SzántóGráf

Háború és béke – az érem két oldala

ujkeletlive

Diplomácia

Háború és béke…

Binjámin Netanjahu miniszterelnök közeli bizalmasa, Ron Dermer stratégiai ügyekért felelős miniszter kedden Washingtonba utazik, hogy a Fehér Házban és a Külügyminisztériumban megbeszéléseket folytasson a gázai háború következő fázisának terveiről, miszerint Izrael végül csökkenti a háború intenzitását és áttér egy alacsonyabb fokozatú gázai hadműveletre, – jelentette Barak Ravid a Walla héber nyelvű hírportál riportere izraeli és amerikai forrásokra hivatkozva. Emellett, Dermer washingtoni látogatása során várhatóan megvitatja az izraeli lőszerkészletekkel kapcsolatos aggodalmakat, beleértve a fegyverszállítmányok felgyorsításának kérdését is.

Joe Biden elnök és kormánya maximális támogatást nyújtott kezdve az október hetedikei Hamász mészárlás és azt követően kitört háború, majd a túszok szabadon bocsátása érdekében folytatott tárgyalások, illetve Izrael önvédelemhez való jogát illetően. A Hamász felszámolására irányuló átfogó izraeli háború utáni gázai rendezést illetően eltérnek a vélemények.

A keddi Dermer látogatás célját illetően egy magas rangú amerikai forrás szerint a megbeszélések fő kérdése – “hogyan zárjuk le a dolgokat és milyen időkeretben,” – áll Ravid jelentésében, hozzátéve, hogy Netanjahu bizalmasa ez ügyben várhatóan találkozik a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadójával, Jake Sullivannal, Antony Blinken külügyminiszterrel, illetve a kongresszus tagjaival. A megbeszélések során Dermer várhatóan közvetíti Izrael terveit a háború alacsonyabb intenzitású szakaszára vonatkozóan, amely izraeli védelmi tisztviselők szerint január végén kezdődik, valamint azt, hogy ezen hosszú átmeneti szakaszban miként fogja Izrael kezelni a gázai civil ügyeket. Továbbá, a megbeszélések tárgyát képezi a háború utáni gázai rendezés kényes témája, beleértve azt is, hogy hosszú távon ki kormányozza az enklávét.

Amit tudni lehet

Netanjahu: a béke három előfeltétele

Eközben, Binjámin Netanjahu miniszterelnök a béke három előfeltételét vázolta a Wall Street Journalban tegnap megjelent véleménycikkében, amelyben ismét elvetette a Palesztin Hatóság szerepét a háború utáni Gáza irányításában, ugyanakkor nem tesz említést a túszokról, vagy a kétállami megoldásról. A miniszterelnök cikkében ugyanakkor leszögezte, miszerint mielőtt Izrael és a palesztinok között béke lehetne, “a Hamászt el kell pusztítani, Gázát demilitarizálni, és a palesztin társadalmat deradikalizálni kell,” de nem támasztja előfeltételként annak a 129 túsznak a szabadon bocsátását, akiket október 7-én rabolt el a Hamász, és akiket még mindig terroristák tartanak fogva az övezetben.

Kneszet – fokozódó feszültség a miniszterelnök és a túszok hozzátartozói között

A gázai övezetbe elhurcolt túszok hozzátartozói kifütyülték Binjámin Netanjahu miniszterelnököt, amikor a hétfői Kneszet plénumon felszólalva ismét kijelentette, hogy bár minden erőfeszítést megtesznek az elrabolt izraeliek hazahozataláért, de ehhez ismételten katonai nyomás szükséges.

Nem hagyjuk abba a harcot, de időre van szükségünk,” – jelentette ki Netanjahu a Kneszet rendkívüli ülésén, melynek fő témája a Hamász által október 7-én elraboltak, és mindig fogvatartottak helyzete volt. A miniszterelnököt a Kneszet galériáján helyett foglaló elraboltak családjai beszéde közben szakították félbe, és miközben a túszok azonnali szabadon bocsátását követelték, hangsúlyozták – “nincs időnk.”

Nem részletezem azokat az erőfeszítéseket sem, amelyeket jelenleg teszünk, és nem hiszem, hogy helyes lenne részletezni őket. Csak hangsúlyozni szeretném: minden fát megrázunk és minden követ felforgatunk, hogy minden elraboltunk hazatérhessen… Minden nyomás, amit kifejtünk: politikai, hírszerzési és egyéb erőfeszítések, nem jártak volna sikerrel katonai nyomás nélkül,” – folytatta Netanjahu, majd a családok kifütyülése közepette hozzátette “nem állunk meg, és nem is fogunk megállni a győzelemig, mert nincs más földünk és nincs más utunk.”

Miközben a hozzátartozók közül néhányan táblákat tartottak a magasba, amelyeken az állt, hogy: “mi lenne, ha az apád, lányod, testvéred lenne,” a miniszterelnök arról beszélt, miszerint személyesen kereste meg Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy járjanak közbe a túszok érdekében, illetve, hogy felesége, Szara közvetlenül a Pápához fordult.

Annak ellenére, hogy Izrael az elmúlt napokban jelezte, hogy hajlandó lenne egy újabb ideiglenes fegyverszünetet fontolóra venni további túszok szabadon bocsátásáért cserébe, a Hamász vezetői kijelentették, hogy a harcok teljes mértékű leállítása nélkül nem hajlandóak tárgyalni, ilymódon nem valószínű egy újabb megállapodás létrejötte.

A plénumon felszólalt Jáir Lapid, az ellenzék vezetője, aki a családtagok helyeslése közepette azt mondta, hogy bár a háború két célja, a Hamász megbénítása, és a túszok visszaszolgáltatása egyaránt fontos, a túszok visszaszolgáltatása a legsürgetőbb. A továbbiakban megismételte korábbi üzenetét, miszerint – az ellenzék teljes mértékben támogatni fogja a koalíciónak a háború javát szolgáló döntéseit, különösen azokat, amelyek a túszok szabadon bocsátásához vezetnek.

Nem mondhatjuk, hogy eleget teszünk a túszok hazahozataláért, amíg nem térnek haza,” – tette hozzá.

A hadikabinet minisztere Beni Gantz szintén azt hangoztatta, hogy bár a Hamász felszámolása időbe telik, a túszok hazahozatalának a lehető leghamarabb meg kell történnie.

Minden képviselő elkötelezett amellett, hogy fiainkat és lányainkat visszahozzuk határainkon belülre. “És bár néha vitatkozunk az eszközökről, a célt illetően lehet vita,” – közölte Gantz.

The post Háború és béke – az érem két oldala first appeared on Új Kelet online.

Exit mobile version