Avi/ujkelet.live

Ahmed Mohamed Hasszán al-Kahlut, a dzsabalijai Kamel Adwan kórház igazgatója beismerte a Sabak belbiztonsági szolgálatnak, hogy a Hamász terrorszervezet katonai létesítményként használta kórházát.

Kihallgatása során Kahlut elmesélte, hogy a Hamász hogyan használja katonai célokra a kórházakat, ideértve az operatívok elbújtatását, katonai tevékenység végzését és a Hamász tagjainak mozgását.

Kahlutot 2010-ben toborozták be a Hamász terrorszervezetbe, rangja dandártábornok.

,,Azok, akik hivatalosan rejtőzködnek, amiket egyeztettek, akikről tudok, rangjuk szerint ők a vezető politikai tisztviselők. Ők a vezető rangúak, a katonai és civil tisztviselők. Voltak szobáik, amikben elbújtak. 10 napig ott maradtak, majd helyet cseréltek. Egy másik helyre, aztán elhagyták a kórházat.”

Kihallgató: ,,Miért bújkáltak a kórházban?”

Kahlut: ,,Mert számukra a kórház biztonságos hely. Nem kerülnek célkeresztbe, amikor bent vannak a kórházban”.

Kihallgató: ,,Hányan érkeztek?”

Kahlut: ,,Volt idő, amikor a kórházon belül több tucatnyian, közel százan voltak”.

Kihallgató: ,,Van a kórházadban az egészségügyi személyzet között olyan, aki tagja a katonai szárnynak?”

Kahlut: „16 alkalmazottat ismerek a kórházban – orvost, nővért, mentőst vagy hivatalnokot… akik különböző pozíciókat töltenek be az al-Kasszámban [a Hamász katonai szárnya] is.”

,,Vannak irodák, ahol a Hamász vezetője és két magas rangú tisztviselő volt. Van egy hely, ahol a katonát tartották (az elrabolt katona). Van egy hely a kihallgatóknak, a belbiztonságiaknak és a különleges biztonságiaknak. Mindegyikük rendelkezik privát telefonvonallal a kórházon belül”.

„Van egy privát mentőautójuk, még a színe és a festése is más, és nincs rendszáma. Használták az [elrabolt] katona és a holttestek szállítására. Használták más célokból is, amelyekről nem tudok, de láttam, ahogy jönnek-mennek anélkül, hogy sérülteket szállítanának. Nem segített nekünk a sérültek szállításában… Könyörögtem neki, hogy vigyen el valakit az Indonéz Kórházba, a Sifába [kórházba], de ő visszautasította. Az ő küldetése sokkal fontosabb”.

Kahlut bírálta, hogy a Hamász saját céljaira használja fel a kórházakat. ,,A Hamász vezetői gyávák. A terepen hagytak minket, miközben titkos helyeken rejtőznek… Elpusztítottak minket”.

The post A gázai kórház igazgatója elismer, a Hamász katonai létesítményekké változtatta a kórházakat first appeared on Új Kelet online.