Avi/ujkelet.live

Vaskardok-71. nap: A legutóbbi gázai rakétatámadásra délután 1 körül került sor Nirim és Ein Haslosa közösségek ellen, sérülés nem történt.

Gyász: Este közzétételre engedélyezték, hogy a 27 éves Inbar Haimant, akit a Hamász terroristái október 7-én Gázába hurcoltak a Re’im melletti zenei fesztiválról, megölték a fogságban.

Elrablása után a család és a barátja kapott egy videót, melyet a Hamász posztolt Telegramon. A felvételen Haiman véresen és összeverten látható négy férfival körülvéve.

Sötétség: Az izraeli hadsereg tegnap véletlenül megölt három túszt – Jotam Haim (28), Szamar Fuad Talalka (22) és Alon Samriz (26) – Sedzsaijjában.

Ido Samriz, a túszul ejtett Alon testvére szívszorító posztot tett közzé a közösségi médiában.

„Fény volt a végén, most már csak sötétség” – írta X-en. „Alon testvérem a bátor hős.”

A hadsereg előzetes vizsgálata a következő megállapításokra jutott:

  • Egy többemeletes épületben tartózkodó harcos a 17. zászlóaljból azonosított három félmeztelen gyanúsítottat, akik közül az egyik fehér zászlót tartott a kezében, ennek ellenére a harcos fenyegetésnek tekintette őket, tüzet nyitott a trióra, és a rádión jelezte a csapatoknak, hogy ,,terroristák” vannak a területen.
  • A harcos eltalált két túszt és megölte őket, a harmadik bemenekült az épületbe, ahonnan előzőleg kijöttek, nem messze az izraeli erőktől. A zászlóalj parancsnok kiment az épületből, melyben a csapatok tartózkodtak és a harmadik alak után rohant. Felszólította a gyanúsítottat, hogy jöjjön ki az épületből. A túsz kiment azt kiabálva héberül, hogy “Segítség”. A zászlóalj parancsnok jelezte a csapatoknak, hogy álljanak le, de három harcos tüzet nyitott a túszra és megölték.
  • A harcosok elmondása szerint a lövöldözés után rájöttek, hogy valami nem stimmel a megölt férfival, és csak ezt követően tudatosult bennük, hogy három izraeli túszt öltek meg.
  • A hadsereg szerint mindkét esetben a lövöldözést a művelet-végrehajtási szabályok (mikor nyithatnak tüzet a katonák) megsértésével hajtották végre.
  • Két nappal korábban, nem messze a helyszíntől az egyik épületre az ,,S.O.S”, valamint ,,Három túsz” és ,,Segítség” feliratok szerepeltek.
  • Az elmúlt napokban 34 terroristát likvidáltak azon a területen, ahol a túszokat lelőtték. A harcosok azt hitték, hogy egy újabb trükkről van szó a terroristák részéről, hogy csapdába csalják őket, mint ahogy tették síró hangot kiadó játékbabákkal, melyeket bombákkal körbe vett területeken helyeztek el.

Kritika: Binjámin Netanjahu miniszterelnök helyi idő szerint 20.30-kor sajtótájékoztatót tart, közölte hivatala.

Az elmúlt nap folyamán több bírálat érte Netanjahut, amiért nem ő jelentette be a három túsz tragikus meggyilkolását, ahogy Jichák Rabin néhai miniszterelnök tette a kudarcba fulladt mentőakció esetében 1994-ben, ami a túszul ejtett Nachson Waxman és az egyik kommandós halálával végződött.

„Az Izraeli Védelmi Erők szóvivőjét magára hagyták tegnap este. Nem neki kellett volna a nyilvánosság elé állnia és tájékoztatni a tragédiáról, hanem a miniszterelnöknek vagy legalább a védelmi miniszternek és a vezérkari főnöknek. Nem meglepő, de kiábrándító” – írta Einav Schiff a Yedioth Ahronoth újságírója.

Szombat este Herci Halevi vezérkari főnök egy videónyilatkozatban kijelentette:„Az Izraeli Védelmi Erők, és én mint parancsnoka, vagyunk a felelősek a történtekért, és mindent megteszünk, hogy megakadályozzuk, hogy ilyen esetek megismétlődjenek a harcok folytatása során”.

Tárgyalások: A Moszad kémszolgálat igazgatója, David Barnea péntek este találkozott Mohammed bin Abdulrahman al-Thani katari miniszterelnökkel, hogy megvitassák a tárgyalások folytatását a Hamász által Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátásáról, idézett a Walla a találkozó részleteit ismerő két forrást.

Az egyik forrás szerint a tárgyalások ,,épp csak elkezdődtek”, és hangsúlyozta, hogy a folyamat ,,hosszú, nehéz és bonyolult lesz”.

A hadikabinet várhatóan még ma este összeül, hogy megvitassák az új megállapodás megkötésére irányuló erőfeszítéseket, jelentette a héber média.

Kövesd a pénzt: Az izraeli hírszerzés 2018-ban részletekre kiterjedő információkat szerzett a Hamász pénzügyi birodalmáról, de nem történtek erőfeszítések a terrorcsoporthoz való pénzáramlás leállítására, állítja a The New York Times.

A jelentés szerint a Hamász egyik magas rangú tisztviselőjének számítógépén talált dokumentumok összesen mintegy 500 millió dollár értékű magántőke-alapokról tanúskodtak.

Ez magában foglalta „a Hamász által ellenőrzött bányászati, csirketenyésztő és útépítő cégeket Szudánban, ikerfelhőkarcolókat az Egyesült Arab Emírségekben, egy ingatlanfejlesztőt Algériában és egy ingatlancéget, amelyet a török tőzsdén jegyzettek”.

Bár a dokumentumokat megosztották Jeruzsálemmel és Washingtonnal, semmi sem történt a műveletek megzavarására.

„Mindenki az október 7-i hírszerzés kudarcokról beszél, de senki nem beszél a pénz megállításának kudarcáról” – mondta Udi Levy, a Moszad gazdasági hadviselési részlegének egykori vezetője a lapnak. „A pénz – a pénz – ami ezt lehetővé tette.”

Levy elmondása szerint 2015-ben tájékoztatta Netanjahu miniszterelnököt a Hamász pénzügyeiről.

„Bizton állíthatom, hogy beszéltem vele erről” – mondta Levy. ,,De ő nem különösebben törődött vele”.

Északi front: Délután három rakétát lőttek ki Libanonból Észak-Izraelre, aktiválva a szirénákat Kirjat Shmonában és a közeli közösségekben. A támadásra a tüzérség válaszolt.

Korábban a hadsereg csapást mért egy terrorsejtre Dél-Libanonban egy olyan területen, melyről ismert, hogy a Hezbollah operatívjai használják.

A hadsereg számos Hezbollah-posztot is támadott Dél-Libanonban, köztük katonai létesítményeket és egy rakétavetőt.

The post Vaskardok: ,,Csak sötétség” first appeared on Új Kelet online.