Avi/ujkelet.live

Vaskardok-70. nap: A legutóbbi gázai rakétatámadásra este 9-kor került sor Ofakim és környéke ellen, sérülés nem történt.

Gyász: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy a Katonai Hírszerzési Igazgatóság 504. egysége és az 551. dandár megtalálta a 28 éves Elia Toledano holttestét, akit a Hamász október 7-én rabolt el a Re’im melletti partin.

A maradványait Izraelbe szállították, ahol a vallási és egészségügyi hatóságok azonosították, majd értesítették családját.

117. Az izraeli hadsereg reggel bejelentette, hogy a 19 éves Oz Smuel Aradi őrmester Hatzorból, a Harcmérnöki Hadtest 603. zászlóaljának katonája, tegnap elesett a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 117-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy esti sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a Hamász terrorszervezet ,,nincs biztonságban” a Gázai övezet alatti alagútjaiban, miután nyilvánosságra kerültek felvételek, amelyeken az izraeli erők operatívokat öltek meg egy alagútban.

,,A Hamász alagútjaiban a csapatok robbanóanyagokat helyeztek el… kamerával azonosítottuk a terroristákat, és több terroristát megöltünk az incidens során” – mondta Hagari.

,,A Hamász terroristái, különösen magas rangú tagjai a föld alá rejtőzést választották. Ez a Hamász működési módszere, elrejtőznek, miközben a felettük lévő civileket élő pajzsként használják”.

Hagari szerint a hadsereg ,,új harci eszközökkel” rendelkezik a Hamász-operatívok megölésére az alagutakban.

,,Bemegyünk, robbanóanyagokat helyezünk el azokon a területeken, ahol a terroristák vannak, és megvárjuk a megfelelő pillanatot, hogy megöljük őket a föld alatt. A terroristák nem lesznek biztonságban a föld alatt” – hangsúlyozta.

Arra a kérdésre, hogy a külföldi média szerint tengervizet pumpáltak a Hamász-alagutakba, Hagari azt mondta: ,,Sokféle módszert vetünk be” az alagutak megsemmisítésére és a terroristák kicsalogatására.

Teszt: A héber média este arról számolt be, hogy az izraeli hadsereg több tesztet hajtott végre, hogy tengervízzel árassza el a Hamász alagútrendszerét a Gázai övezetben, és a kísérletek sikeresnek bizonyultak.

Oszama Hamdant, a Hamász magas rangú tisztviselőjét csütörtökön megkérdezték az ügyben, mire ő azt állította, hogy a terrorcsoport alagútjait úgy tervezték, hogy ellenálljanak az áradásoknak és más „potenciális veszélyeknek”.

Arra a kérdésre, hogy a taktika árthat a túszoknak – akik közül néhányat a Hamász alagútjaiban tartanak fogva –, Hagari ellentengernagy csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a hadsereg hírszerzési információk alapján intézkedik, és nem tesz olyan lépéseket, amelyek árthatnak nekik.

Motiváció: Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy csütörtökön látogatást tett a Golani-dandár csapatainál Gázaváros Sedzsaijja negyedében, ahol kilenc katona elesett, köztük két magas rangú parancsnok, a Hamász terroristáival folytatott egyik ütközetben.

„Ne feledjétek, hogy most Sedzsaijjában, Zeitunban harcoltok kemény csatákban, sűrű [városi] területeken. Mögöttetek van Nahal Oz [és] Kfar Aza, ezek olyan területek, amelyeket nagyon-nagyon súlyos támadások értek” – mondta Halevi, utalva a Hamász október 7-i mészárlására az izraeli határ menti közösségekben.

„Amire szükségünk van, amit meg is tesztek, nagyon határozott, nagyon-nagyon alapos [műveletek] végrehajtása, hogy Nahal Ozt és Kfar Azát nagyon magas biztonsági szintre tudjuk visszaállítani”.

Északi front: Izraeli vadászrepülőgépek az este támadásokat hajtottak végre a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni telephelyeit célozva, egy drón pedig csapást mért egy terrorsejtre Libanon területén.

Túszok: Az Izraeli Védelmi Erők és a biztonsági erők birtokában lévő igazságügyi leletek arra utalnak, hogy Eden Zachariát, akit a Hamasz október 7-én hurcolt Gázába, a fogságban gyilkolták meg, és nem az izraeli hadsereg bombázása okozta a halálát, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

A megállapítások szerint a 28 éves nő életben volt, amikor elrabolták a Re’im melletti zenei fesztiválról, és a Gázai övezetbe hurcolása után, sőt jóval később gyilkolták meg. Zacharia holttestét az izraeli erők kedden hozták ki Gázából.

The post Vaskardok: Sikeres likvidálások az alagútban is first appeared on Új Kelet online.