Avi/ujkelet.live

A háború – 79. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra tegnap este 6-kor került sor.

152: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy nyolc katonája elesett a tegnapi Gázai övezetben zajlott harcokban. Halálukkal 152-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 19 éves David Bogdanovszkyi törzsőrmester Haifáról, a 20 éves Orel Basan törzsőrmester szintén Haifáról és a 20 éves Gal Hersko törzsőrmester Jiftachról, a Harcmérnöki Hadtest 603. zászlóaljában szolgáltak.

A 21 éves Itamar Semen törzsőrmester Lapidról, a 36. hadosztály szanitéce volt.

A 30 éves Nadav Isszachar tartalékos törzsőrmester Herzlijaról, a Jiftach-dandár 7810. zászlóaljának szanitéce volt. A 28 éves Elijahu Meir Ohana tartalékos törzsőrmester Haifáról szintén a 7810. zászlóaljának szolgált.

A 23 éves Eljasszaf Sosan tartalékos főtörzsőrmester Jeruzsálemből és a 23 éves Ohad Asur tartalékos főtörzsőrmester Kfar Jonából a 646. dandár 6646. zászlóaljában szolgáltak.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Daniel Hagari ellentengernagy este közölte, hogy a hadsereg tovább bővítette hadműveleteit Gáza déli részén, különösen a Hamász földalatti infrastruktúrája ellen.

,,A csapatok kemény csatákat vívnak a Hamász új erődítményeibe való bejutáshoz” – mondta Hagari.

Khan Junesz térségében Hagari szerint a hadsereg ,,nagyon keményen” dolgozik a Hamász alagútjainak felszámolásán. ,,Kibővítettük a harcmérnöki erőket… és a következő napokban bővítjük a [99.] hadosztály képességeit”.

A szárazföldi erők eddig mintegy 30 000 robbanóanyagot semmisítettek meg vagy foglaltak le, köztük páncéltörő rakétákat és RPG-ket a Gázai övezetben.

Gázaváros Daradzs és Tuffah negyedében a csapatok fegyverraktárat találtak egy iskolában, köztük számos robbanószerkezetet, rakétát és a Hamász haditengerészeti erőihez tartozó “stratégiai” képességeket, amelyeket szerinte az izraeli haditengerészet hajói ellen vetettek volna be.

Halevi: Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy szombaton helyzetértékelést tartott a dél-gázai Khan Juneszben, jelentette be a hadsereg.

,,Lenyűgöző offenzíva, még sok dolgunk van” – idézte Halevit a hadsereg.

Gallant: Joáv Gallant védelmi miniszter és Beni Gantz volt vezérkari főnök, a hadikabinet minisztere szombaton látogatást tettek a Gázai övezet északi részén és helyzetértékelést tartottak katonai tisztviselőkkel.

A Beit Hanunban tett látogatásra azután került sor, hogy a Gázai Hadosztály északi dandárja átvette a felelősséget a terület felett, miután a szárazföldi erők teljesen elfoglalták.

„Biztos vagyok benne, hogy [a Hamász vezetője, Jechíje] Szinwar a bunkerében ül, és tévét néz, és látja, hogy néz ki Beit Hanun” – mondta Gallant egy videonyilatkozatában. „Ez igaz a Hamász parancsnokára is, aki most Khan Juneszben harcol az erőink ellen, és tisztában van azzal, hogyan ért véget a történet a Beit Hanun zászlóalj számára”.

Észak front: Izraeli vadászgépek szombaton csapást mértek a Hezbollah terrorszervezet egyik katonai főhadiszállására Libanonban, válaszul a támadásokra, amelyek egyikében egy katona közepesen súlyosan megsebesült.

Az izraeli hadsereg azt is közölte, hogy szombaton a határ közelében számos területet ágyúzott, feltehetően azért, hogy meghiúsítsa a Hezbollah tervezett támadásait.

Libanonból számos rakétát lőttek ki szombaton Észak-Izraelre, és a tüzérség válaszul célba vette a területet, ahonnan a támadásokat végrehajtották.

Túszok: Mirjana Spoljaric, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának elnöke a 12-es csatornának este azt nyilatkozta, hogy míg a Vöröskereszt „továbbra is ragaszkodik” a túszokkal való találkozáshoz, a Hamász terrorszervezet ezt izraeli engedmények megtételéhez kötötte.

„Most Izraelnek tárgyalnia kell a Hamásszal egy közvetítővel, amely jelen esetben Katar. Dűlőre kell jutniuk a megállapodást illetően, hogy közöljék velünk, hol vannak a túszok, mert jelenleg nem tudjuk, hol vannak. Nem tudjuk, hogy mikor és hova menjünk, hogy találkozzunk velük. Ez a szimpla tény. Ezt nem tudjuk erőltetni” – mondta. „Izraelnek és a Hamásznak meg kell állapodnia a módozatokról, amelyek segítségével hozzáférhetünk a túszokhoz, és elengedhetjük őket”.

Úgy vélik, a Hamász által október 7-én elrabolt túszok közül 129 van még Gázában – nem mindegyikük van életben.

Irán: A Pentagon szerint egy vegyianyag-szállító tartályhajó, amelyet szombaton megtámadtak India partjainál, „Iránból kilőtt egyirányú drón célpontja volt”.

A támadás helyi idő szerint délelőtt 10 óra körül történt, és nem okozott személyi sérülést a japán tulajdonban lévő hajó fedélzetén, hozzátéve, hogy a tüzet eloltották.

A Pentagon közleménye hozzáteszi, hogy az amerikai hadsereg „kapcsolatban marad a hajóval, miközben az egy indiai cél felé tart.

A Pentagon közleménye szerint a Chem Pluto hajó libériai lobogó alatt hajózik, és egy holland entitás üzemelti. Egy biztonsági magáncég korábban azt mondta, hogy Izraelhez kötődik.

A héber sajtó szerint Jeruzsálem is úgy véli, hogy Teherán áll a támadás mögött.

The post Háború: 8 katona elesett a harcokban first appeared on Új Kelet online.