Avi/ujkelet.live

Az Iráni Forradalmi Gárda szóvivője, Ramazan Sarif szerda reggel kijelentette, hogy a Hamász terrorszervezet október 7-én Dél-Izraelben végrehajtott brutális támadása ,,az egyik bosszú volt Kaszím Szulejmáni tábornok Egyesült Államok és Izrael általi megöléséért”. Szulejmáni 2020 január 3-án vesztette életét egy amerikai dróntámadásban Irakban.

Sarif ezután a londoni székhelyű katari tulajdonú Al-Araby Al-Jadeed lapnak adott interjújában azt állította, hogy ,,félreértették az október 7-i támadás indítékaival kapcsolatos kijelentéseimet… ,Nem azt mondtam, hogy a támadás indítéka Szulejmani meggyilkolása miatti bosszú volt, hanem azt, hogy a támadás egyik következménye volt a likvidálásának megbosszulása.”

A Hamász terrorszervezet elutasította az állítást, miszerint a támadása bosszú volt Szulejmáni négy évvel ezelőtti megöléséért. A terrorszervezet által közzétett üzenetben leszögezték, hogy az október 7-i támadás avagy al-Aksza Árvíz okai az al-Aksza mecsetet fenyegető veszélyek voltak. A Hamász hangsúlyozta, hogy minden palesztin ellenállási akció ,,a megszállás” terveire és a palesztin nép és a szent helyek elleni folyamatos agressziójára reagál.

Ramazan reggel utalt a Forradalmi Gárda szíriai parancsnoka, Reza Muszawi meggyilkolására is, és azt mondta, hogy a merénylet célja az volt, hogy elfedje Izrael Hamász ellen elszenvedett októberi vereségét.

Szerinte ,,Irán válasza Muszawi meggyilkolására közvetlen és az ellenállási front akciójának kombinációja lesz – a megtorló akciók különböző időpontokban és helyeken folytatódnak.”

Izrael nem vállalja a felelősséget Muszawi hétfői meggyilkolásáért. A Walla riporterének nyilatkozó izraeli tisztviselő szerint Muszawi volt a felelős az Iránból a szíriai iránbarát milíciáknak és a Hezbollahnak szánt fegyverszállítmányokért, és az izraeli hadsereg iráni megtorlásra készül, beleértve rakétázásra Szíriából és Libanonból.

The post A forradalmi gárda szóvivője szerint a Hamász október 7-én Szulejmániért állt bosszút, a Hamász tagad first appeared on Új Kelet online.