Avi/ujkelet.live

Vaskardok-73. nap: A legutóbbi gázai rakétatámadásra tegnap este 6 óra előtt került sor Lakis-régió ellen, sérülésről nem érkezett jelentés.

126: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy négy katonája elesett a Gázai övezetben zajló harcokban, halálukkal 126-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 20 éves Urija Bayer főtörzsőrmester Ma’alot-Tarsihából, a kommandós dandár Maglan egységéből, belehalt december 14-én szerzett sérüléseibe. A 21 éves Liav Alus főtörzsőrmester Gederából, a kommandós dandár Duvdevan egységében szolgált. A 26 éves Etan Naeh törzsőrmester a tartalékosoknál Szde Elijahuból, a kommandós dandár Duvdevan egységében szolgált. A 23 éves Tal Filiba törzsőrmester a tartalékosoknál Rehovotból, Harcmérnöki Hadtest Jahalom egységében szolgált.

Déli front: Az izraeli hadsereg képeket tett közzé, amelyeken a három túsz – Jotam Haim (28), Szamar Fuad Talalka (22) és Alon Samriz (26) – által hátrahagyott jelek láthatók egy épületben, akiket pénteken tévedésből megöltek a csapatok Gázaváros Sedzsaijja negyedében.

A hadsereg szerint az “SOS” és a “Segítség, 3 túsz” feliratokat ételmaradékkal készítették. A csapatok kezdetben azt hitték, hogy az épület be van csapdázva. Az előzetes vizsgálat szerint a három túsz egy ideig az épületben tartózkodott.

Halevi: Herci Halevi altábornagy, az Izraeli Védelmi Erők vezérkari főnöke a Gázai övezetben a 99. hadosztály csapataihoz beszélve kijelentette: „remélhetőleg lesz még lehetőségünk arra, hogy túszok jönnek hozzánk, és helyesen fogunk cselekedni”.

,,Szimplán megmondom, az eset nagyon súlyos és fájdalmas, és senki sem fog mást mondani” – mondta Halevi a katonáknak. „Azt mondom, hogy ez egy olyan incidens, ami nagyon könnyen elkerülhető lett volna”.

,,És gondolkozzatok el azon, miért manőverezünk [Gázában]? Három célt tűztünk ki, a Hamász felszámolását, a [határ menti közösségek] lakóinak biztonságának helyreállítását… és a harmadik küldetés a túszok hazahozása”.

,,Két embert látsz, nem jelentenek veszélyt, nincs náluk fegyver, feltartott kezekkel, és félmeztelenül jönnek, szánj rá két másodpercet” – mondta a katonáknak, utalva a pénteki tragikus esetre, amikor mindhárom túsz félmeztelen volt, egyikük pedig fehér zászlót lengetett.

,,És szeretnék mondani egy nem kevésbé fontos dolgot, mi van akkor, ha két fehér zászlós gázai jön ki megadni magát, lelőjük őket? Abszolút nem. Abszolút nem. Az Izraeli Védelmi Erők nem ilyen”.

,,Elmondom, ha valakinek esetleg nem lenne világos. Még azokat is, akik harcoltak, és most letették a fegyvert és felemelik a kezüket, elfogjuk, nem lőjük le őket. Rengeteg hírszerzési információt szerzünk a foglyoktól, már több mint ezren vannak”.

,,Nem lőjük le őket, mert az Izraeli Védelmi Erők nem lő le olyan embert, aki felemeli a kezét. Ez erősség, nem gyengeség.”

Képek a frontról

Videó: Az Izraeli Védelmi Erők este megosztott egy felvételt, amelyen a Hamász terrorszervezet magas rangú parancsnoka, Mohammed Szinwar, a Hamász vezetőjének, Jechíje Szinwarnak a testvére látható, amint egy autóban halad át a hadsereg által valaha feltárt legnagyob alagúton Gázában.

Északi front: Izraeli vadászgép vasárnap este a Hezbollah terrorszervezt terrorinfrastruktúráját támadta Libanonban. Továbbá drónnal csapást mértek egy páncéltörő rakétákat kilőni készülő terrorsejtre.

Szíria: A SANA szíriai állami műsorszolgáltató szerint két katona megsebesült, és ,,anyagi károk” keletkeztek a Damaszkusz melletti helyszínek elleni tegnap este végrehajtott, Izraelnek tulajdonított légicsapás következtében.

A SANA katonai forrásra hivatkozva azt állította, hogy a légvédelem több rakétát is elfogott, amelyeket izraeli vadászrepülőgépek lőttek ki a Golán-fennsíkról.

Az Izraeli Védelmi Erők irányelvéhez hűen nem kommentálta a hírt.

The post ,,Az izraeli hadsereg nem lő olyanra, aki felemeli a kezét. Ez erősség, nem gyengeség.” first appeared on Új Kelet online.