Avi/ujkelet.live

A háború 80. napja: Október 7. óta tett első nyilvános üzenetében Gáza de-facto ura, Jechíje Szinwar azt hazudta, hogy a Hamász terrorszervezet katonai szárnya, az Izz ad-Dín al-Kasszám Dandárok harcosai szétzúzták az izraeli hadsereget az enklávéban zajló harcokban.

A Hamász politikai szárnyának küldött levelében Szinwar kijelentette, hogy a Kasszám harcosai ádáz, erőszakos és példátlan csatát vívnak az izraeli erők ellen Gázában.

„Az izraeli megszálló hadsereg súlyos veszteségeket szenvedett el áldozatok és felszerelés terén” – áll a levélben.

A Hamász vezetője azt hazudta, hogy a terrorszervezet operatívjai a szárazföldi offenzíva során legalább 5000 katonával és tiszttel kerültek konfrontációba, akiknek egyharmada meghalt, egyharmada súlyosan megsérült, míg a többi fogyatékossá vált.

A katonai felszerelést tekintve 750 izraeli jármű ment tönkre teljesen vagy részben, tette hozzá Szinwar.

„A Kasszám Dandárok harcosai szétzúzták a megszálló hadsereget” – mondta Szinwar, hangsúlyozva, hogy a terrorszervezet nem megy bele az izraeli feltételekbe.

Dicsérte továbbá a gázai palesztinokat, mondván, hogy „az áldozatvállalás, a hősiesség és a szolidaritás ikonjai”, miközben felszólította a Hamász politikai vezetését, hogy álljanak ki a nép mellett és erősítsék állhatatosságukat.

Jószív: Artem Dolgopyat izraeli olimpiai bajnok, aki október 7-én Belgiumban megszerezte Izrael első világbajnoki tornaaranyát, azt mondta, hogy elárverezi az érmet, hogy pénzt gyűjtsön a Hamász terroristái által elpusztított gázai határ menti közösségek javára.

A világbajnoki aranyérem árverési ára 100 000 dollárnál kezdődik.

„Amikor lement a döntő és megtudtam, hogy nyertem, csak arra gondoltam, mi történik Izraelben” – mondta Dolgopyat. ,,És amikor az emelvényen álltam, könnyek szöktek a szemembe, de nem az örömtől, hanem attól, ami Izraelben történik. Így hát fogtam az izraeli zászlót, melyre fekete szalagokat ragasztottunk, és a kamera és a közönség elé álltam az izraeli zászlóval. Amikor hazajöttem a vb-ről, sok mindenben önkénteskedtem, de úgy éreztem, ez nem elég. Úgy döntöttem, hogy október 7-én szerzett vb érmemet elárvereztetem. Szerettem volna egy kis fényt adni az országnak, az embereknek, akik támogatnak az utamon. Az összes pénzt, ami befolyik, szeretettel felajánlom a Gáza mellett élő családoknak. Örömmel adom a számomra legdrágább dolgot az országnak, mely számomra a legértékesebb”.

Támogatás: A Kneszet Pénzügyi Bizottság elnöke, Mose Gafni azt mondta a Gázában fogva tartott túszok családjainak, hogy szeretteik szabadon bocsátása a fő cél.

„A kormány és a kabinet javaslatokat tesz, és mindannyian támogatunk minden benyújtott lépést, és a fő cél az elraboltak hazahozatala lesz” – válaszolta a hozzátartozók panaszaira, miszerint a folyamatban lévő izraeli szárazföldi hadművelet a Gázai övezetben nem tudja biztosítani szeretteik szabadon bocsátását.

Gafni, az askenázi ultraortodox Jahadut Hatora Párt képviselője hivatkozott a zsidó vallási törvényekben hangsúlyozott életmentés fontosságára.

Egyiptom: Izraeli tisztviselők vasárnap megerősítették, hogy Egyiptom új javaslatot terjesztett elő a Hamásszal folytatott háború fegyverszünetére és a Gázában fogva tartott túszok szabadon bocsátására, és néhányan azt sugallták, hogy Jeruzsálem nem utasította el egyből a tervezetet, és a javaslat tárgyalásokhoz vezethet.

Iszmail Hanije, a Hamász politikai szárnyának vezetője szombaton visszatért Dohába Kairóból, hogy a terrorcsoport száműzött tisztségviselőivel megvitassa a kéthetes fegyverszünetre vonatkozó egyiptomi javaslatot, amely tartós tűzszünetté válhat, ha a Hamász beleegyezik abba, hogy egy palesztin technokrata kormány átvegye az irányítást Gázában, és szabadon engedi az összes izraeli túszt, cserébe bizonyos számú palesztin fogoly szabadon bocsátásáért.

The post Szinwar hazugságai, izraeli jószívűség és egyiptomi javaslat first appeared on Új Kelet online.