Avi/ujkelet.live

Vaskardok-74. nap: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy a 32 éves Lior Szivan százados Beit Semesből, a Harel-dandár 363. zászlóaljának tartalékosa, elesett tegnap a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálával 133-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Riport: Miután az Izraeli Védelmi Erők nyilvánosságra hozta a videót Jechíje Szinwar testvéréről, Mohamedről, amint a gázai alagutakban utazik, kiderült, hogy az Izrael által évek óta üldözött Mohamed Deif, a katonai szárny vezetője, a szó szoros értelmében él és virul, jelentette a Maariv este.

Deifről keveset tudni – a “legfrissebb” ismert kép is több évtizede készült róla -, de Izraelben több mint egy évtizede azt állítják, hogy likvidálási kísérletek miatt elvesztette a lábait, egyik karját és szemét.

Mohammed Deif, a Hamász katonai szárnyanak parancsnoka

A Gázai övezetben folytatott hírszerzési anyagok begyűjtésének részeként Izrael több videót talált, amelyekben Deif látható. Ezek releváns videók a közelmúltból.

Az egyik videón Deif a saját lábán jár, bár enyhén bicegve. Egy másik videóban ülőhelyzetben látható egy másik helyszínen. A videókból úgy tűnik, hogy Deif állapota lényegesen jobb, mint ahogy azt Izraelben becsültél, hosszú sorozatos támadásokat és likvidálási kísérleteket követően, amelyekben meg is sérült. Deif képes önállóan járni, és nem használ tolószéket, és valószínűleg mindkét kezét is tudja használni.

Deif az évek során összesen hét merényletet élt túl. A múltban többször megszökött Izrael merényletei elől, és közülük négyben megsérült, köztük a 2014-es erős szikla hadművelet során. A kísérletek egy részében Deif súlyosan megsérült, felépült, és az elmúlt években szokatlanul azzal fenyegetőzött, hogy Izrael súlyos árat fizet a Templom-hegyen és a kelet-jeruzsálemi Seich Dzsarrach Jarrah negyedben történt eseményekért.

Az izraeli hadsereg Gázai övezetben múlt héten terjesztett szórólapjain pénzt ajánlott fel a Hamász vezetőiről szóló információkért cserébe: 400 000 dollárt Gáza de-facto uraért, Jechíje Szinwarért, 300 000 dollárt testvéréért, Mohamedért és még 100 000 dollárt a Hamász katonai szárnyának vezetőjéért, Mohamed Deifért.

Az a tény, hogy Deif él, viszonylag jó formában van, sőt önállóan tud járni, teljes ellentmondásban van az esetében az elmúlt évek során részletezett hírszerzési értékelésekkel. Ezeknek a videóknak a felfedezéséig Izrael abban a tudatban volt, hogy Deif ápolásra szorul, mentőautókban közlekedik, tolószéket használ, és számos funkcionális nehézséggel küzd.

Déli front: A 162. hadosztály parancsnoka Iccik Cohen dandártábornok este közölte, hogy erőinek sikerült „megtörniük a Hamász észak-gázavárosi dandárjának hadműveleti képességeit”, miközben a csapatok átvették az irányítást a Dzsabalija negyed felett.

„A 162. hadosztály operatív irányítással rendelkezik Dzsabalijában” – mondta Cohen. „Dzsabalija nem az a Dzsabalija, ami volt, több száz terroristát öltünk meg itt, és mintegy 500 terrortevékenységgel gyanúsítottat tartóztattunk le, akik közül néhányan részt vettek az október 7-i eseményekben”.

Katonai becslések szerint mintegy 1000 Hamász-operatívot öltek meg a csapatok Dzsabalijában. További 3500 palesztint fogott el az Izraeli Védelmi Erők, közülük legalább 500-at azzal gyanúsítanak, hogy terrorizmusban vettek részt, beleértve az október 7-i támadásokat is Izrael déli részén.

Az október 7-i merényleteket elkövető 1500 terrorista közül legalább 70 Dzsabalijában élt, és a hadsereg eddig 57-et rombolt le az otthonaik közül.

Néhány terrorgyanús személy, aki megadta magát a csapatoknak Dzsabalijában, polgári helyszíneken, köztük kórházakban és iskolákban rejtőzött.

A Hamász számos telephelye, köztük gyakorlóterek, parancsnoki központok, fegyvergyártó üzemek és alagutak megsemmisítésre kerültek a negyedben.

A 162. hadosztály Hamász hírszerzési anyagokat is talált a műveletek során, ami segítette a további akciókat a térségben.

Északi front: A Vaskupola kedden elfogott hat Libanonból Jiftach területére kilőtt rakétát. Röviddel ezt követően dróncsapást mértek a rakétatámadás mögötti terrorsejtre és a rakétavetőre.

Az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint egy különálló légicsapást hajtottak végre a Hezbollah egyik dél-libanoni telephelye ellen válaszul a támadásra.

Két tartalékos kedden közepesen súlyosan megsebesült egy katonai poszt elleni rakétatámadásban Malkia közelében.

The post Deif sokkal jobb állapotban van mint Izrael gondolta first appeared on Új Kelet online.