Avi/ujkelet.live

A háború 81. napja: Joáv Gallant védelmi miniszter vasárnap közölte, hogy Izraelt hét különálló arénából támadják a Gázai övezetben zajló háború közepette, és a hadsereg eddig hatban reagált.

,,Többfrontos háborúban vagyunk, hét különböző színtérről támadnak minket: Gázából, Libanonból, Szíriából, Júdea és Szamáriából, Irakból, Jemenből és Iránból” – mondta Gallant a Kneszet Külügyi és Védelmi Bizottság ülésén.

,,Ebből hat területen már reagáltunk és intézkedtünk, és a lehető legvilágosabban kijelentem, hogy bárki, aki ellenünk cselekszik, potenciális célpont, senki sem élvez mentességet”.

Gyász: Az Izraeli Védelmi Erők kora délután bejelentette, hogy a 21 éves Daniel Nachmani törzsőrmester Kfar Szavából, a 188. páncélos dandár 71. zászlóaljának katonája, belehalt pénteken a Hezbollah terrorszervezet egyik rakétatámadása során szerzett sérüléseibe.

A Stula melletti katonai poszt elleni december 22-i támadásban a 71. zászlóalj egy másik katonája, Amit Hod Ziv őrnagy szintén elesett.

Gombafertőzés: A Kan közszolgálati műsorszolgáltató reggeli riportja szerint az izraeli hadsereg egyik katonája meghalt, miután a Gázai övezetben harc közben megfertőződött egy veszélyes gombafajjal.

A jelentés szerint a katonát két hete szállították az asdodi Asszuta Orvosi Központba, súlyos végtagsérülésekkel. Az éjjel-nappali gondozás ellenére a gomba rezisztens volt a kezeléssel szemben, és a katona belehalt sérüléseibe.

Körülbelül tíz katonát fertőzhetett meg ugyanaz a gomba, és kezelés alatt állnak Izraelben, nyilatkozta a Kan közrádiónak reggel a Siba Orvosi Központ fertőző betegségekkel foglalkozó osztályának volt igazgatója.

Úgy gondolják, hogy a gomba forrása szennyvízhulladékkal szennyezett talaj lehet. A fertőzés ezután a harcoló katonák sebein keresztül történik, amelyeket a terepkörülmények miatt nem lehet sterilen tartani.

Déli front: A Nahal-dandár 931. zászlóaljának csapatai egy nagy fegyverraktárat találtak egy otthonban Gázaváros Daradzs és Tuffah negyedében, jelentette a hadsereg kedden.

Miután számos összecsapásra került sor a Hamász terrorszervezet operatívjaival a térségben, a csapatok razziát hajtottak végre a Hamász által használt helyszíneken.

Az egyik otthonban a csapatok több tucat gépkarabélyt, gránátot és RPG-t találtak egy gyerek hálószobájában.

Északi front: Kedden több rakétat lőttek ki Libanonból a határon lévő Har Dov területére, ahol több katonai állás is található. Az izraeli hadsereg válaszul célpontokat támadott Libanonban.

Reggel egy izraeli vadászgép csapást mért a Hezbollah terrorszervezet egyik posztjára, míg egy tank ágyúzott egy célpontot a határon, ,,elhárítva egy fenyegetést”.

Júdea és Szamária: Az Izraeli Védelmi Erők tartalékosai és a határrendészet tisztjei az éjszaka a Tulkarem melletti Nur Samsz menekülttáborban voltak bevetésen, ahol keresett palesztinokat tartóztattak le tartottak és fegyvereket foglaltak le.

A csapatok egy robbanóanyag-labort lokalizáltak a környéken, több tucat bombával és egyéb felszereléssel. Házilag gyártott rakétákat és mintegy 30 lőfegyvert is lefoglaltak az épületben.

A laboratóriumnak helyet adó épületet később a harcmérnökök ellenőrzött körülmények között lerombolták – közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy egy ott lakó gyanúsítottat őrizetbe vettek.

A Nur Samsz-i hadműveletben hét keresett palesztint vettek őrizetbe.

A művelet közben palesztin fegyveresek tüzet nyitottak és robbanószerkezeteket dobtak a csapatokra. Egy katona a repeszek következtében könnyebben megsérült.

Evakuálás: A Binjámin régióbeli palesztin magánföldön épült Szde Jonatán illegális előőrsöt kedden evakuálták és lerombolták a határrendészet és polgári igazgatás csapatai. Kevesebb mint 48 órán belül ez volt a második ilyen jellegű intézkedés a területen.

Jelentések szerint az akció során az erők leromboltak egy kezdetleges lakóépületet és egy kecskekarámot.

Az előörsöt az elmúlt két évben többször felépítették és lebontották, legutóbb nem sokkal a Hamász elleni háború kezdete után lakták be ismét.

The post Háború többfronton és végzetes gombafertőzés first appeared on Új Kelet online.