Avi/ujkelet.live

Vaskardok-73. nap: Az Izraeli Védelmi Erők délután közölte, hogy két tisztje elesett a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal 129-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 22 éves Jarin Gahali százados Rehovotból, a Givati-dandár felderítő egységének szakaszvezetője volt. A 33 éves Netanel Silberg százados (a tartalékosoknál) Na’amából, a Harcmérnöki Hadtest Jahalom egységében szolgált.

Déli front: A Golani Gyalogdandár „intenzív harcot” folytat a Hamász Sedzsaijja zászlóaljával Gázaváros negyedében.

A hadsereg becslései szerint az elmúlt két hétben mintegy 600 Hamász-operatívot öltek meg a csapatok Sedzsaijjában, közülük 200-at a Golani katonák.

A Golani-csapatok több mint 10 alagútbejáratot lokalizáltak és semmisítettek meg a negyedben. Fegyvereket és hírszerzési anyagokat foglaltak le, amelyeket a Hamász operatívjainak otthonában találtak.

A Golanival együttműködő harcmérnökök több tucat rakétavetőt találtak és semmisítettek meg, köztük néhányat iskolák és temetők közelében.

A csapatok csatákat vívtak Hamász-terroristákkal, akik tüzet nyitottak, RPG-ket indítottak és robbanószerkezeteket élesítettek, civil épületeket használva fedezékül.

Nukba: A hadsereg szerint a Hamász terrorszervezet elit Nukba erőinek egy tagját (4-es) és egy másik terroristát (2-es), aki részt vett az október 7-i mészárlásban, elfogták egy iskolában Gázaváros Rimal negyedében.

A párost, valamint több másik Hamász illetve Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozó terroristát is elfogtak egy pénteki rajtaütés során az iskolában. Az akcióban a 401. páncélosdandár csapatai számos terroristát megöltek.

Az elfogott terroristákat a Katonai Hírszerző Igazgatóság 504-es egysége hallgatta ki.

Beit Hanun: A 252. tartalékos hadosztály befejezte hadműveleteit a Hamász terrorcsoport ellen az észak-gázai Beit Hanun térségében, elfoglalva minden fő létesítményét és erődjét, és átadta a régió felelősségét a Gázai Hadosztálynak.

A Beit Hanun-zászlóalj iskolákat és középületeket használt bázisként, ahol a csapatok alagutakra és fegyverekre bukkantak.

A 252. hadosztály „számos terroristát” megölt a hadműveletek során, és megsemmisítette fegyverraktáraikat, rakétavetőiket, földalatti parancsnoki központjaikat és „jelentős” alagutakat.

Északi front: Az izraeli hadsereg légicsapást hajtott végre egy dél-libanoni terület ellen, ahonnan korábban lövedékeket indítottak Izraelre.

Egy páncéltörő rakétát is kilőttek Libanonból Avivim környékére. Sérülés nem történt, a tüzérség válaszul célba vette a támadás helyszínét.

Eközben a légvédelem elfogott egy ,,gyanús légi célpontot”, amely Libanon felől lépett be Izrael légterébe, aktiválva a szirénákat Felső-Galileában.

Korábban vadászgépek csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet számos helyszínére Dél-Libanonban válaszul a határterületet célzó támadásokra. A célpontok között rakétakilövők, egy katonai épület és a Hezbollahhoz tartozó egyéb infrastruktúra volt.

A csapatok továbbá azonosítottak és csapást mértek több terroristára egy olyan területen, amelyről ismert, hogy a Hezbollah támadásokhoz használja.

A közösségi médiában keringő videón egy izraeli támadás látható Dél-Libanonban, közvetlenül a Hezbollah egyik terroristájának temetése mellett.

Fotó: Joáv Gallant védelmi miniszter hétfőn megmutatta amerikai kollégájának, Lloyd Austin védelmi miniszternek a táblát a Hamász magas rangú tisztviselőinek nevével, akiket Izrael likvidálni szándékozik vagy már megölt.

„Tudom, hogy Izrael gyökeresen megváltozott ahhoz képest, ahol október 6-án voltatok” – mondta Austin. ,,Egyértelmű üzenettel vagyok itt: Amerika Izrael biztonsága iránti támogatása megingathatatlan, és Izrael nincs egyedül.”

„A gyász idején egy igazi barát megjelenik” – mondta Austin, és részvétét fejezte ki Gadi Eisenkot volt vezérkari főnöknek, aki jelenleg a hadikabinet minisztere, fia és unokaöccse elvesztése miatt, akik a gázai harcokban estek el.

Fenyegetés: Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter hétfőn bírálta a kormány Hamász elleni háborújának kezelését, megismételve a terroristák kivégzésére vonatkozó követelését, és kijelentette, hogy nem marad a koalícióban, ha a katonai offenzíva „nem folytatódik teljes erővel”.

,,Minden egyes napon, ami a túszok elengedése nélkül zajlik, ki kell végeznünk még egy nukbást” – mondta, szélsőjobboldali Otzma Jehudit pártja frakcióülésén. ,,Nem engedsz be 200 üzemanyagszállító kamiont, nem utalsz át pénzt egyetlen tisztviselőnek sem.”

Ben-Gvir fenyegetése ellenére Binjámin Netanjahu kormánykoalíciója túlélné az Otzma Jehudit kiválását, amennyiben a háború idejére becsatlakozott Nemzeti Egység tagjai maradnak.

Nyelvlecke: Az arab nyelv napja alkalmából, az Izraeli Védelmi Erők arab nyelvű szóvivője, Avichai Adraee alezredes új szavakat vezetett be a háború tükrében.

Szinwara: lerombol/elpusztít A Hamász szinwarat a Gázai övezetet.

Masala: pénzt lop a rászorulóktól A tolvaj masal a Gáza népének szánt adományokat, és úgy használja mint Abu Marzuk: olyasvalaki, akit nem érdekel a civilek élete.

Jechíje Szinwar, Gáza de-facto ura. Khaled Masal, a Hamász külhoni vezetője. Musza Abu Marzuk, a Hamász politikai szárnyának elnökhelyettese.

The post Vaskardok: Intenzív harcok és arab nyelvlecke first appeared on Új Kelet online.