ujkeletlive

ENSZ – újra összeül a Biztonsági Tanács

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa akár már ma szavazhat a gázai tűzszünetre vonatkozó legújabb javaslatról, valamint arról a követelésről, miszerint Izrael és a Hamász tegye lehetővé a humanitárius segélyek bejutását az övezetbe, illetve, hogy az ENSZ felügyelje a szárazföldi, tengeri és légi útvonalakon érkező segélyszállítmányok eljutását a rászorulókhoz, – jelentette a Reuters.

Az Egyesült Arab Emírségek által kidolgozott határozat szövegtervezete a jelenlegi “ellenségeskedések sürgős és tartós beszüntetésére szólít fel, hogy lehetővé váljon a biztonságos és akadálytalan humanitárius hozzáférés,” emellett a médiának nyilatkozó forrás szerint a javaslat megszavazása a vétójoggal rendelkező Egyesült Államok, illetve a szöveget kidolgozó Emírségek közötti végső tárgyalások sikerétől függ.

Az egész folyamat során konstruktívan és átláthatóan vettük fel a kapcsolatot annak érdekében, hogy egyesüljünk egy olyan javaslat körül, amely át fog menni,” – idéz a Reuters egy név nélkül nyilatkozó amerikai forrást. A nyilatkozat szerint az Egyesült Arab Emírségek tisztában van korlátaival, miközben Washington az ellenségeskedések beszüntetésére vonatkozó rész enyhítésére fog törekedni.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé kerülő javaslatok elfogadásához legalább kilenc igen szavazatra van szükség, emellett pedig arra, hogy a vétóval rendelkező országok – Egyesült Államok, Franciaország, Kína, Nagy-Britannia és Oroszország egyike se éljen az elutasítás jogával.

Legutóbb december elején a Biden-kormány közbelépett a BT azonnali gázai humanitárius tűzszünetre irányuló tervezetével kapcsolatban, jelezve folyamatos támogatását Izrael mellett.

Korábban, október közepén a Tanács egy oroszok által kidolgozott tűzszüneti határozata szintén elbukott, miután nem kapta meg a 15 tagú testületben szükséges minimális kilenc szavazatot.

A gázai segélyek övezetbe való bejutását követelő javaslatról szóló riport röviddel azután jelent meg, hogy az elmúlt napokban közzétett több felvételen is nyomon követhető, amint a Hamász terroristái Egyiptomon át érkező humanitárius segélyt szállító teherautókat loptak el.

Amerikai nyomásra Izrael vasárnap engedélyezte egy segélyeket szállító konvoj belépését az övezetbe a Kerem Salom határátkelőn keresztül, először azóta, hogy a jeruzsálemi vezetést múlt héten jóváhagyta a lépést. Az egyiptomi Vörös Félhold egyik tisztviselője szerint tegnap összesen 79 teherautó kezdte meg a belépési folyamatot.

,,Mától (dec. 17.) az ENSZ segélyszállító teherautóit biztonsági ellenőrzésnek vetik alá, és a Kerem Salomon keresztül közvetlenül Gázába szállítják, teljesítve az Egyesült Államokkal kötött megállapodásunkat. Ez növelni fogja a Gázába bejutó és a gázai lakossághoz eljuttatott humanitárius segélyek napi mennyiségét,” – közölte a Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT), mely katonai összekötőként szolgál a palesztinokkal.

Ben-gvir megvétózná a segélyek bejutását Gázába

Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter nem ért egyet a gázai humanitárius segélyek Kerem Salom átkelőn keresztül történő belépésének engedélyezéséről szóló határozattal, emellett kérdőre vonta a miniszterelnököt, nehezményezve, hogy miért volt annyira sürgős a határozat gyorsított eljárásban, péntek délután – közvetlenül a sábát kezdete előtt történő megszavazása.

Nem elfogadható, hogy hirtelen megváltoztatják a politikát anélkül, hogy a kabinetben megbeszélést tartanának. Nagymértékben megnőtt a halálos áldozatok száma, nagymértékben megnőtt a sérültek száma, és véleményem szerint ez teljesen összhangban van az övezetbe érkező üzemanyag és humanitárius segélyek mennyiségével. Hogyan történhetett ilyen felelőtlenség – a Kerem Salom átkelő megnyitásának eldöntése anélkül, hogy a kabinet előzetesen alapos megbeszélést folytatott volna róla. Az álláspontom világos, és ismert volt, a kezdetektől fogva elleneztem. Úgy gondolom, hogy addig nem kellene humanitárius segítséget nyújtanunk nekik, amíg nem kapjuk vissza a túszainkat. És miért akadályozzák meg, hogy erről a kabinetben tárgyaljanak,” – szólalt fel Ben-Gvir a hételeji kormányülésen.

Emellett, korábban levelében kérte a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjét, Tzachi Hanegbit a politikai-biztonsági kabinet összehívására a döntés megvitatása végett.

“Az elmúlt napokban alapvető döntések születtek, amelyek a kabinet politikájának megváltoztatását jelentik, minden vita nélkül, csupán telefonos szavazás, vagy akár anélkül. Így péntek délután csak telefonos szavazáson döntöttek arról, hogy megnyitják a Kerem Salom átkelőt az áruk előtt ellenségünk számára, ma pedig megtudtam, hogy állítólag 180 millió sékel került át az övezet északi részéről a délibe, anélkül, hogy erről bármilyen szavazás lett volna,” – kifogásolta a miniszter.

Binjamin Netanjahu miniszterelnök az amerikai szövetségesekre hárította a lépést, mondván – “segítettek nekünk abban, hogy 50 helyett 80 túsz kiszabadítása kerüljön az alkuba. Cserébe pedig napi 200 teherautót engedünk át. Lehetetlen mindet a rafahi átkelőn keresztül megoldani, ezért ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk az alku ránk eső részét, meg kell nyitnunk a Kerem Salom átkelőt.”

The post Reggeli hírek – újabb tűzszüneti és humanitárius segélyről szóló ENSZ BT. javaslat first appeared on Új Kelet online.