Avi/ujkelet.live

Vaskardok-73. nap: Délután 1-kor újraindult a gázai rakétázás Kiszufim kibucot célozva, sérülés nem történt.

127: Az Izraeli Védelmi Erők közölte, hogy a 23 éves Lidor Joszef Karavani tartalékos főtörzsőrmester Eilatról, a Harcmérnöki Hadtest 8163. zászlóaljának katonája, elesett tegnap a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 127-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az izraeli hadsereg felvételeket tett közzé, amelyeken a közelmúltban, civilek jelenléte miatt megszakított légicsapások láthatók a Gázai övezetben.

,,A Hamász a civilek halálát stratégiának tekinti, mi tragédiának tekintjük, ezért számos intézkedéssel próbáljuk minimalizálni a polgári károkat és szenvedéseket. Ez a tragikus valóság ebben a háborúban, amelyet a Hamász indított” – mondta Daniel Hagari ellentengernagy, az Izraeli Védelmi Erők szóvivője egy angol nyelvű videónyilatkozatban.

A hadsereg figyelmezteti a civileket a támadások előtt, „amikor csak lehetséges”.

„A támadásokat megszakítjuk, ha váratlan civil jelenlétet észlelünk. Minden célponthoz a megfelelő lőszert választjuk, így nem okoz felesleges károkat”.

„Azt is javasoljuk a civileknek, hogy átmenetileg távolodjanak el az intenzív harcok területétől… „Tudjuk, hogy ez nehéz, de megpróbálunk életeket menteni. Nemzetközi szervezeteknek is felajánlottuk humanitárius övezetek létrehozását. Taktikai szüneteket alkalmazunk, hogy lehetővé tegyük a civilek evakuálását és a humanitárius segélyek szétosztását”.

Palesztin jelentések hétfőn arról számoltak be, hogy az izraeli hadsereg szórólapokat dobott le, amelyekben felszólította Khan Junesz déli-középső negyedeinek lakóit, hogy meneküljenek Rafahba, tizedik alkalommal a harcok kezdete óta.

Számok: A háború kezdete óta a légierő légiforgalmi irányítása több mint 100 légi fenyegetést azonosított és hárított el, köztük drónokat és robotrepülőket. A fenyegetéseket vadászgépekkel és más légvédelmi eszközökkel lőtték le.

A Hezbollah terrorcsoport több robbanóanyaggal megrakott drónt küldött Izrael felé Libanonból, és legalább egyet Szíriából.

Az Irán által támogatott jemeni hútik több robotrepülőt, drónt és ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre.

Gázában a Hamász terrorszervezet szintén számos dróntámadást végrehajtott, amikhez hozzájön a több ezer kilőtt rakéta.

Északi front: Az izraeli hadsereg hétfőn elfogott egy ,,gyanús légi célpontot”, amely Libanonból lépett be Izrael légterébe. A célpontra kilőtt elfogórakéta aktiválta a szirénákat Amuka közösségben, Cfát közelében.

A hadsereg a nap folyamán tüzérségi tűzzel támadott posztokat Dél-Libanonban, és egy drón pedig csapást mért egy páncéltörő rakétákat indító terrorsejtre.

Továbbá számos rakétát lőttek ki Libanonból a határ közeli izraeli közösségekre.

Találkozó: Bill Burns, a CIA igazgatója hétfőn találkozik Mohammed bin Abdulrahman Al Thani katari miniszterelnökkel és a Moszad kémszolgálat vezetőjével Varsóban, hogy megvitassák a Hamász által Gázában fogva tartott izraeli túszok kiszabadítását célzó lehetséges új megállapodást, idézett a Walla hírportál két amerikai és izraeli tisztviselőt.

  • Izraeli tisztviselők szerint arra számítanak, hogy ezúttal nehezebb lesz megegyezni a feltételekről.
  • Izrael gázai hadművelete most arra összpontosít, hogy nyomást gyakoroljon a Hamász gázai vezetőjére, Jechíje Szinwarra, a Hamász pedig tűzszünetre törekszik, kevés teret hagyva a tárgyalásoknak.
  • Az elmúlt napokban a Hamász több tisztviselője nyilvánosan kijelentette, hogy csak azután indítják újra a tárgyalásokat a túszokról, miután Izrael leállította a gázai hadműveletét.

Még egy: Hétfőn délelőtt landolt Tel-Avivban Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere.

Austin kijelentette, hogy az izraeli vezetőkkel folytatott tárgyalásain „megismétli Amerika sziklaszilárd elkötelezettségét Izrael iránt, megvitatja az Izraeli Védelmi Erők akcióit a Hamász felszámolására, és hangsúlyozza, hogy meg kell védeni a civileket, és lehetővé kell tenni a humanitárius segélyek beáramlását Gázába”.

The post Vaskardok: Számok és lefújt légicsapások first appeared on Új Kelet online.