Avi/ujkelet.live

Vaskardok-72. nap: A legutóbbi gázai rakétatámadásra röviddel 5 óra előtt került sor a határ melletti Nir Jichák és Szufa közösségek ellen, sérülés nem történt.

Déli front: A 7. páncélosdandár csapatai razziát tartottak a Hamász Khan Junesz zászlóalj parancsnokának irodáiban és több magas rangú Hamász-parancsnok, köztük Jechíje Szinwar nyaralójában.

A 7. páncélosdandár parancsnoka, Elad Tzuri ezredes szerint az erők az elmúlt két hétben Khan Junesz térségében vívnak harcokat, melyek során „számos terroristát” megöltek, köztük néhányat tanklövedékekkel. A katonák továbbá lokalizáltak mintegy 30 alagútbejáratot is, megsemmisítettek több tucat páncéltörő rakétakilövőt és megfigyelőállást, és a Hamász operatívjai által használt fegyvereket, valamint hírszerzési anyagokat foglaltak le.

„Fegyvereket, alagutakat találtunk a Hamász magas rangú tisztviselőinek nyaralóiban” – mondta Tzuri. „Sok alagútbejáratot látunk itt, még mindig összecsapások zajlanak az ellenséggel, de folyamatban az operatív irányítás átvétele a terület felett”.

A csapatok a terrorcsoport Deir al-Balah zászlóaljához tartozó előőrsön is razziát tartottak, és hírszerzési anyagokat foglaltak le. Egy másik rajtaütés során a katonák fegyvereket és felszereléseket foglaltak le a Hamász elit Nukhba erőinek egyik tagjának otthonában.

Segélyek: Humanitárius segélyeket szállító konvoj lépett be vasárnap Gázába a Kerem Salom határátkelőn keresztül, először azóta, hogy Izrael múlt héten jóváhagyta a lépést – közölte az egyiptomi Vörös Félhold egyik tisztviselője.

„Összesen 79 teherautó kezdte meg a belépési folyamatot ma” – mondta.

,,Mától (dec. 17.) az ENSZ segélyszállító teherautóit biztonsági ellenőrzésnek vetik alá, és a Kerem Salomon keresztül közvetlenül Gázába szállítják, teljesítve az Egyesült Államokkal kötött megállapodásunkat. Ez növelni fogja a Gázába bejutó és a gázai lakossághoz eljuttatott humanitárius segélyek napi mennyiségét” – közölte a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT), mely katonai összekötőként szolgál a palesztinokkal.

Északi front: Az izraeli hadsereg vadászrepülőgépe és támadóhelikoptere támadásokat hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet terror infrastruktúrája és egy épülete ellen, drónnal pedig csapást mért egy terrorsejtre.

Továbbá egy légi jármű és egy harckocsi fegyvereket és egy Hezbollah megfigyelőállomást támadott.

Tankkal egy rakétaindító állást megsemmsítettek Libanon déli részén, miután lövedéket lőttek ki Har Dov környékére.

Továbbá számos rakétát lőttek ki Libanonból Ros Hanikra felé.

Késő délután a hadsereg drónnal és tankkal csapást mért egy terrorsejtre, mely páncéltörő rakétákat készült kilőni Izraelre.

Továbbá számos rakétát lőttek ki Libanonból a határterületekre, a hadsereg válaszul célba vette a területet ahonnan a támadást végrehajtották.

,,Ha a Hezbollah egy szinttel feljebb akar lépni, mi öttel feljebb lépünk” – mondta Joá Gallant védelmi miniszter a libanoni határon állomásozó tartalékos csapatoknak.

Szamária: Egy 49 éves férfit megkéseltek és közepesen súlyosan megsebesítettek a szamáriai Rantisz-átkelő területén lévő benzinkútnál. A terrorista elmenekült, miután a környéken lévő katonák tüzet nyitottak rá. Az izraeli csapatok ellenőrzőpontokat állítottak fel a területen.

A sérült férfit a mentősök a helyszíni ellátást követően a Siba Orvosi Központba szállították.

The post Terrortámadás gyanúja Szamáriában és razzia Szinwar nyaralójában first appeared on Új Kelet online.