Avi/ujkelet.live

Vaskardok-76. nap: Egy vezető izraeli tisztviselő azt nyilatkozta csütörtökön a külföldi médiának, hogy jelenleg nem folynak aktív tárgyalások egy új tűzszünettel egybekötött fogolycseréről a Hamász terrorszervezettel, bár a Moszad kémszolgálat igazgatója találkozott a katari miniszterelnökkel a hétvégén.

A Hamász kitart amellett, hogy csak akkor engedi el a túszokat, ha Izrael befejezi a háborút.

Pszichológiai terror: A Hamász este felvételeket tett közzé a fogságban megölt három izraeli túszról – a 19 éves Nik Beizer szakaszvezető és a 19 éves Ron Serman őrmester valamint a 28 éves Elia Toledano – akiknek holttestét az izraeli erők múlt héten lokalizáltak és hazahozták Gázából.

Déli front: Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy teljes „műveleti ellenőrzést” gyakorol Gázaváros Sedzsaijja negyede felett, ahol a Hamász elleni szárazföldi offenzíva során a leghevesebb harcok zajlottak.

A nyilatkozat megjegyzi, a 36. hadosztály befejezte a Hamász „alapképességeinek” leszerelését a negyedben.

Bár a hadsereg operatív irányítást gyakorol, a csapatok továbbra is korlátozott műveleteket hajtanak végre a környéken, hogy megsemmisítsék a Hamász terrorszervezet megmaradt infrastruktúráját, és megöljék a még rejtőzködő operatívokat.

A harcok során a csapatok számos Hamász-operatívval kerültek összetűzésbe, akik tüzet nyitottak rájuk és bombákat élesítettek. Az egyik incidensben kilenc katona, köztük két magas rangú tiszt elesett a Hamász lesből támadásának következtében. Az izraeli erők sok terroristát megöltek a csatákban.

A csapatok otthonokban, iskolákban és egészségügyi klinikákon talált alagútbejáratok tucatjait találták és semmisítettek meg, a fegyverraktárak mellett.

A Golani-dandár pedig razziát tartott a Hamász vezető tagjainak otthonaiban, és hírszerzési anyagokat foglalt le, a 188. páncélos dandár pedig elfoglalta a Hamász Sedzsaijja-zászlóaljának főhadiszállását, ahonnan a terroristák útnak indultak, hogy végrehajtsák az október 7-i mészárlást Izrael déli részén.

Az Ejtőernyős-dandár eközben lerombolt több mint 100, a Hamász által használt épületet a negyedben, valamint több tucat alagútbejáratot lokalizált, és letartóztatott számos terroristát, köztük egy Hamász-századparancsnokot és terroristákat, akik részt vettek az október 7-i mészárlásban.

LOTAR: A hadsereg este nyilvánosságra hozott felvételeket, amelyeken a LOTAR elit egység csapatai láthatók a Gázai övezetben harc közben. A terrorellenes iskolának is nevezett LOTAR feladata általában más elit egységek kiképzése, de most először más manőverező egységekkel együtt bevetették Gázában.

A harcok közepette történt egyik incidensben a LOTAR csapatai azonosították a Hamász egyik operatívját, aki egy alagútból lépett ki, miközben tüzet nyitott a katonákra, hogy egy közelben elhelyezett robbanószerkezethez csalogassa őket. A csapatok viszonozták a tüzet, gránátokat dobáltak és megölték a terroristát, majd lokakizálták és megsemmisítették az alagutat.

Északi front: Az izraeli hadsereg újabb támadás-sorozatot hajtott végre napközben a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni telephelyei ellen, a rakétázásra válaszul.

A vadászgépek többek között rakétakilövő helyeket, katonai létesítményeket és a terrorcsoporthoz tartozó egyéb infrastruktúrát támadtak. A Hezbollahhoz tartozó másik helyszínt repülőgépek, harckocsik és a tüzérség vették célba.

A tüzérség további számos határ menti területre mért megelőző csapást.

A hadsereg megjegyezte, hogy Libanonból több rakétát lőttek ki Dovevre, Avivimre és Har Dov területére.

Kavarás: Egy magas rangú izraeli tisztviselő azt mondta csütörtökön, hogy a Palesztin Hatóságnak nem lehet szerepe Gázában, mert nem lehet megbízni benne, hogy teljesíti Izrael követeléseit.

A sajtót tájékoztató tisztviselő közölte, hogy Tzachi Hanegbi nemzetbiztonsági tanácsadó szaúdi tulajdonú Elaph híroldalon tett megjegyzései, amelyeket úgy értelmeztek, hogy a kormány a háború után engedélyezheti a Palesztin Hatóságnak az irányítást Gázában, félreértették.

A tisztviselő szerint Izrael demilitarizált, deradikalizált Gázai övezetet akar működő polgári közigazgatás létrehozásával, amire a Palesztin Hatóság nem képes.

The post Vaskardok: Tárgyalás nincs, pszichológiai terror van first appeared on Új Kelet online.