Avi/ujkelet.live

A háború 79. napja: 19 óra csend után, röviddel 11 óra előtt megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák Be’eri, Alumim és Nahal Oz kibucokban, sérülés nem történt.

153: Az Izraeli Védelmi Erők délelőtt bejelentette, hogy a 21 éves Roi Eliasz törzsőrmester Tzofarból, a Harcmérnöki Hadtest 603. zászlóaljának katonája, elesett a tegnapi harcokban a Gázai övezetben. Halálával 153-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma, csak a hétvégén 14-en estek el.

Támadásban: Az izraeli hadsereg reggel közölte, a légierő, a haditengerészet és a szárazföldi erők mintegy 200 célpontra mértek csapást a Gázai övezetben az elmúlt nap folyamán, miközben ,,a harcosok heves harcokat folytatnak a terroristákkal”.

A Gázai övezet északi részén a Jiftach-dandár csapatai azonosítottak több, a Hamász által megfigyelésre használt épületből kijövő terroristát és légicsapást irányítottak rájuk.

Az észak-gázai Dzsabalijában bevetett 460. páncélosdandár légicsapásokat és tüzérségi tüzet irányított hét Hamász-operatívra és négy megfigyelőállásra a térségben.

A 261. dandár Hamász által használt fegyverek nagy raktárát találta egy épületben, mely civilek menedéke volt Gáza északi részén.

Az épület egy iskola, mecset és klinika közelében található, és a csapatok ,,gyermekekre igazított robbanó öveket”, több tucat aknavetőt, több száz gránátot és hírszerzési dokumentumokat találtak benne.

A dél-gázai Khan Juneszben a Kfir-dandár csapatai rajtaütést tartottak a Hamász egyik főhadiszállásán, fegyvereket találtak, köztük több tucat gránátot és robbanószerkezetet.

Északi front: Az izraeli hadsereg reggel ,,széles körű” légicsapást hajtott végre a Hezbollah terrorszervezet posztjai ellen Libanonban. A vadászgépek katonai épületeket, rakétavetőket és a terrorcsoporthoz tartozó egyéb infrastruktúrákat bombáztak.

Libanonból több rakétát lőttek ki a nap folyamán izraeli közösségekre. A tüzérség válaszul célba vette a területet, ahonnan a támadást végrehajtották.

Károk: A libanoni határhoz közeli Manara kibuc közösségi menedzsere szerint nyolcvanhat házba keletkezett kár a Hezbollah támadásai miatt.

„Néhány teljesen megsemmisült, néhányban csak az ablakok törtek be” – nyilatkozta Jocháj Wolfin a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak, megjegyezve, hogy a kibucot nagyrészt kiürítették.

„A kibucot számos alkalommal célba vették, és a kár súlyos” – mondta. „Haza akarunk térni, és várjuk, hogy helyreálljon az elrettentés az északi határon.”

Túszok: Dacolva a zuhogó esővel és hideggel, szombat este ezrek gyűltek össze Tel Avivban a túszok szabadon bocsátását követelő heti tüntetésen.

Sáron Aloni-Kunio, akit a fogolycserével egybekötött ideiglenes tűzszüneti megállapodás részeként szabadon engedtek 3 éves ikreivel, Emmával és Julival együtt, először beszélt nyilvánosan a gázai élményeiről. Férje, David továbbra is fogoly Gázában, ahogy testvére, Ariel, a barátnője és annak testvére is.

„A túszok hazahozatala a legfontosabb prioritás most, nem még egy év múlva” – mondta Aloni-Kunio.

,,A túszok is fáznak és áznak

„Az életem megállt október 7-én, sosem gondoltam volna a katasztrófára, ami azon a napon történt” – mondta Aloni-Kunio, elmesélve, hogy a család úgy döntött, hogy elhagyja a védett szobát, hogy „gyorsan meghaljanak”, miközben Nir Ozbeli otthonuk ostrom alatt volt.

Ehelyett az egész családot túszul ejtették, és amikor bevitték őket Gázába, „olyan dolgokat láttam, amelyektől soha nem fogok megszabadulni”.

The post Háború: A Hamász robbanó övei, gyerekekre igazítva first appeared on Új Kelet online.