Avi/ujkelet.live

A háború 80. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra délelőtt fél 12-kor került sor és a határ melletti Netiv Haaszara kibucot célozta, sérülés nem történt.

Déli front: Az Izraeli Védelmi Erők hétfőn közölte, hogy a Khan Junesz területén bevetett Kirjati-dandár csapatai rajtaütést tartottak egy fegyvergyártó üzemben és a Hamász által alagutak építésére használt betongyárban.

A komplexumot később a harcmérnökök lerombolták.

A hadsereg szerint a tartalékos dandár az elmúlt hetekben több mint 100 Hamász-telepet semmisített meg Khan Junesz térségében, megölve közben több tucat terroristát.

A csapatok továbbá hadműveleti irányítást szereztek a térség főbb útvonalai felett.

Razziák: A Nahal-dandár csapatai rajtaütést hajtottak végre két iskolában Gázaváros Daradzs és Tuffah negyedében, miután hírszerzési infókat kaptak arról, hogy a Hamász terroristái rejtőzködnek az épületekben.

A Hamász Daradzs-Tuffah zászlóalja az utolsó aktív zászlóalj Gáza északi részén a hadsereg szerint.

A rajtaütés során a csapatok több Hamász fegyveressel kerültek összetűzésbe és megölték őket. A komplexumokban pedig több tucat robbanószerkezetet, gépkarabélyt és 15 robbanóövet találtak.

Az egyik incidensben a Hamász terroristája rakétát lőtt ki az egyik iskolából a csapatokra. Válaszul harckocsik tüzeltek az épületre, és megölték az operatívot.

A katonák továbbá elfogtak számos Hamászhoz és Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozó terroristát, akik az iskolákban bujkáltak, és Izraelbe vitték őket további kihallgatás céljából. A hadsereg szerint néhányan részt vettek az október 7-i mészárlásban Dél-Izraelben.

Támadásban: A hadsereg nyilvánosságra hozott egy videót, amelyen dróncsapást mérnek egy RPG-vel hadonászó Hamász-operatívra Gázavárosban.

Amikor a Nahal-dandár támadásra indult a Hamász Daradzs-Tuffah zászlóalja ellen Gázavárosban, a csapatok kiszúrták a Hamász terroristáját, aki egy RPG-vel közeledett feléjük.

A csapatok légicsapást kértek, megölve a terroristát.

Egy másik csapásban, ami tegnap történt, a légierő drónja több Hamász-operatívot vett célba, akik robbanóanyaggal megrakott drónt indítottak a Givati-dandár csapatai ellen Khan Junesz térségében.

A drónkezelő utasította a Givati katonákat, hogy menjenek fedezékbe egy közeli épületbe, a támadás idejére.

Nem: A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek állítólag elutasították azt az egyiptomi javaslatot, amely szerint a Hamász feladná az övezet irányítását egy hosszútávú tűzszünet fejében.

A Reuters hírügynökség két egyiptomi forrásra hivatkozott, akik szerint a tervet mindkét terrorcsoport elutasította.

A Hamász és a Palesztin Iszlám Dzsihád állítólag nem hajlandó megvitatni a túszok szabadon bocsátásán túlmenő engedményeket.

  • A Katar által támogatott egyiptomi terv első szakasza a harcok kéthetes leállítása lenne, mely három-négy hétre kiterjeszthető, 40 túsz szabadon bocsátásáért. Cserébe Izrael 120, azonos kategóriájú palesztin biztonsági foglyot bocsátana szabadon. Ez idő alatt az ellenségeskedés leáll, és a humanitárius segélyek belépnek Gázába.
  • A második szakaszban egy Egyiptom által támogatott „palesztin nemzeti megbeszélés” lenne, amelynek célja a palesztin frakciók – elsősorban a Fatah párt által uralt Palesztin Hatóság és a Hamász – közötti súrlódások megszüntetése, és egy technokrata kormány megalakítása a Palesztin Hatóság területén és Gázában, mely felügyelné az övezet újjáépítését, és előkészítené az utat a palesztin parlamenti és elnökválasztás előtt.
  • A harmadik szakasz egy átfogó tűzszünetet foglalna magában, a megmaradt izraeli túszokat, köztük katonákat elengednék, cserébe a Hamászhoz és a Palesztin Iszlám Dzsihádhoz kötődő izraeli börtönökben ülő, meghatározandó számú palesztin biztonsági fogolyért cserébe.
  • Izrael visszavonná erőit a Gázai övezet városaiból, és lehetővé tenné, hogy az enklávé északi részéből kitelepített gázaiak visszatérjenek otthonaikba.

Északi front: A Hezbollah terrorszervezet a nap folyamán rakétákkal és páncéltörő rakétákkal lőtte az izraeli hadsereg posztjait a libanoni határ mentén, valamint polgári otthonokat Miszgav Amban. Sérülésekről nem érkezett jelentés.

Az izraeli hadsereg korábban megerősítette, hogy légicsapásokat hajtott végre a Hezbollah libanoni telephelyei ellen reggel és tegnap éjjel. A célpontok között szerepeltek a terrorcsoporthoz tartozó katonai épületek és infrastruktúra.

Szíria: Izrael nem vállalja a felelősséget az Iráni Forradalmi Gárda vezető tagja, Reza Muszawi dandártábornok meggyilkolásáért Szíriában.

A Walla riporterének nyilatkozó izraeli tisztviselő szerint Muszawi volt a felelős az Iránból a szíriai iránbarát milíciáknak és a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányokért, és az izraeli hadsereg iráni megtorlásra készül, beleértve rakétázásra Szíriából és Libanonból.

Júdea és Szamária: A határrendészet és a polgári közigazgatás munkatársai hétfőn evakuáltak és leromboltak egy illegális előőrsöt Ofra zsidó telep közelében, arra hivatkozva, hogy az palesztin magánterületre épült.

A Givat Or Meir előőrsön több fiatal telepes aktivista lakott, akik kecskéket tenyésztettek a földön.

Az előőrsöt egy éve alapították, és azóta többször lebontották.

Pápa: Ferenc pápa karácsonyi üzenetében azonnali tűzszünetre és a fogva tartott túszok szabadon bocsátására szólított.

„Szívem bánkódik az október 7-i förtelmes támadás áldozatai miatt, és megismétlem sürgető felhívásomat a még mindig túszként fogva tartottak szabadon engedéséért” – mondta a 86 éves Ferenc hagyományos Urbi et Orbi üzenetében.

„Könyörgök az ártatlan polgári áldozatok szörnyű megszaporodásával járó katonai műveletek befejezéséért, és a kétségbeejtő humanitárius helyzet megoldására szólítok a humanitárius segélynyújtás felé való nyitással” – mondta a Vatikánban, a Szent Péter-bazilikában összegyűlt hívek ezreinek.

The post Háború: Megtorlásra számítva északról és razziák Gázában first appeared on Új Kelet online.