Avi/ujkelet.live

A háború 80. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra tegnap este 6-kor került sor, a határ melletti izraeli közösségeket célozta, sérülés nem történt.

156. Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy két katonája elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálukkal 156-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 30 éves Nitai Meiszelsz tartalékos törzsőrmester Rehovotból a 14. páncélosdandárban szolgált. A 20 éves Rani Tamir őrmester Ganei Amból a Nahal-dandár 50. zászlóaljában szolgált.

Déli front: Az izraeli haditengerészet az elmúlt nap folyamán több, a Gázai övezetben a szárazföldi erők közelében azonosított Hamász-terrorsejtre mért csapást – közölte reggel a hadsereg, és nyilvánosságra hozott felvételeket a haditengerészet part menti ágyúzásairól.

A haditengerészet csapást mért a szárazföldi csapatok közelében lévő épületekben megbúvó Hamász operatívjaira, valamint olyan állásokra, ahol fegyveresek tüzet nyitottak és aknavetőgránátokat lőttek izraeli katonákra.

A légierő eközben megölt egy meg nem nevezett Hamász parancsnokot Khan Junesz térségében, és egy másik csapás során megölt rakétát szállító operatívokat.

Gáza északi részén a 261. dandár légi csapást irányított egy épületre, ahol több Hamász-operatívot azonosítottak.

Fegyverek: Gázaváros Radwan Sejk negyedében, egy menedéknek használt iskolában a 401. páncélosdandár és a haditengerészet elit Sajetet 13 kommandós egysége harcokat vívott a Hamász fegyvereseivel, és egy fegyverraktárra bukkantak.

Az erők rajtaütést tartottak az iskolában, miután hírszerzési értesüléseket kaptak a Hamász operatívjairól a térségben, és közben sokukat megölték, míg több tucat másik terrorista megadta magát.

,,Miután evakuáltuk a [civil] lakosságot, sok fegyvert találtunk a komplexumban, polgári felszerelések közé rejtve” – mondta a Sajetet 13 századparancsnok-helyettese egy videóban, amelyen az iskolában talált gépkarabélyokat, gránátokat és más robbanószerkezeteket mutattak be.

A hadsereg szerint több tucat Hamász-operatívot, akik megadták magukat, és a Hírszerző Igazgatóság 504-es osztályának tisztjei a helyszínen kihallgattak, Izraelbe szállítottak további kihallgatásra.

Képek: Képek a frontról

Alagút: Az izraeli hadsereg feltárt egy nagy Hamász alagúthálózatot az észak-gázai Dzsabalija menekülttáborban, ahol megtalálták öt izraeli túsz holttestét két héttel ezelőtt.

Az 551. dandár csapatai és a katonai hírszerzés 504-es egysége vezette a katonák és civilek holttesteinek – Ziv Dado zászlós, Nik Beizer szakaszvezető és Ron Serman őrmester, valamint Elia Toledano és Eden Zacharia – kimentését célzó műveletet.

A hadsereg információkkal rendelkezett arról, hogy két túsz holtteste a Dzsabalija tábor területén van, és a terület átfésülésekor alagútbejáratokat találtak.

A csapatok, köztük a Jahalom elit harcmérnöki egység által vizsgált bejáratok egy hatalmas, kétszintes alagúthálózatot tártak fel, egy lift több tucat métert lefelé haladva egy nagy csarnokhoz és parancsnoki központhoz vezetett.

A hálózatnak számos ága volt, amelyeket a Hamász használt harcra, köztük néhány alagút, amely egy közeli iskola és kórház alatt haladt. Az egyik bejárat a Hamász észak-gázai dandárjának egykori parancsnokának, Ahmed Ghandurnak az otthonához vezetett, akit likvidáltak egy légicsapással. Fegyvereket és fegyvergyártáshoz használt infrastruktúrát is találtak az alagútban.

A teljes hálózat körülbelül egy négyzetkilométer nagyságú volt.

A hatalmas alagúthálózatot néhány napja semmisítette meg a hadsereg, miután befejezte a terület átvizsgálását.

Északi front: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy csapást mért egy, az izraeli határhoz közelítő terrorsejtre a libanoni Ajta As-Sab falu közelében.

Nem sokkal ezután két rakétát lőttek ki Libanonból Avivim környékére. A hadsereg válaszul célba vette a területet ahonnan a támadást végrehajtották.

Továbbá tankok támadták a Hezbollah egyik állását Jarun közelében Dél-Libanonban.

The post Háború: 156, fegyverek az iskolában és az alagút first appeared on Új Kelet online.