Avi/ujkelet.live

A háború 82. napja: A legutóbbi gázai rakétatámadásra reggel 9 körül került sor, a határ melletti Nachal Oz kibucot célozta, sérülés nem történt.

164: Az Izraeli Védelmi Erők reggel bejelentette, hogy három katonája tegnap elesett a Gázai övezet északi részén zajló harcokban. Halálukkal 164-re nőtt a szárazföldi offenzívában megölt izraeli katonák száma.

A 23 éves Járon Eliezer Chitiz hadnagy Raananából, a 20 éves Itáj Buton törzsőrmester Petach Tikváról és a 21 éves Efráim Jachman törzsőrmester Neve Dánielből a Givati-dandár Saked zászlóaljában szolgáltak.

Déli front: Az izraeli hadsereg tovább bővíti hadműveleteit a Gázai övezet középső részén, a 36. hadosztály eltávolodva Gázaváros területéről a Hamász terrorszervezet al-Bureidzs zászlóalját támadja.

Az al-Bureidzs zászlóalj körülbelül 1000 harcosból áll, és csak egy a terrorcsoport központi tábori dandárjának négy Hamász-zászlóaljából.

A Gáza középső részén található négy Hamász-zászlóalj – al-Bureidzs, Deir al-Balah, Maghazi és Nuszeirat – mindegyike károkat szenvedett az izraeli csapások során, de úgy gondolják, hogy nagyrészt működőképesek. A központi táborok dandárjának parancsnokát, Ajman Nofelt a múlt hónapban egy légicsapással likvidálták.

Az al-Bureidzsben végrehajtott szárazföldi hadműveletek első óráiban a Biszlamach-dandár csapatai egy alagutat találtak, amely a Hamász nagy földalatti alagúthálózatához vezet, valamint egy gyakorló létesítményt.

A Gázai övezet középső részén végzett műveletek közepette a hadsereg erőfeszítéseinek nagy részét az övezet déli részére összpontosítja, miközben a Hamász infrastruktúrájának megtisztítását végzi északon.

Képek a frontról

Riport: Binjámin Netanjahu miniszterelnök elutasította a biztonsági és védelmi szervezetek vezetőinek közelmúltbeli ismételt kérését, hogy tartsanak tanácskozást a Gázai övezet háború utáni intézkedéseiről, jelentette este a 12-es csatorna.

Politikai és biztonsági forrásokat idézve, akik szerint Netanjahu nem akarja felfedni a Palesztin Hatóság tisztviselőinek várható szerepét a gázai polgári ügyek intézésében, miután a Hamász vereséget szenved, a miniszterelnök három alkalommal utasította vissza ezeket a kéréseket – többek között a héten is.

A jelentésre reagálva Netanjahu hivatala közölte, hogy a miniszterelnök utasította legfőbb bizalmasait, köztük Ron Dermer stratégiaügyi minisztert, hogy készüljenek fel az ügy előzetes megvitatására.

Hútik: Egy izraeli vadászgép kedden lelőtt egy ,,ellenséges légi célpontot” a Vörös-tenger felett, amely a hadsereg szerint Izrael felé tartott.

Az Irán által támogatott jemeni húti lázadók azt állították, hogy kedden több drónt lőttek ki Izrael legdélibb városára, Eilatra.

Júdea és Szamária: A Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériuma szerint az éjszaka hat palesztin halt meg az izraeli hadsereg dróncsapásában a Nur Samsz menekülttáborban, Tulkarem közelében.

Din ródef: A Sabak igazgatója, Ronan Bar levélben figyelmeztetett arra, hogy a Júdea és Szamária területéért felelős Központi Parancsnokság vezetője, Jehuda Fox vezérőrnagy elleni felhívások, beleértve a din ródef alkalmazását, ,,konkrét fenyegetést jelenthetnek a vezérőrnagy életére – és lehetővé tehetik, hogy ártsanak neki”, jelentette este a 12-es csatorna. Bar szerint ezt ,,néhány, de szélsőséges és klerikális figura vezeti”.

  • Din ródef: Az Igazságügyi Minisztérium zsidó jogtudományi osztálya kifejti, hogy a „din ródef” néven ismert vallási törvény halachikus elve azon az elképzelésen alapul, hogy „egy személy életének megmentése, akit egy támadó üldöz annyira fontos, hogy még az üldöző megölése is megengedett, hogy megmentse a személyt az üldözőtől, ha nincs más lehetőség.”
  • Mielőtt 1995-ben Jigál Amir zsidó szélsőséges meggyilkolta Jichák Rabin akkori miniszterelnököt, a vallásos-cionista közösség egyes tagjai azzal érveltek, hogy a miniszterelnökre alkalmazható a din ródef az oslói megállapodás aláírása miatti szándéka okán.
  • Két évvel ezelőtt Matan Kahana akkori vallásügyi miniszterre is alkalmazta egy szélsőséges csoport a din ródefet.

Bar rámutatott, hogy a háború kitörése óta egy sor intézkedést tettek a szélsőségesék magjára vonatkozóan Júdeában és Szamáriában, hogy megakadályozzák az eszkalációt, többek között a reagáló erőknek felügyelet nélkül szétosztott fegyverek összegyűjtésével és adminisztratív parancsok kiadásával.

,,A Központi Parancsnokság vezetőjének lépései valódi eszkalációt váltottak ki az őt ért bírálatban, úgy állítva őt be, mint akinek zsidó vér tapad a kezéhez – egészen addig menve, hogy kijelentették, din ródefet alkalmaznak vele szemben” – írta a Bar.

A Fox vezérőrnagy elleni támadást már az elnök és a miniszterelnök is elítélte, kedden pedig Herci Halevi vezérkari főnök is hivatkozott közleményében ezekre a kijelentésekre.

Múlt hónapban a helyzetértékelések és figyelmeztetések nyomán úgy döntöttek, hogy Fox mellé testőrt biztosítanak. Ez a szélsőjobboldali aktivisták közösségi oldalakon végzett Fox elleni kampányát követően történt.

The post 164, din ródef és a hútik támadásai first appeared on Új Kelet online.