Avi/ujkelet.live

Vaskardok-46. nap: Másfél nap csend után reggel röviddel 9 óra előtt megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a Gázai övezettel határos izraeli közösségekben, sérülésről nem érkezett jelentés.

137: Az Izraeli Védelmi Erők reggel közölte, hogy három katonája elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálukkal 137-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 19 éves Lavi Gasi őrmester Hasmonaimból, a Nahal-dandár 931. zászlóaljában szolgált. A 20 éves Jáákov Elian hadnagy Ramat Ganból, a Bahad 1 tisztképző Gefen zászlóaljának kadétja. A 21 éves Omri Schwartz hadnagy Sadmot Dvorából, a Bahad 1 tisztképző Gefen zászlóaljának kadétja.

Déli front: Az izraeli hadsereg 230 célpontra mért csapást az elmúlt nap folyamán a Gázai övezetben.

A déli Khan Juneszben a 7. páncélos dandár Hamász-operatívokat azonosított egy épületben és légicsapást irányított rájuk. A területen egy rakétaindítót is találtak bevetésre készen, melyet megsemmsítettek.

A Sati menekülttáborban a 14. dandár szintén kiszúrt egy csoport terroristát és légicsapást küldött rájuk.

A haditengerészet az éjszaka hajókat semmisített meg, melyek a Hamász haditengerészeti erőihez tartoztak.

Az északi Dzsabalijában az 551. dandár csapatai civilek evakuálásán dolgoztak egy iskolából. Az iskola átfésülésekor a katonák számos Hamászhoz tartozó fegyvert találtak.

Alagutak: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy szerint a hadsereg megkezdte a harcot a Hamász terrorszervezet ellen Gázavárosban a Sedzsaijjával szomszédos Daradzsban és Tuffahban, miközben a szárazföldi offenzíva végéhez közeledik Gáza északi részén, a terrorcsoport zászlóaljainak többségének felszámolásával a területen.

Gázavárosban, az egykor forgalmas Palesztina tér alatt van egy alagúthálózat, lakóterekkel és privát bejáratokkal – az egyikben lift is van –, amelyet a terrorista vezetők használtak október 7-én, jelentette a hadsereg.

Az izraeli hadsereg szerint azok között, akiknek otthonait vagy irodáit a földalatti erődítmények hálózata kapcsolta össze, Mohamed Deif, a terrorcsoport katonai szárnyának vezetője, és Jechíje Szinwar, Gáza de-facto ura voltak.

Az alagúthálózatban páncélajtók és lakóterek voltak, egyes esetekben a csapatok élelmiszert és vizet találtak elraktározva, ami azt jelzi, hogy a terroristák azt tervezték, hosszú ideig maradnak megbújva.

A földalatti hálózat azt is lehetővé tette a Hamász vezető tagjainak, hogy az övezet más területeire meneküljenek, miközben Izrael szárazföldi offenzívát indított a terrorcsoport ellen.

Képek a frontról

Északi front: vadászgépek csapást mértek az este a Hezbollah terrorszervezet dél-libanoni parancsnoki központjára válaszul a szűnni nem akaró támadásokra.

Eközben négy rakétát lőttek ki Szíriából a Golán-fennsíkra, aktiválva a szirénákat indítva Mass’ade-ben és Ein Kuinijjében. Az izraeli hadsereg ágyúzással célozta a támadás forrását, valamint a szíriai hadsereg egyik posztját.

Az izraeli katonák továbbá tüzet nyitottak számos operatívra, akik a libanoni határhoz közeledtek, Metula közelében.

A Hezbollah nem sokkal éjfél után rakétákat lőtt ki Kirjat Smonára és más északi közösségekre.

Kirjat Smona önkormányzata közölte, a legalább nyolc rakétából kettő a városban landolt, károkat okozva az infrastruktúrában, otthonokban, óvodában és autókban. Sérülésről nem érkezett jelentés. Öt rakétát elfogott a Vaskupola rakétavédelmi rendszer, egy pedig nyílt területen landolt.

A hadsereg a rakétázásra válaszul célba vette a Hezbollah posztjait Libanonban, köztük terrorinfrastruktúrát és a támadáshoz használt rakétavetőt.

The post Vége a csendnek Gázában, Libanon és Szíria is aktív volt este first appeared on Új Kelet online.