Avi/ujkelet.live

A háború 79. napja: A gázai rakétatámadások délután és kora este is folytatódtak, a határ melletti izraeli közösségeket valamint Lakis-régiót célozták, sérülés nem történt.

154: Az Izraeli Védelmi Erők kora este bejelentette, hogy a 39 éves Arje Rein tartalékos őrnagy Mismarotból, aki a 14. tartalékos páncélosdandár 79. zászlóaljában szolgált, elesett vasárnap a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálával 154-re emelkedett a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

Videó: Heves összecsapások törtek ki a Gázai övezet déli részén lévő Rafahban, jelentette a héber média. A Hamász terrorszervezet rendőrei állítólag agyonlőttek egy fiatalt a humanitárius segélyek kiosztása közben. A fiatal családtagjai pedig felgyújtottak egy rendőrőrsöt.

Északi front: Az izraeli hadsereg csapásokat mért a libanoni Hezbollah terrorszervezet posztjaira, válaszul az ország északi részét célozó támadásokra. A hadsereg továbbá megelőző csapásokat is eszközölt a határ mentén több helyszínen, ,,fenyegetések elhárítására”.

Korábban a nap folyamán rakétákat lőttek ki Libanonból Avivmra, Margaliotra és Arab al-Aramséra. A tüzérség válaszul célba vette a területet ahonnan a támadásokat végrehajtották.

Kibertér: A Nemzeti Kiberigazgatóság jelentése szerint az Izrael elleni kibertámadások száma és intenzitása a Hamász terrorszervezettel folytatott háború során nőtt.

A háború kezdetén a támadások nem voltak kifinomultak, és webhelyek elleni vandalizmusra és információlopási kísérletekre összpontosítottak. A jelentés megállapította, hogy a támadások fokozatosan fókuszáltabbá váltak, és tényleges károkozásra, illetve a szervezetek tevékenységének megzavarására irányultak.

A kibertámadások mintegy 15 különböző csoporttól indultak, amelyek Iránhoz, a Hezbollahhoz és a Hamászhoz kapcsolódnak, és amelyek közül néhány együttműködött egymással.

Más kiberműveletek a dezinformáció online terjesztésére összpontosítottak.

Iskolakezdés: A nagy izraeli egyetemek december 31-én nyitják meg a többször elhalasztott 2023-2024-es tanévet. Az akkor még tartalékosként szolgáló hallgatók azonban majd „néhány hét múlva” csatlakoznak be.

Az Egyetemvezetők Szövetsége szerint a pontos dátum, amikor a tartalékosok megkezdik tanulmányaikat, az izraeli hadsereggel közösen kerül meghatározásra.

Pénz: A kabinet 75 millió sékelt (kb 1,9 milliárd Ft) hagyott jóvá az infrastruktúra megerősítésére, beleértve a biztonsági intézkedéseket Júdea és Szamária illegális előőrsei számára, a szélsőjobboldali Vallásos Cionizmus Párt és annak vezetője, Becalel Szmotrich pénzügyminiszter nyomására.

A pénz mintegy 70 illegális előőrs számára biztosít majd többek között előregyártott óvóhelyeket, generátorokat, terepkamerákat, világítást és mentőfelszereléseket.

A pénzt a Vallásos Cionizmus képviselője, Orit Sztrock által vezetett Telepek és Nemzeti Projektek Minisztériumának utalják át.

4 haláleset fél nap alatt: A rendőrség szerint egy nőt holtan találtak egy Kirjat Jam-i lakásban, és a halálát gyilkosság gyanújaként vizsgálják. A rendőröket erőszak gyanúja miatt hívták a helyszínre, ahol megtalálták a nő holttestét. A hatóságok letaróztattak egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a gyilkossághoz.

Az eset 12 órán belül a negyedik feltételezett gyilkosság.

Egy férfit vasárnap megöltek egy lövöldözésben az északi Kafr Kara közösségben. A 23 éves Bashar Zaranit éjszaka agyonlőtték egy alvilági vita során Tverián. Reggel Holonban a rendőrség egy 57 éves nőt talált holtan otthonában.

The post 154, háború és belügyek first appeared on Új Kelet online.