Avi/ujkelet.live

Vaskardok-74. nap: Délután két gázai rakétatámadásra került sor Szufa kibucot célozva, sérülés nem történt.

132: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy a 25 éves Maoz Fenigstein főtörzsőrmester Szusziából, az 551. dandár 7008-as zászlóaljának tartalékos katonája, elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 132-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Déli front: Az izraeli hadsereg este videót tett közzé a légierő Saldag elit egységének műveleteiről egy Hamász-alagútban, Gázavárosban.

Az egység feltárt mintegy 1500 alagútbejáratot a Gázai övezetben a háború kezdete óta, és a megsemmisítésükön dolgozik. A földalatti járatok többségét polgári helyszíneken találták, köztük kórházakban, mecsetekben, ENSZ-épületekben és lakóházakban.

Északi front: Az izraeli hadsereg ma még egy dróncsapást hajtott végre egy terrorsejt ellen Stula területén. Továbbá a Libanonból Izraelre kilőtt rakétákra válaszul célba vette a területet, ahonnan a támadásokat végrehajtották.

Korábban a nap folyamán vadászgépek csapásokat hajtottak végre a Hezbollah terrorszervezethez tartozó számos célpont ellen Libanonban, köztük terrorinfrastruktúrákra, katonai létesítményekre, fegyverraktárakra és rakétakilövő állásokra.

A Vaskupola pedig elfogott ,,egy gyanús légi célpontot”, mely Libanonból belépett az izraeli légtérbe. A szirénákat számos északi közösségben aktiválták a szétlőtt rakétatörmelékek veszélye miatt.

Gondok északon: Izrael közölte a Biden-kormánnyal, hogy azt akarja, hogy a Hezbollah erőit nagyjából 10 kilométerre nyomják vissza a határtól a Libanonnal fennálló feszültségek megszüntetésére irányuló diplomáciai megállapodás részeként, idézett a Walla hírportál három izraeli és amerikai tisztviselőt.

Joe Biden elnök vezető tanácsadója, Amos Hochstein és más amerikai tisztviselők azon dolgoznak, hogy diplomáciai megoldást találjanak, de ez idáig kevés előrelépés történt.

Binjámin Netanjahu miniszterelnök és Joáv Gallant védelmi miniszter azt mondta az Izraelben tartózkodó Lloyd Austin amerikai védelmi miniszternek, hogy Izrael számára elfogadhatatlan, hogy polgárainak tízezrei hónapokig távol legyenek otthonuktól a határ túloldalán uralkodó biztonsági helyzet miatt. Izrael hajlandó esélyt adni a diplomáciának, de hangsúlyozták, hogy előrelépést szeretnének látni a következő hetekben.

Ben-Gvir Halevi ellen: A szélsőjobboldali Itamar Ben-Gvir nemzetbiztonsági miniszter a tegnapi kormányülésen bírálta az izraeli hadsereg parancsnokát, Herci Halevi vezérkari főnököt, amiért felfüggesztették a hadsereg több katonáját, akik lefilmezték magukat, amint hanukai dalokat és a Smá Iszráelt éneklik egy dzsenini (A-körzet, Palesztin Hatóság területe) mecset hangszóróját használva.

A héber médiának kiszivárogtatott információk szerint Ben-Gvir azt mondta Halevinek, hogy a büntetés rontja a katonák morálját. „Semmilyen körülmények között sem szabad elbocsátani őket” – mondta Ben-Gvir.

Halevi azt válaszolta, hogy a katonák tettei megsértették a hadsereg etikai kódexét, és szembementek a hadsereg értékeivel.

„Kabinettag vagyok, politikai rangú. Mi döntünk” – vágott vissza Ben-Gvir.

,,Tévedsz. Én fogom eldönteni, hogy mi az erkölcsös viselkedés a hadseregben vagy mi nem az. Ne fenyegess” – válaszolta Halevi.

Több más miniszter is Halevi védelmére kelt, és azt mondta Ben-Gvirnek, hogy ne beszéljen ilyen hangnemben a vezérkari főnökkel.

„Asszonyom, ne mondd meg, mit tegyek” – mondta Ben-Gvir, a Nemzeti Egység tagjának, Jifat Sasa-Bitonnak.

,,Ne szólíts asszonyomnak” – vágott vissza gyorsan Sasa-Biton.

A kiszivárogtatás után Joáv Gallant védelmi miniszter keményen kritizálta Ben-Gvirt.

„Továbbra is támogatni fogom az Izraeli Védelmi Erőket és a vezérkari főnököt a felelőtlen politikusokkal szemben, akik a háború terhét viselő parancsnokok hátán próbálnak politikai pontokat szerezni” – fogalmazott Gallant közleményében.

Meddig tart: A riportok szerint több miniszter megkérdezte Halevit: „Mikor látunk eredményt?”avagy a túszok hazahozását, a Hamász képességeinek megsemmisítését és parancsnokainak likvidálását.

Halevi válaszul állítólag azt mondta: „A parancsnokok likvidálása időbe telik.[Oszama] bin Ladené 10 évbe telt. A legjobb emberek dolgoznak rajta, így sokkal kevesebb időbe telik.”

Járiv Levin igazságügyi miniszter: „Azért mentünk be Gázába, hogy 10 évig tartson? 10 évbe telik a Hamász megsemmisítése?”

Zsákutca: A Hamász terrorszervezet kedden megismételte álláspontját, amely „kategorikusan elutasítja a fogolycserével kapcsolatos tárgyalások bármilyen formáját”, amíg Izrael le nem állítja a háborút és ki nem vonja csapatait a Gázai övezetből. Izrael egyikben sem érdekelt.

,,Mindazonáltal nyitottak vagyunk minden olyan kezdeményezésre, amely hozzájárul a népünk elleni agresszió befejezéséhez, és az átkelőhelyek megnyitásához, hogy segély érkezzen a palesztin népnek” – áll a terrorcsoport közleményében.

Találkozó: Netanjahu miniszterelnök kedden találkozót tartott a túszok családjának 15 képviselőjével a hadsereg tel-avivi főhadiszállásán a hadifoglyok és eltűnt személyek ügyének koordinátorával, azaz Gal Hirsch-sel, akit már eddig is komoly kritika ért.

Az a döntés, hogy csak 15 főt engedtek be a találkozóra, feldühítette a kimaradt családokat, akik azt mondják, hogy napok óta sürgették a találkozó megtartását erre most kihagyják őket.

Feltételezések szerint 132 túsz maradt Gázában – nem mindegyikük él –, miután november végén 105 civil szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. A hadsereg megerősítette a Hamász által még mindig fogva tartottak közül 20 halálát, új hírszerzési információkra és a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett leletekre hivatkozva.

The post Ben-Gvir a vezérkari főnök ellen és gondok az északi határon first appeared on Új Kelet online.