Avi/ujkelet.live

A háború 81. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra hajnali fél 2-kor került sor, Nachal Oz kibucot célozta, sérülés nem történt.

158: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy két tartalékos katonája elesett tegnap a Gázai övezet déli részén zajló harcokban. Halálukkal 158-ra nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 24 éves Elisa Jehonatán Lober törzsőrmester Jichár telepről, a 179. tartalékos páncélos dandár 8104. zászlóaljában szolgált. A Hamász operatívjaival vívott tűzharcban esett el. A 25 éves Joszef Gitartsz főtörzsőrmester Tel Avivból, a 179. tartalékos páncélos dandár 7029. zászlóaljában szolgált. Egy irányított páncéltörő rakétatámadás következtében esett el.

A videón – mely két órával a megölése előtt készült – Lober 10 hónapos fiának öröme látható, amint meglátja apja képét a telefonon.

Déli front: Az izraeli légierő az éjszaka folyamán több mint 100 Hamász-célpontra mért csapást a Gázai övezet déli részén, felkészülve a térségben folytatott szárazföldi hadműveletek kiterjesztésére. A célpontok között alagútbejáratok, katonai létesítmények és egyéb infrastruktúra is szerepelt, amelyeket a Hamász operatívjai használtak az izraeli erők megtámadására.

A hadsereg által közzétett felvételek egyikén a 261. dandár csapatai láthatók, amint egy Hamász-operatívval harcolnak, aki az éjszaka robbanószerkezetet próbált elhelyezni egy tank közelében az észak-gázai Dzsabalijában.

Ezzel egyidőben akatonák légicsapást irányítottai egy terrorsejtre, amely megkísérelte megtámadni a csapatokat.

A 7. páncélosdandár csapatai légicsapásokat irányítottak több mint 10 Hamász-operatívra a dél-gázai Khan Junesz térségben. A hadsereg nyilvánosságra hozta a csapásokról készült felvételeket, amelyek állítása szerint perceken belül történtek.

Kórház: Az izraeli hadsereg egy izraeli túszhoz tartozó autót és a Hamász egyik kisteherautóját találta az észak-gázai indonéz kórházban.

A haditengerészet elit Sajetet 13 kommandós egységének csapatai és az 551. dandár tartalékosai az elmúlt hetekben razziát tartottak a kórházban, és „olyan anyagokat találtak, amelyek a Hamász tevékenységéhez kapcsolják” – áll a hadsereg közleményében.

A komplexumban egy fehér Toyota kisteherautót találtak, benne fegyverekkel, amely hasonló volt a Hamász október 7-i Dél-Izrael elleni támadása során használtakhoz, valamint egy izraeli rendszámú Toyota Corollát.

A Toyota Corolla Szamar Talalka izraeli túsz családjáé, akit az izraeli csapatok tévedésből megöltek két másik tússzal együtt Sedzsaijjában.

Az autóban a katonák vérfoltokat találtak, amelyek egy másik túsztól származtak, valamint egy RPG indító alkatrészeit.

Az Izraeli Védelmi Erők azzal vádolja a Hamász terrorszervezetet, hogy Gázában egészségügyi központokat, köztük az indonéz kórházat használja bázisként.

Az izraeli csapatok által nemrégiben felfedezett és megsemmisített hatalmas Hamász alagúthálózatnak Dzsabalija térségében járatai voltak az egészségügyi központ alatt.

A Gázában zajló harcok során a hadsereg azonosította a Hamász elit Nukba erőinek fegyveres operatívjait a kórházban, amelyet gyülekező pontként használtak.

Északi front: Az izraeli hadsereg este közölte, hogy két lövedéket lőttek ki Libanonból Menara északi közösségre. Sérülésről nem érkezett jelentés, a közösség hetek óta ki van ürítve.

Válaszul az izraeli hadsereg csapást mért az indítóhelyekre és más közeli területekre.

Korábban egy föld-levegő rakétát lőttek ki Libanonból egy izraeli katonai légi járműre. A rakéta elvétette a légi járművet, amely folytatta küldetését.

Riport: A Libanonban állomásozó ENSZ-tisztviselők azt nyilatkozták tegnap a Kan közszolgálati műsorszolgáltatónak, hogy pesszimisták a dél-libanoni helyzet diplomáciai rendezésének sikerét illetően – egy ütközőzóna létrehozását a határon, amely távol tartja a Hezbollahot a területtől.

A források kifejtették, hogy a Hezbollah nem tud beleegyezni egy ilyen intézkedésbe olyan eredmény elérése nélkül, mint például egy izraeli engedmény a határ vitatott területeit illetően. Ugyanezek a Libanonban állomásozó tisztviselők hozzátették, hogy félő, hogy a jelenlegi eszkaláció a határ mindkét oldalán csak tovább fog terjedni.

Jelenleg a Dél-Libanonban állomásozó ENSZ-békefenntaró (UNIFIL) erők még mindig a terepen vannak.

Politika: A 12-es csatorna esti riportja szerint Binjámin Netanjahu miniszterelnök megakadályozta, hogy Joáv Gallant védelmi miniszter Netanjahu jelenléte nélkül találkozókat tartson a Gázában maradt túszok kiszabadítására irányuló erőfeszítésekről a Moszad kémszolgálat igazgatójával, David Barneával. A miniszternök irodája tagadta, hogy ilyen intézkedés lenne érvényben.

  • A riport szerint Netanjahu nem tudja megakadályozni, hogy Gallant magas rangú katonai és biztonsági tisztviselőkkel találkozzon, de megtiltotta, hogy bevonja Barneát, amikor ő nincs jelen a megbeszélésen.

Netanjahut állítólag feldühítette, hogy Gallant megparancsolta Barneának, hogy azonnal menjen és tájékoztassa őt, miután visszatért egy titkos párizsi útról, hogy megvitassák a túszok ügyét, így hamarabb kapott tájékoztatást mint a miniszterelnök.

Gallant legalább két alkalommal berendelte Barneát megbeszélésre, és Netanjahu hivatalától – mely alá a Moszad tartozik – olyan üzeneteket kapott, amelyek szerint ezt a miniszterelnök helyteleníti.

The post Háború, 158, az Indonéz Kórház és belpolitika first appeared on Új Kelet online.