Avi/ujkelet.live

A háború 78. napja: Eltelt közel két nap gázai rakétatámadás nélkül.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők feltárt egy nagy Hamász-alagúthálózat Gázaváros déli részén, és felvételeket tett közzé, amelyeken az Oketz kutyás egység négylábú harcosa felderíti a föld alatti járatot.

A hadsereg szerint az alagúthálózat több száz méter hosszú, és parancsnoki helyiségeket, tárolóhelyeket és nagy pihenőhelyeket foglal magában, valamint áram-, kommunikációs és vízvezetékekkel van összekötve.

Az alagutat a Jiftach-dandár csapatai és harci mérnökei találták, akik harcot vívtak a Hamász-operatívokkal a terrorcsoporthoz tartozó egyik fő létesítményben Gázavárosban, az al-Kudsz Kórház közelében.

A katonák megölték a Hamász több fegyveresét a harcok során, és később az ejtőernyős dandár ugyanazon a területen tevékenykedő csapatai több alagútbejáratot lokalizáltak, amelyek a jelentős földalatti hálózathoz vezettek.

Az elit Jahalom harcmérnöki egység és az Oketz ezután a helyszínre ment, hogy megvizsgálja a Hamász létesítmény alatti alagutakat, amelyekről a vizsgálatok során kiderült, hogy több szintűek.

Az alagutakat később a harcmérnökök és a 99. hadosztály megsemmisítette.

Helyzet: Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy pénteken azt mondta, hogy a csapatok közel állnak a teljes ,,műveleti ellenőrzés” megszerzéséhez Gáza északi részén, miközben tovább szélesítik a hadműveleteket az övezet déli részén.

,,Az izraeli hadsereg csapatai folytatják a szárazföldi hadműveleteket Khan Juneszben, és ezzel egyidejűleg arra készülnek, hogy a tevékenységet az övezet további területeire is kiterjesszék, különös tekintettel annak déli részére” – mondta Hagari a sajtótájékoztatón.

Megjegyezte, hogy az izraeli hadsereg ,,a műveleti irányítás utolsó szakaszában van” Gáza északi részén, miközben a csapatok az utolsó álló Hamász zászlóalj ellen harcolnak Gázaváros Daradzs és Tuffah negyedében. A hadsereg továbbra is harcokat folytat a Hamász ellen más helyszíneken Gáza északi részén, bár ,,alacsonyabb intenzitással”.

Fenyegetés: Joáv Gallant védelmi miniszter új fenyegetéssel állt elő Jechíje Szinwar ellen, mondván, a Hamász vezetője hamarosan ,,találkozik fegyvereink csöveivel”.

,,Az Izraeli Védelmi Erők és a védelmi szervezetek tevékenysége folytatódik. A Gázai övezet északi részén fokozatosan teljesülnek az általunk kitűzött célok, a Hamász-zászlóaljak leszerelése és földalatti képességeinek felszámolása” – mondta Gallant a hadsereg, a Sabak belbiztonsági szolgálat vezetőivel, valamint a Moszad tisztviselőivel és más védelmi tisztviselőkkel tartott helyzetértékelés után.

,,Aktívak vagyunk Khan Junesz térségében és a Gázai övezet déli részén is, és a jövőben más helyeken is aktívak leszünk” – mondta.

,,Egy dolog világos, Jechíje Szinwar hallja az izraeli hadsereget maga felett, a légierő bombáit és a hadsereg hadműveleteit. Hamarosan találkozik a fegyvereink csöveivel is” – tette hozzá Gallant.

Északi front: Az izraeli hadsereg péntek este közölte, hogy a 19 éves Amit Hod Ziv őrmester Ros Haajinból, a 188. páncélos dandár 71. zászlóaljából, belehalt előző nap szerzett sérüléseibe, melyeket a Hezbollah terrorszervezet rakétatámadása okozott Stula területén.

Drón: Az izraeli hadsereg pénteken bejelentette, hogy december 15-én a légierő egyik vadászgépe lelőtt egy Libanonból indított drónt a tenger felett. A drón Izrael felé tartott, de nem hatolt be Izrael légterébe.

Támadásban: Vadászgépek pénteken újabb csapásokat mértek a Hezbollah dél-libanoni telephelyeire válaszul a határon történt támadásokra.

Libanonból több rakétát lőttek ki Menarára, aktiválva a szirénákat a közösségben, majd számos aknavetőgránátot lőttek ki Metulára. A tüzérség válaszul célba vette a területeket, ahonnan a támadásokat végrehajtották.

ENSZ: Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken jóváhagyta azt a határozatot, amely ,,sürgős lépések” megtételére szólít fel annak érdekében, hogy azonnal lehetővé tegyék ,,a biztonságos és akadálytalan humanitárius segítségnyújtást” Gázának, és megteremtsék ,,a feltételeket az ellenségeskedések tartós beszüntetéséhez”.

Tizenhárom képviselő szavazott igennel, míg az Egyesült Államok és Oroszország tartózkodott.

  • A végső határozat „sürgős és meghosszabbított humanitárius szünetekre” szólít fel, és felkéri az ENSZ főtitkárát, hogy nevezzen ki egy magas rangú humanitárius és újjáépítési koordinátort, aki „felelős a konfliktusban részt nem vevő államokon keresztül Gázába irányuló humanitárius segélyek elősegítéséért, koordinálásáért, nyomon követéséért és ellenőrzéséért”.
  • Továbbá azt kéri, hogy a koordinátor ,,sürgősen hozzon létre egy ENSZ-mechanizmust a humanitárius segélyszállítmányok Gázába szállításának felgyorsítására”. Követeli, hogy ,,a konfliktusban részt vevő felek működjenek együtt a koordinátorral, hogy késedelem vagy akadályozás nélkül teljesítsék megbízatásukat”.

Izrael ENSZ-nagykövete, Gilád Erdán a szavazás után köszönetet mondott az Egyesült Államoknak, hogy ,,szilárdan Izrael oldalán állt a határozatról szóló tárgyalások során, és fenntartja a meghatározott vörös vonalakat. A határozat fenntartja Izrael biztonsági hatóságát a Gázába érkező segélyek megfigyelésére és ellenőrzésére”.

Erdán ugyanakkor azt mondta, ,,szégyen”, hogy a Biztonsági Tanács nem ítélte el az október 7-i mészárlást.

The post Vaskardok: Fenyegetés, videók és ENSZ-szavazás first appeared on Új Kelet online.