Avi/ujkelet.live

Vaskardok-72. nap, déli front: A Szellem Egység csapatai mintegy 5 millió sékel (kb 480 millió Ft) terrorizmusra szánt készpénzt foglaltak le bőröndökben, amelyeket egy magas rangú Hamász-tag otthonában találtak Gáza északi részén, Dzsabalijában.

Akciók: Az izraeli hadsereg az elmúlt nap folyamán több mint 150 célpontra mért csapást a Gázai övezetben. Fegyvereket lokakizált, és alagútbejáratokat és rakétaindító gödröket semmisített meg.

Khan Junesz térségében a légierő drónja észlelte, hogy egy Hamász-terrorsejt belép a terrorcsoporthoz tartozó egyik épületbe. A Givati-dandár csapatai ezután egy harci helikoptert irányítottak rájuk.

Szintén Khan Juneszben a Kirjati-dandár csapatai egy Hamász orvlövészt azonosítottak egy épületben, és dróncsapást irányítottak rá, hogy likvidálják.

A haditengerészet is csapásokat hajtott végre Gázában, segítve az övezet partjai mentén tevékenykedő szárazföldi erőket.

Északi front: Az izraeli Nemzeti Kiberügyi Igazgatóság szerint Irán és a libanoni Hezbollah terrorszervezet állt a novemberi cfáti Ziv Orvosi Központ feltörésére irányuló kísérlet hátterében, amely során sikerült érzékeny egészségügyi információkat lopniuk.

,,A kiberigazgatóság, az Izraeli Védelmi Erők, a Sabak belbiztonsági szolgálat, valamint az egészségügyi minisztérium és a kórházi csapatok közös erőfeszítésével a támadást leállították, mielőtt elérte volna a célját, a kórház működésének megzavarását és civilek egészségügyi ellátásának károsítását” – áll az igazgatóság közleményében. „Azonban kiderült, hogy a csoport ellopott néhány, a kórház rendszereiben tárolt érzékeny információt”.

Mindeközben: Egy korábban Izraelhez kötött hackercsoport, a Gonjeshke Darande azt állította hétfőn, hogy kibertámadással meg bénította ,,Iránban a benzinszivattyúk többségét”.

„Ez a kibertámadás válasz az Iszlám Köztársaság és a régióban lévő meghatalmazottjainak agressziójára” – áll a perzsa és angol nyelvű nyilatkozatokban. ,,[Ali] Hámenei [ajatolla], a tűzzel való játéknak ára van.”

Találkozó: Múlt héten a Hamász vezetése titkos csúcstalálkozót tartott Törökországban, jelentette a Kan közszolgálati műsorszolgáltató. A találkozó vezetői a Hamász terrorszervezet helyettes vezetője, Száleh al-Aruri és a Hamász külhoni vezetője, Khaled Masal voltak. Aruri Bejrútból érkezettl Masal pedig Dohából.

A Hamász vezetőségének más magas rangú tisztviselői is részt vettek a találkozón, ami Törökország támogatásával zajlott.

Úgy tűnik, a találkozó célja a háború folytatásával kapcsolatos álláspontok egyeztetése volt – mind a gázai, mind a libanoni arénából, valamint a Hamász és Izrael közötti újabb fogolycsere-egyezmény tárgyalásának lehetőségéről.

A Hamász vezetése úgy döntött, hogy ezt a találkozót egy harmadik országban külföldön tartja, és nem más módon, például videokonferenciával vagy titkosított telefonhívással, hogy mindenkit egy zárt és biztonságos helyiségben tereljenek össze, ahova az izraeli hírszerzés nem tud behatolni. Nyilván elég biztonságban érezték magukat ahhoz, hogy török földön tartsák meg az összejövetelt.

Túszok: Izrael minden lehetőséget mérlegel a Hamásszal való megegyezésre irányuló kísérlet részeként, beleértve ,,minőségi foglyok” szabadon bocsátását is, jelentette este a Kan. Olyan véres kezű terroristák szabadon bocsátásáról van szó, akikről Izrael nem volt hajlandó tárgyalni az előző megállapodásban. Izrael megerősítette, hogy a tárgyalások pozitívan haladnak, de még mindig nincs jelentős előrelépés.

Izraelben azt mondják, hogy még ha megállapodás is születik, az oda vezető út hosszú és nehéz. A Moszad vezetője, David Barnea és a katari miniszterelnök találkozója hétvégén ,,csak a kezdet” volt. Az izraeli tisztviselők egyértelművé tették, hogy ha ,,valódi megállapodás” születik, akkor az annak részét képező néhány napos tűzszünet nem befolyásolja a déli harcokat.

Égető kérdés: Binjámin Netanjahu miniszterelnök le akarja cserélni a „Vaskardok” nevet, jelentette este a Kan. Szerinte ,,a Vaskardok egy hadművelet neve, nem pedig egy háborúé”. A szóban forgó nevek között szerepel: “Genezis háború”, “Gáza háború” és “Szimchat Tóra háború”.

Netanjahunak a Genezis háború név tetszik. Állítólag a kormány más miniszterei is bírálták a Vaskardok elnevezést, és elképzelhető, hogy hamarosan új néven fog futni.

The post “Prioritás”, terrorpénz bőröndökben, terroristák találkozója és hackelés first appeared on Új Kelet online.