a hadsereg.

Az akcióval nagy ütést mértek a Hamász azon képességére, hogy több fegyvert csempészhessen be az övezetbe.

A Hamász belbiztonsági apparátusa „kizsákmányolja a Gázai övezetbe belépő humanitárius erőforrásokat, segíti további fegyverek csempészetét, és operatívjai bűnrészesek a Hamász izraeli erők elleni tevékenységében a Gázai övezetben”.

Harcok: A Fehér Ház nagyon jó megbeszéléseket folytatott a gázai konfliktus idővonaláról és a konfliktus következő szakaszaira való átmenetről, de „nem azért vagyunk itt, hogy bárkinek is megmondjuk, hogy ezt vagy azt kell tennie” – nyilatkozta az Izraelben tartózkodó Jake Sullivan, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken egy sajtótájékoztatón.

Riportok szerint a Fehér Ház nyomást gyakorol Izraelre, hogy heteken belül fejezze be a jelenlegi szakaszt, a növekvő polgári áldozatok miatt az övezetben.

Izrael marad? Amicháj Elijahu, a szélsőjobboldali Otzma Jehudit párt örökségvédelmi minisztere szerint Izraelnek ,,teljes mértékben el kell foglalnia a Gázai övezetet” a háború után.

„Aki ma azt az illúziót reklámozza, hogy a palesztinok fogják irányítani a polgári ügyeket az övezetben, nem emlékszik, mi történt Szimchat Torán [október 7-én], nem emlékszik a gyerekekre és a nőkre és a mankós öregre, akiket lemészároltak” – nyilatkozta reggel a Kan közrádiónak.

,,Két állam két népnek – ez egy téveszme. Nem látom, hogy a palesztinok meglévő mechanizmusai képesek lennének irányítani az övezetet anélkül, hogy új terrorista sejteket hoznának létre ott.”

A miniszter megjegyezte, hogy a zsidó telepeket újraalakítaná az övezetben, de megjegyezte, ,,nem vagyok benne biztos, hogy ennek itt az ideje”.

Északi front: Az izraeli légierő megsemmsített több célpontot Libanonban, melyek a Hezbollah terrorszervezethez tartoztak, valamint csapást mértek két terroristára a határ mellett.

Júdea és Szamária: Az izraeli biztonsági erők éjszakai terrorelhárító műveletei során letartóztatásokat hajtottak végre valamint terrorizmusra szánt készpénzt foglaltak le Júdea és Szamária-szerte.

A hadsereg továbbá lerombolta a szamáriai Urif faluban két terrorista otthonát, akik bűntársai voltak a június 20-án Eli telep mellett végrehajtott halálos terrortámadást elkövető két terroristának.

Hazai front: Miután az izraeli hadsereg felfüggesztette azokat a katonákat, akik hanukai dalokat és a Smá Jiszráel zsidó imát énekelték egy dzsenini mecset (A-körzet, Palesztin Hatóság területe) hangszórórendszerét használva egy ottani hadművelet során, Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter „szégyenteljesnek” minősítette a lépést.

Ben-Gvir X-en azzal vádolta Joáv Gallant védelmi minisztert, hogy „politikát vitt a hadseregbe”, mondván, a katonák „hősök”, akik „életüket kockáztatták értünk a dzsenini hadműveletben”.

Az izraeli hadsereg szerint a katonák tettei „súlyosak és teljesen ellentétesek az Izraeli Védelmi Erők értékeivel”. A szefárd főrabbi szintén elítélte a katonák tettét.

The post Vaskardok: Rombolások Gázában és Szamáriában first appeared on Új Kelet online.