Avi/ujkelet.live

Vaskardok-75. nap: Gázolási kísérletre került sor szerda délelőtt Kirját Arba közelében, Júdea és Szamáriában, jelentette a média. A terrorista megpróbálta elgázolni az izraeli tartalékos csapatokat, akik lövésekkel ártalmatlanították. Az izraeli erők körében sérülés nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők az elmúlt nap folyamán több mint 300 célpontra mért csapást a Gázai övezetben. A csapások egy részét a szárazföldi erők irányították a Hamász terrorszervezet operatívjai ellen vívott harcok közepette.

A légierő és a haditengerészet támadásai több tucat Hamász-operatívot öltek meg, valamint megsemmisítették a terrorcsoport infrastruktúráját.

Az egyik légicsapás a Hamász egyik rakétavetőjét vette célba, amellyel tegnap nagy hatótávolságú rakétákat lőttek Izrael középső részére.

Eközben Gáza déli részén az 55. dandár csapatai razziát tartottak a Hamász helyszínein Khan Juneszben, miután a posztokról támadást indítottak a csapatok ellen. A katonák egy nagy fegyverraktárt találtak, amely lőfegyvereket, lőszereket, robbanószerkezeteket és körülbelül 20 aknavetőt tartalmazott.

Szintén Khan Juneszben a csapatok azonosítottak egy terroristát RPG-vel kilépni egy épületből, dróncsapást irányítottak rá és likvidálták.

Északi front: Az izraeli hadsereg reggel közölte, légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni telephelyei ellen.

A célpontok között voltak katonai helyszínek, ahol a Hezbollah tagjai tevékenykedtek, és más infrastruktúra.

Hadgyakorlat: Az izraeli hadsereg a közelmúltban hadgyakorlatot tartott, amely a zöld vonallal határos szamáriai zsidó telepek és közösségek elleni potenciális masszív támadást szimulált, hasonlóan az október 7-i dél-izraeli támadáshoz.

A gyakorlatról, amelyre valamikor a múlt héten került sor, először a 12-es csatorna számolt be. Katonai források szerint a gyakorlat egy sor különféle forgatókönyv része, amelyekre a hadsereg Júdea és Szamáriában készül, tekintettel a Hamász október 7-i támadásaira, amelyekben mintegy 1200 ember vesztette életét, többségük civil, és 240 embert túszul ejtettek.

Találkozó: A háború során másodszor, a Hamász politikai szárnyának vezetője, Iszmail Hanije Kairóba érkezett, hogy az egyiptomi hírszerzéssel tárgyaljon egy ideiglenes tűzszünettel egybekötött fogolycseréről. Becslések szerint a következő napokban Ziad Nahala, a Palesztin Iszlám Dzsihád vezetője is az egyiptomi fővárosba látogat.

Új szakasz: A Washington Post arról számolt be, hogy a Biden-kormány tisztviselői azt akarják, hogy Izrael a közeljövőben kevésbé intenzív harci szakaszba lépjen, „ideális esetben” a következő 11 napon belül, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy nem szabott határidőt Izrael katonai kampányára.

David Ignatius kolumnista szerint a külügyminisztérium által készített 20 oldalas dokumentum a háború utáni, főleg palesztinokkal irányított Gáza lehetőségeit vázolja fel.

Gázában a biztonságért „olyan palesztinok gondoskodnának, akik nem állnak kapcsolatban a Hamászszal, és hajlandóak együttműködni a még mindig a határon lévő izraeli csapatokkal. Ideális esetben ezt a rendfenntartó erőt ENSZ-mandátummal alkalmazott külföldi csapatok erősítenék meg.”

Ignatius arról is beszámol, hogy Izrael vizsgálja a „humanitárius szigetek” létrehozásának lehetőségét Gáza északi részén, miközben a harcok egyre inkább délre tolódnak.

ENSZ: Gilád Erdán izraeli ENSZ-nagykövet megerősítette, hogy António Guterres ENSZ-főtitkár megnézte az izraeli hadsereg 47 perces filmjét a Hamász atrocitásairól, amelyet Jeruzsálem nemzetközi támogatásáért folytatott kampányának részeként vetítettek le.

„Most meglátjuk, változnak-e nyilvános kijelentései, és valóban megérti-e Izrael küldetését, hogy kiirtsa ezt a gonoszt a föld színéről, és hazahozza a túszokat” – írta Erdán. „Ha az ENSZ ragaszkodna alapelveihez, ezt már a háború első napján hallottuk volna.”

The post Vaskardok: Támadások, ENSZ, találkozó és az új szakasz first appeared on Új Kelet online.