Avi/ujkelet.live

Vaskardok-74. nap: A legutóbbi gázai rakétatámadásra tegnap délután 1 körül került sor és Kiszufim kibucot célozta, sérülés nem történt.

131: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy két katonája tegnap elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálukkal 131-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 31 éves Daniel Já’ákov Ben Haros törzsőrmester a tartalékosoknál Alon telepről, az 551. dandár 6551. zászlóaljában szolgált.

A 24 éves Rotem Joszef Levy százados a tartalékosoknál Oranitból, a Harcmérnöki Hadtest Jahalom egységének helyettes parancsnoka volt.

Északi front: Az izraeli hadsereg este lerombolta a szíriai hadsereg egyik posztját az ország déli részén, válaszul az Izraelre kilőtt rakétákra.

A szíriai rakéták nyílt területeken landoltak a Golán-fennsíkon. Az izraeli erők válaszul ágyúzták a területet, ahonnan a rakétákat kilőtték és tankok megsemmsítették a szíriai hadsereg egyik posztját.

Korábban rakétákat lőttek ki Libanonból Kirjat Smonára, jelentette a hadsereg.

Riport: A Hamász terrorszervezet katonai képviseletet hozott létre nemcsak Libanonban, hanem Szíriában is, jelentette este a Kan közszolgálati műsorszolgáltató.

Ugyanez az ág köthető a pészachkor Szíriából Izrael ellen végrehajtott rakétázáshoz, amely a Hamász libanoni ágának támadásait kísérte. Ennek az ágnak több tucat aktív tagja van. Tevékenységük nagy része a szíriai menekülttáborokban és a damaszkuszi szektorban, de az ország déli részén, Kuneitra és Daraa térségében is folyik. Az elmúlt években rossz volt a viszony az Aszad-rezsim és a Hamász között, mivel a terrorszervezet egy évtizeddel ezelőtt ellenfeleit támogatta. De úgy tűnik, a kapcsolat javulóban van.

A Hamász vezetői múlt héten Törökországban találkoztak a háború folytatásával kapcsolatos álláspontok egyeztetése érdekében a gázai és a libanoni arénában, valamint az újabb fogolycsere-ügylet tárgyalásának lehetőségéről Hamász és Izrael között.

A részleteket ismerő palesztin források azt mondják, hogy a Hamász politikai szárnyának helyettes vezetője, Száleh al-Aruri és a Hamász külföldi vezetője, Khaled Masal, és a szervezet más magas rangú tisztségviselői egyeztettek az izraeli-szíriai határ felhevítéséről a már Szíriában tartózkodó Hamász katonai egységeinek rakétatámadásaival.

The post Vaskardok: Szíria és a Hamász first appeared on Új Kelet online.