Avi/ujkelet.live

A Nemzetbiztonsági Tanács vezetője, Tzachi Hanegbi csütörtök reggel közölt egy cikket a londoni székhelyű szaúdi „Elaph” hírportálon, részletezve Izrael jövőképét „A Hamász feletti győzelem után” periódusára. Hanegbi hangsúlyozta annak fontosságát, hogy garancia kell arra, hogy a Gázában élő kétmillió palesztin ,,nagy reménnyel tekintsen a jövőbe”.

Hanegbi megjegyezte, hogy a palesztin arénában tartózkodó civil és mérsékelt erőkkel, a gázai lakosokkal és a nemzetközi közösség partnereivel együtt meg fogják vizsgálni az övezet helyreállításához és újjáépítéséhez vezető utat. Ebből a célból ,,szükség lesz a regionális és nemzetközi erők kombinációjára”. Hangsúlyozta azt is, hogy ,,nem mondunk le polgáraink biztonságáról, de Izraelnek nem érdeke a Gázai övezet polgári ügyeinek ellenőrzése, ehhez mérsékelt palesztin kormányzó testületre van szükség, amely széles körű, legitim támogatásra tesz szert a nép körében, és nem mi fogjuk eldönteni, hogy ki legyen az”.

A nemzetbiztonsági tanácsadó hozzátette, hogy Izrael tisztában van a nemzetközi közösség és a térség országainak azon vágyával, hogy a Hamász utáni napon integrálják a Palesztin Hatóságot: „Egyértelművé tesszük, hogy ehhez a Palesztin Hatóság alapos reformjára lesz szükség, elismerve kötelezettségét, hogy Gázában, Ramallahban, Dzseninben és Jerikóban a mértékletesség és a tolerancia értékeire oktatja a fiatalabb generációt anélkül, hogy erőszakra buzdítana Izrael ellen”.

A Palesztin Hatóság reformjának szükségességéről kifejtette, hogy jelenlegi formájában a Palesztin Hatóságnak nehézségei lesznek ennek végrehajtása. ,,Az ügy nagy erőfeszítést és segítséget igényel a nemzetközi közösségtől és a régió országaitól. Mi készen állunk erre”.

Iránról, a libanoni Hezbollah terrorszervezetről és az általuk vezetett „gonosz tengelyről” Hanegbi kifejtette, hogy ,,bár Izrael a Hamász megsemmisítését célzó háborúra összpontosít, azt javasoljuk a Hezbollahnak és iráni gazdájának, ne kövessen el hibát, mi türelmesek vagyunk és tudjuk, hogyan kell kivárni a megfelelő időt – ez az én kifejezett ígéretem Izrael népe és kormánya nevében.”

Forrás: Kan közszolgálati műsorszolgáltató

The post Netanjahu nemzetbiztonsági tanácsadója a háború utáni jövőképről first appeared on Új Kelet online.