ujkelet.live

Öt nappal a tragédia előtt, az Oketz egység kamerával felszerelt kutyája bement az épületbe, ahol a három elrabolt, Jotam Haim (28), Szamar Fuad Talalka (22) és Alon Samriz (26) volt, jelentette szerdán a média.

Az incidens a Golani harcosok és terroristák közötti összecsapás után történt egy sedzsaijjai épületben, ahol a becslések szerint az elrabolt izraelieket tartották fogva, és amely körülbelül egy kilométerre volt attól a helytől, ahol öt nappal később téves azonosítás miatt megölték őket.

A harcosok és a terroristák összecsapására az épületben december 10-én került sor. Az épületbe beküldött oketzes kutyát megölték, és a becslések szerint az ütközet végén a csapatoknak sikerült likvidálniuk az épületben tartózkodó terroristákat. Nyolc nappal később átkutatták az épületet, és megtalálták a kutya holttestét a kamerával. A hadsereg ellenőrizte a kamera felvételét, amelyen az elraboltak héber kiabálása hallatszott: „Segítség, túszok, Alon és Jotam.” Ezt a harcosok megtévesztésének és csapdába csalásának értelmezték.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy a kutya testére szerelt kamera nem tette lehetővé, hogy a katonák valós időben visszanézzék a pillanatokat, hanem utólag ellenőrizték, miután a terepen megtalálták az eszközt.

Herci Halevi vezérkari főnök tegnap vizsgálatot folytatott az ügyben. A három családot tájékoztatták a részletekről.

A Kan közszolgálati műsorszolgáltatója riportja szerint a három túsz tragikus halálát eredményező incidens alatt Sedzsaijjában szolgálatot teljesítő zászlóaljat a leváltott egység nem tájékoztatta arról, hogy “Segítség, 3 túsz” feliratot találtak egy épületen.

  • A hadsereg szerint az “SOS” és a “Segítség, 3 túsz” feliratokat ételmaradékkal készítették. A csapatok kezdetben azt hitték, hogy az épület be van csapdázva. Az előzetes vizsgálat szerint a három túsz egy ideig az épületben tartózkodott.

A vizsgálat állítólag megállapította, hogy az izraeli mesterlövész, aki agyonlőtte Samrizt és Talalkát, nem vette észre a náluk lévő fehér zászlót. A műszak megkezdésekor kapott eligazításon a katonával közölték, hogy az egész terület harci zóna, és tüzet nyithat mindenkire, aki gyanús.

A jelentés szerint a vizsgálat Haim megölésére összpontosított, amelyet különösen kirívónak találtak, mivel sikerült visszamenekülnie egy közeli épületbe, miután Samrizzal és Talalkával lelőtték. A zászlóalj parancsnoka ezután kiabált a katonáknak, hogy ne lőjenek, de egyikük lelőtte és megölte Haimot, amikor másodszor előjött az épületből.

Tanulva a történtekből, a túszok azonosítására szolgáló új protokollokat továbbították a szárazföldi erőknek, hogy mindent megtegyenek egy újabb tragikus esemény megelőzése érdekében.

Halevi vasárnap a Gázai övezetben a 99. hadosztály csapataihoz beszélve kijelentette: „remélhetőleg lesz még lehetőségünk arra, hogy túszok jönnek hozzánk, és helyesen fogunk cselekedni”.

,,Szimplán megmondom, az eset nagyon súlyos és fájdalmas, és senki sem fog mást mondani” – mondta Halevi a katonáknak. „Azt mondom, hogy ez egy olyan incidens, ami nagyon könnyen elkerülhető lett volna”.

,,És gondolkozzatok el azon, miért manőverezünk [Gázában]? Három célt tűztünk ki, a Hamász felszámolását, a [határ menti közösségek] lakóinak biztonságának helyreállítását… és a harmadik küldetés a túszok hazahozása”.

,,Két embert látsz, nem jelentenek veszélyt, nincs náluk fegyver, feltartott kezekkel, és félmeztelenül jönnek, szánj rá két másodpercet” – mondta a katonáknak, utalva a pénteki tragikus esetre, amikor mindhárom túsz félmeztelen volt, egyikük pedig fehér zászlót lengetett.

,,És szeretnék mondani egy nem kevésbé fontos dolgot, mi van akkor, ha két fehér zászlós gázai jön ki megadni magát, lelőjük őket? Abszolút nem. Abszolút nem. Az Izraeli Védelmi Erők nem ilyen”.

,,Elmondom, ha valakinek esetleg nem lenne világos. Még azokat is, akik harcoltak, és most letették a fegyvert és felemelik a kezüket, elfogjuk, nem lőjük le őket. Rengeteg hírszerzési információt szerzünk a foglyoktól, már több mint ezren vannak”.

,,Nem lőjük le őket, mert az Izraeli Védelmi Erők nem lő le olyan embert, aki felemeli a kezét. Ez erősség, nem gyengeség.”

Feltételezések szerint 132 túsz maradt Gázában – nem mindegyikük él –, miután november végén 105 civil szabadult a Hamász fogságából az egyhetes fegyverszünet során. A hadsereg megerősítette a Hamász által még mindig fogva tartottak közül 20 halálát, új hírszerzési információkra és a Gázában tevékenykedő csapatok által szerzett leletekre hivatkozva.

The post További részletek a 3 túsz tragikus halálával kapcsolatban first appeared on Új Kelet online.