ujkeletlive

Diplomácia

Biden egy újságírói kérdésre – nem kértem tűzszünetet

Joe Biden amerikai elnök szombaton megbeszélést folytatott Binjamin Netanjahu miniszterelnökkel Izrael gázai katonai hadjáratát illetően, beleértve annak céljait, és szakaszolását, – közölte a Fehér Ház.

“Az elnök hangsúlyozta a polgári, beleértve a humanitárius segélyakciót támogató lakosság védelmének kritikus fontosságát, valamint annak fontosságát, hogy a civilek biztonságosan eltávolodhassanak a folyamatban lévő harcok helyszínétől. A két vezető emellett megbeszélést folytatott a még mindig fogságban lévő túszok szabadon bocsátásának fontosságáról. Megállapodtak abban, hogy továbbra is rendszeres konzultációt folytatnak közvetlenül, illetve nemzetbiztonsági csoportjaikon keresztül,” – áll a Fehér Ház nyilatkozatában.

A beszélgetést a nap folyamán Biden elnök is megerősítette újságíróknak.

Hosszú beszélgetést folytattam ma Netanjahuval, és ez egy magánbeszélgetés volt,” – mondta Biden utalva arra, hogy tartalmát nem kívánja részletezni, majd egy bekiabálásra válaszolva annyit hozzátett – “nem kértem tűzszünetet.”

Netanjahu hivatala szintén közleményt adott ki a beszélgetésről, hangsúlyozva, hogy “a miniszterelnök elismerését fejezte ki az Egyesült Államok álláspontját illetően az ENSZ Biztonsági Tanácsában.”

“A miniszterelnök világossá tette, hogy Izrael addig folytatja a háborút, amíg minden célját el nem éri,” – áll a Miniszterelnöki Hivatal olvasatában.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken jóváhagyta azt a határozatot, amely ,,sürgős lépések” megtételére szólít fel annak érdekében, hogy azonnal lehetővé tegyék ,,a biztonságos és akadálytalan humanitárius segítségnyújtást” Gázának, és megteremtsék ,,a feltételeket az ellenségeskedések tartós beszüntetéséhez.”

Tizenhárom képviselő szavazott igennel, míg az Egyesült Államok és Oroszország tartózkodott. Izrael ENSZ-nagykövete, Gilád Erdán a szavazás után köszönetet mondott az Egyesült Államoknak, amiért ,,szilárdan Izrael oldalán állt a határozatról szóló tárgyalások során, és fenntartja a meghatározott vörös vonalakat.” A határozat megerősítette Izrael biztonsági hatóságát a Gázába érkező segélyek megfigyelésére és ellenőrzésére.

Riport – a Wall Street Journal szerint Biden győzte meg Netanjahut egy októberi libanoni válaszcsapás ellenkezőjéről

A WSJ szombati cikkében arról számolt be, hogy az amerikai elnök a libanoni Hezbollah elleni megelőző csapás leállítására sürgette Netanjahut, közvetlenül a Hamász terrorszervezet október hetedikei támadása után kitört háború első napjaiban. Biden állítólag arra figyelmeztetett, hogy a Hezbollah elleni megelőző csapás “szélesebb regionális háborút robbanthat ki,” ami ilymódon megelőzhető.

A riport szerint izraeli vadászgépek már a levegőben voltak és mindössze a parancsra várakoztak az északi hadjárat elindítását illetően, mivel a jeruzsálemi vezetésnek olyan hírszerzési értesülései voltak, miszerint a Hezbollah átlépve a határt támadást tervez.

A Biden-kormányzat október 11-én hajnali fél hatkor figyelmeztetést kapott Izraeltől az iráni támogatottságú terrorszervezet feltételezhető északi többfrontos támadásával kapcsolatban, amelyet az említett hírszerzési adatokra alapoztak, amelyek azonban az USA értelmezése szerint nem voltak megbízhatóak. A riport órákon át zajló folyamatos megbeszéléseket említ Izrael és az Egyesült Államok között az északi feszültségre és lehetséges eszkalálódására vonatkozóan.

A Miniszterelnöki Hivatal cáfolta a riportot.

“A jelentés téves. A háború első napjától kezdve a miniszterelnök úgy döntött, hogy Izrael először döntő győzelemre törekszik délen, miközben északon erős elrettentésre törekszik. Ezt a politikát a kabinet elfogadta,” – közölte Netanjahu hivatala.

A WSJ riportjában említett meggyőzést illetően Biden elnök szerepe túlértékeltnek tűnik, ugyanis Netanjahu akkor és azóta is köztudottan ellenezte egy libanoni hadjárat indítását a gázai hadművelet közepette. Az említett október 11-ei dátumot a koalíció meglehetősen zavaros napjaként tartják számon, amikoron az akkor ellenzékben ülő Beni Gantz meggyőzése volt folyamatban a válságkabinetbe való belépésre. Miközben az amerikai elnök Netanjahut győzködte, a héber média szerint Árje Deri (Sász) állítólag Gantzra próbált hatni “élet-halál kérdésnek” nevezve az úgynevezett hadikabinet megalakítását.

A riport szerint a miniszterelnökre inkább a radikálisabb nézeteket való koalíciós tagok, nevezetesen Joáv Gallant védelmi miniszter gyakorolt nyomást, aki azzal érvelt, hogy egy szélesebb körű háború elkerülhetetlen. Biden figyelmeztetése ellenére Gallant, és a hadsereg vezetői továbbra is kitartottak amellett, hogy szükség van a megelőző csapásra miközben Netanjahu addig húzta az időt, amíg Gantz, és párttársa Gadi Eizenkot csatlakozott a válságkabinethez, így a két korábbi vezérkari főnök támogatásával már könnyen nemet mondhatott Gallant kérésének. A döntés, és Biden figyelmeztetése utólag helyesnek bizonyult, bár északon a helyzet továbbra is feszült, október 11-én a Hezbollah nem tervezte Izrael megtámadását.

The post Reggeli hírek – Biden és Netanjahu a meggyőzés politikájáról first appeared on Új Kelet online.