ujkelet.live

Csütörtökön közzétételre engedélyezték, hogy a Sabak belbiztonsági szolgálat feltárta és elhárította az iráni biztonsági tisztviselők azon kísérleteit, hogy a közösségi hálózatokon keresztül izraeli állampolgárokat toborozzanak terrorista tevékenységekre.

Az iráni művelet az elmúlt hónapokban zajlott, melynek keretében az izraelieket félrevezették. Ez az iráni biztonsági szolgálatok jól ismert módszere az izraeli állampolgárok véletlenszerű toborzására, ártatlannak tűnő feladatok elvégzése céljából, olyan hírszerzési szándékkal, amellyel árthatnak az izraeli állampolgároknak.

Az izraeli állampolgárokhoz intézett felhívás közösségi platformokon, valamint alkalmi fizetett munkát kínáló weboldalakon keresztül történt, többek között Telegramon, WhatsApp-on, Facebookon, Instagramon és X-en, különböző nyelveken (többek között héber, arab és angol). Mindeközben az ügynökök különféle félrevezetéseket alkalmaztak annak érdekében, hogy kapcsolatot kezdeményezzenek az izraeli célpontokkal, többek között lakásközvetítőknek, drónok értékesítése vagy magánnyomozói szolgáltatások iránt érdeklődőknek adták ki magukat vagy online társkeresőkön bukkantak fel.

Egyes esetekben az izraeli állampolgárokat különféle „feladatok” elvégzésére kérték fel pénz fejében, amelyek látszólag nem biztonsági területhez kapcsolódnak, de mindenképpen az irániakat szolgálják és gazdagítják a birtokukban lévő hírszerzési infókat, mint például fényképezés, lakcímfelderítés, stb.

Az izraeli állampolgárok egy része, akik ilyen gyanús megkereséseket kaptak, nem válaszoltak rájuk, sőt még az izraeli biztonsági szerveket is figyelmeztették. Más esetekben az ügynökök a Gázába hurcoltak ügyét is cinikusan és manipulatívan felhasználták, sőt az elhurcoltak és a gyászolók családjai ellen is próbáltak fellépni.

A Sabak szerint a háború kezdete óta nyilvánvaló, hogy az iráni biztonsági erők erőfeszítései nagymértékben felerősödtek, és széles körben használják a digitális teret megfélemlítésre, üzenetek közvetítésére vagy terrorista tevékenység burkolt előmozdítására.

A Sabak által kiadott beszélgetések képernyőképein egy iráni ügynök az egyik izraelit egy ismeretlen célpont meggyilkolására kéri. Az izraeli 70 000 eurót kér érte, míg az iráni azt mondja, hogy 10 000 eurót fizet előre, és további 40 000 eurót, ha az izraeli képeket mutat a halott áldozatról.

Az ügynökség hangfelvételt is közzétett egy iráni tisztviselőről, aki héberül beszél, és 100 dollárt ajánl izraeli áldozatának egy ismeretlen feladatért.

The post A Sabak meghiúsította Irán izraeli toborzási kísérletét first appeared on Új Kelet online.