Avi/ujkelet.live

A háború 81. napja: A Vaskupola rakétavédelmi rendszer kedden elfogott több Gázából kilőtt rakétát Askelon és a gázai határ menti Szderot felett.

Egy gázai rakéta zsinagógába csapódott Szdot Negev Regionális Tanács egyik közösségében. Sérülés nem történt.

161: Az Izraeli Védelmi Erők este bejelentette, hogy három katonája elesett a Gázai övezetben zajló harcokban. Halálukkal 161-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 33 éves Maor Lavi tartalékos törzsőrmester Szuszjából, a Biszlamach-dandár 450. zászlóaljában szolgált. A 26 éves Sáj Samriz százados Merkaz Sapirából, a Nahal-dandár 931. zászlóaljának egyik századparancsnoka volt. A 26 éves Saul Greenglick tartalékos százados Raanából, szintén a 931. zászlóaljban szolgált.

A háború: Az izraeli hadsereg vezérkari főnöke, Herci Halevi altábornagy szerint a hadsereg kiterjeszti hadműveleteit Gáza déli és középső részén, miközben közel áll a Hamász terrorszervezet összes zászlóaljának leszereléséhez az övezet északi részén, de figyelmeztetett, hogy a háború „még több hónapig eltart”.

„Sok terroristát és parancsnokot likvidáltunk, néhányuk megadta magát a csapatainknak, és több száz foglyot ejtettünk. Sok földalatti infrastruktúrát és fegyvert semmisítettünk meg” – mondta Halevi, de ,,ezen a sűrű városi területen, ahol a terroristák civilnek öltöznek, nem lehet azt mondani, hogy mindannyiukat megöltük”.

„Valószínűleg továbbra is lesznek még összecsapások ezen a területen, és továbbra is támadni fogjuk őket [a Hamász terroristáit], és különféle módokon üldözni fogjuk őket” – mondta az észak-gázai harcokról, amelyek várhatóan alacsonyabb fokozatra kapcsolnak az utolsó Hamász zászlóalj felszámolása után.

„Most erőfeszítéseinket a Gázai övezet déli részére, Khan Juneszre, a központi táborokra és azon túlra összpontosítjuk. És továbbra is megőrizzük és megszilárdítjuk a Gázai övezet északi részén elért eredményeket”.

A hadsereg „nem fogja hagyni a visszakerülést az október 7-e előtti biztonsági valóságba, és nem fogjuk hagyni, hogy egy ilyen esemény megismétlődjön”.

„A légierő továbbra is megállás nélkül támad. Egy épületet akkor döntenek le, ha ellenséges célpont, egy épületet akkor döntenek le, ha veszélyt jelent erőinkre”.

„Az Izraeli Védelmi Erők fókuszált és precíz a műveleteiben. Bárhol támadnak erőink, erős tűz kíséri őket levegőből, a tenger felől és a szárazföldről. Minden hadműveletben, amelyben erőink tűzerőt igényelnek, a kért lehető legjobb fedezetet kapják” – mondta, azon aggodalmak közepette, hogy a szárazföldi erők nem kapnak elegendő légi támogatást.

Halevi szerint a szárazföldi erők rombolják le a Hamász infrastruktúráját, amit „levegőből nem lehet megtenni”, és az ilyen műveletek összecsapásokhoz vezetnek a terroristákkal.

„Professzionálisan, racionálisan és kiszámítottan használjuk fel a rendelkezésünkre álló erőforrásokat, és minden színtéren felkészültünk a harcok folytatására”.

„Ennek a háborúnak szükséges és nem könnyű céljai vannak, összetett területen zajlik. Ezért a háború még több hónapig eltart, és különböző módszerekkel fogunk dolgozni, hogy az elért eredmény sokáig megmaradjon”, mondta Halevi hozzátéve, hogy a hadsereg folyamatosan tanul és alkalmazza harci módszereit a Gázai övezet minden egyes területéhez, ahol tevékenykedik.

„Egy terrorszervezet alapos felszámolását nem lehet varázsütésre megoldani, nincs rövidebb út, csak makacs és elszánt harc. És mi nagyon-nagyon elszántak vagyunk”.

Halevi szerint a hadsereg eljut a Hamász vezetéséhez, „kerüljön egy hétbe, akár hónapokba”.

„Növeljük a katonai nyomást, különböző módokon, erőteljesen és megtévesztő módon. Ez a nyomás lehetővé teszi a háború céljainak megvalósítását, a Hamász leszerelését és a túszok hazatérését”.

„A túszok hazahozatala iránti elkötelezettségünk változatlan, mindent megteszünk a túszok hazaszállítása érdekében. Ebben a háborúban olyan igazságos háborút vívunk, mint senki más… és ennek súlyos és fájdalmas ára van. Legjobb fiaink és lányaink közül néhányan elestek az ország biztonságáért vívott harcban. Garantáljuk, hogy haláluk nem volt hiábavaló”.

Tényleg hosszú lesz: ,,Ez egy hosszú, kemény háború. Ára van, súlyos árakkal jár, de indokoltsága a lehető legnagyobb” – mondta Joáv Gallant védelmi miniszter kedden a Kneszet képviselőinek. Megígérte, hogy Izrael meg fogja büntetni a Hamászt az október 7-i brutális támadásért, „kerüljön hónapokba, akár évekbe”.

Gáza: A Paltel palesztin távközlési vállalat kedden közölte, hogy a Gázai övezetben ismét megszakadt az internet és a telefonszolgáltatás.

Új-Delhi: Helyi rendőrségi forrásokra hivatkozó indiai jelentések szerint egy levelet találtak Nair Gilon izraeli nagykövetnek címezve a robbanás helyszínének közelében, mely méterekre az izraeli nagykövetségtől történt Új-Delhiben.

The post 161, igazságos háború és Új-Delhi first appeared on Új Kelet online.